Τους 15.652 έφτασαν οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ακίνητα ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη πάρει σειρά με επισπεύδοντες κυρίως τράπεζες που τρέχουν για να πετύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί για την απομείωση των κόκκινων δανείων και οι οποίοι το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν περισσότερο φιλόδοξοι.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, μετά την «ανάπαυλα» του Αυγούστου οι επόμενοι μήνες θα είναι καυτοί για τους κόκκινους δανειολήπτες. Οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και πλέον με βάση και τους νέους αυστηρότερους στόχους του SSM δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν και άλλο όσους κωλυσιεργούν την ένταξή τους σε ρύθμιση.
Μάλιστα, εκτός από τους πλειστηριασμούς, σειρά θα πάρουν οι πωλήσεις επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εξασφάλιση, κάτι που μέχρι τώρα γινόταν πολύ προσεκτικά και με φειδώ. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης στεγαστικών δανείων, αρμόδια τραπεζικά στελέχη λένε ότι είναι ακόμη νωρίς αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά το τέλος του 2018 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλάζει καθώς ενεργοποιούνται ταχείες διαδικασίες για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Πιο αναλυτικά, εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν και στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, θα δύναται να διατάσει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.
Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα, με τη διαδικασία να διαρκεί 48 ημέρες αντί 70 ημερών και σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι προφανής. Στόχος είναι να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.