Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας θέτει υπερφιλόδοξους στόχους για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής μέσω του ελέγχου της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, το αρμόδιο όργανο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καταρρέει και η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε πραγματική ζούγκλα. Τουλάχιστον ένα στους τρεις εργαζόμενους είναι απλήρωτος για διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών. Στο 30% εκτιμάται η «μαύρη» – ανασφάλιστη εργασία, ενώ οι «τυχεροί» εργαζόμενοι, βλέπουν τους μισθούς τους τα τελευταία χρόνια να μειώνονται σωρευτικά κατά 27%-35%, ή κατά 41 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009.
Την ίδια στιγμή οι απασχολούμενοι μετατρέπονται σε «απασχολήσιμους», οι ατομικές συμβάσεις είναι καθεστώς, όπως και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ενώ η ανεργία παραμένει σε δραματικά υψηλά επίπεδα.
Τελευταίο και ενδεικτικότερο «κρούσμα» ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, είναι πέντε συμβάσεις που υπεγράφησαν σε κλάδους όπως η φύλαξη (σεκιούριτι) και η καθαριότητα, και προβλέπουν δικαίωμα στον εργοδότη να καθυστερεί τις πληρωμές έως και 90 μέρες.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων, είτε μετρητοίς, είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους». Ο λόγος που επικαλούνται οι επιχειρήσεις για να θέσουν σε εφαρμογή την καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών, είναι ότι το Δημόσιο δεν έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα σε αυτές, από την παραχώρηση των εργαζομένων τους.
Κι ενώ η μισθωτή εργασία δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την κρίση και τις συνέπειές της, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) οδηγείται σε σταδιακή υποβάθμιση έχοντας τεράστιες χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Επιθεωρήσεων Εργασίας αλλά και σε υλικοτεχνική στήριξη και υποδομή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς, ουσιαστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και γενικότερα στους εργασιακούς χώρους.
Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει την κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης σε τουλάχιστον έξι νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εργασίας. Η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, συνεχείς παραβάσεις της εργατικές νομοθεσίας και τραγικές συνέπειες στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ΣΕΠΕ παραμένει ακέφαλο εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα και την παραίτηση του Μιχάλη Κανδαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί νέος Ειδικός Γραμματέας, ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από διοικητικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη αυτοκινήτων για τους ελεγκτές, ή ακόμη και η έλλειψη χρημάτων για την βενζίνη των αυτοκινήτων, ώστε να μετακινούνται και να πραγματοποιούν τους ελέγχους.
Ο νέος Ειδικός Γραμματέας θα βρεθεί μπροστά στην εξής κατάσταση:
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Άλλοι 500.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου βρίσκονται μια ανάσα από το να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, μιας και η κλαδική τους σύμβαση έληξε στις 31 Οκτωβρίου και χρειάστηκε να δοθεί άτυπη, δίμηνη παράταση, για να παραμείνει εν ενεργεία.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους παραμένει απλήρωτος για πάνω από πέντε μήνες, βιώνοντας ένα ιδιότυπο και πρωτόγνωρο καθεστώς ομηρίας…
Προβληματισμό προκαλεί και η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε υπο-απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 43,03% των νέων προσλήψεων – που έγιναν τον Οκτώβριο- αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν -ποσοστό 44,47%- αφορούν μερική απασχόληση, ενώ το 12,05% είναι εκ περιτροπής εργασία.
www.capital.gr