Νέα μείωση της φορολογίας των ενοικίων

Νέα μείωση της φορολογίας εκμετάλλευσης των ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών υπό την πίεση της τρόικας. Την ώρα που το ΥΠΟΙΚ θέτει στο τραπέζι την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η τρόικα επιβάλει την κατάργηση ενός άλλο φόρου: του συμπληρωματικού φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για κάποια πρόθεση της τρόικας να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες. Ουσιαστικά τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μειώσουν τα ζητούμενα μισθώματα προκειμένου να γίνει πράξη η εσωτερική υποτίμηση στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με το capital.gr, το γεγονός ότι η τρόικα ποντάρει πολύ στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη από την Πρωτοχρονιά μείωσε σημαντικά για την πλειονότητα των ιδιοκτητών το φόρο εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων. Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από μισθώματα η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον εισόδημα.

Ο τρόπος αυτός φορολόγησης αν και επιβαρύνει όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μόνο από μισθώματα καθώς χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ (προκύπτει φόρος 500 ευρώ), εντούτοις οι ιδιοκτήτες που έχουν και άλλα εισοδήματα (π.χ. μισθούς και συντάξεις) θα έχουν ελάφρυνση. Αυτό γίνεται επειδή με το καθεστώς που ίσχυε έως και το τέλος του 2012 το εισόδημα από ενοίκια αθροιζόταν με το υπόλοιπο εισόδημα του φορολογούμενου και έφθανε να φορολογείται ακόμη και με 45%.

Ας δούμε ένα παράδειγμα :

Ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα από συντάξεις 20.000 ευρώ ο οποίος εισπράττει και ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ κατέβαλε με το σύστημα φορολόγησης που ίσχυε το 2012 φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια ύψους 3.600 ευρώ. Για το εισόδημα από συντάξεις κατέβαλε φόρο εισοδήματος 2.420 ευρώ και με την προσθήκη του εισοδήματος 12.000 ευρώ από τα ενοίκια στη φορολογική κλίμακα πλήρωνε επιπλέον 3.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης αντί για 3.600 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ.

Τώρα η τρόικα θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των ενοικίων επιχειρεί νέα παρέμβαση στην κτηματαγορά με στόχο τη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων. Όπως προκύπτει από τα κείμενα της τρόικας για την έγκριση των δόσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο και διάταξη με την οποία θα καταργείται σταδιακά ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων. Ο συγκεκριμένος φόρος είναι 1,5% για τα μισθώματα από κατοικίες επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για μεγαλύτερες κατοικίες και τα επαγγελματικά ακίνητα. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ από την εκμίσθωση ενός καταστήματος χρεώνεται με συμπληρωματικό φόρο ύψους 300 ευρώ.

forologikanea

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Νέα μείωση της φορολογίας των ενοικίων”

  1. «Παγίδα» έξτρα φόρων κρύβει η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων που ισχύει για πρώτη φορά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
     
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», οι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012: Τόκους από καταθέσεις, κέρδη από μετοχές ή μερίσματα, κέρδη από ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακόμη και επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2012.
     
    Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.
     
    Η υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων και μερισμάτων, καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Στο άρθρο 8 ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση στη δήλωση αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος».
     
    Η διάταξη αυτή, έχει ισχύ από τη χρήση του 2012 και αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για την προσαύξηση του εισοδήματος επί του οποίου οφείλεται έκτακτη εισφορά. Σε καμία περίπτωση τα εισοδήματα αυτά δεν θα μετρήσουν κατά τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με βάση τη φορολογική κλίμακα. Θα υπολογιστούν μόνο για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% (επί ολόκληρου του ποσού) για συνολικό καθαρό εισόδημα 20.001 έως και 50.000 ευρώ, 3% για εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ και με συντελεστή 4% για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω.
     
    Δύο αλλαγές
     
    Πέραν της υποχρεωτικής αναγραφής όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων, στις διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος επέρχονται 2 ακόμη σημαντικές αλλαγές:
     
    Από φέτος καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορολογουμένων, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και νέοι 18 ετών και άνω που δεν έχουν καθόλου εισόδημα υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση, να χρεωθούν με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 750 ευρώ (ίσης με το 25% των 3.000 ευρώ) για να μη χρεωθούν με φόρο εισοδήματος 75 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή αναμένεται να εξαιρεθούν τελικά οι νέοι ηλικίας 18 έως 23 ετών που δηλώνονται από τους γονείς τους ως προστατευόμενα τέκνα. Συνεπώς, οι νέοι αυτοί δεν θα χρεώνονται με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ ως υπόχρεοι υποβολής ξεχωριστής δήλωσης, καθώς θα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις των γονέων τους ως «προστατευόμενα τέκνα».
     
    Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν διαφέρουν ανάλογα με τις κατηγορίες εισοδημάτων που πρόκειται να δηλωθούν, αλλά ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους μία προθεσμία υποβολής, η 30ή Ιουνίου 2013.
     
    ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ
     
    Ποιες δαπάνες εκπίπτουν
     
    Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:
     
    1. Τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος θα αθροιστούν και το συνολικό ποσό που θα προκύψει θα υπαχθεί σε φόρο με βάση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και την ενιαία φορολογική κλίμακα με τα 8 φορολογικά κλιμάκια. Για τους φορολογούμενους με παιδιά το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα.
     
    2. Από τον φόρο εκπίπτει το 10% των δαπανών που αφορούν:
     
    -Ενοίκιο κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
     
    -Ενοίκια που πληρώνουν για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
     
    -Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια, συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.
     
    -Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
     
    -Οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.
     
    -Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
     
    -Οι εισφορές που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο σε ασφαλιστικά ταμεία.
     
    -Οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ.
    3. Οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2012 θα πρέπει και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις να καλύπτουν το 25% του δηλούμενου ή τεκμαρτού ατομικού ετήσιου εισοδήματος, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, η συνολική αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί περιορίζεται στις 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 25% του εισοδήματος με αποδείξεις, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 10%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *