Συγκλίνουν τώρα οι στόχοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Πρόσφορο έδαφος στην ΕΕ.
Προοπτικές συνεννόησης διαμορφώνονται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν – για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, παράλληλα όμως συγκλίνουν σταδιακά οι απόψεις των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, όσον αφορά το δέον γενέσθαι με το Μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Τα περί καταγγελίας, μονομερών ενεργειών κλπ έχουν πλέον ξεπερασθεί και παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις στις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, όλοι συμφωνούν επί της ουσίας ότι πρωταρχικός κοινός στόχος πρέπει να είναι η αναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου. Περίπου ταυτόσημες είναι οι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί .
Από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών τους φαίνεται ότι εφικτό στόχο θεωρούν την υιοθέτηση μορατόριουμ με την τρόικα και την ΕΕ, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης-ανάπτυξης.
Θέτουν λοιπόν ως προτεραιότητα το «πάγωμα » των μέτρων 11,2 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν τον Ιούλιο και την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προασαρμογής. Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε χθες για επιμήκυνση του χρόνου προασαρμογής, ενώ στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά διαβεβαίωναν ότι εάν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλα κόμματα, θα ζητήσει πάγωμα των μέτρων του μνημονίου έως τον Σεπτέμβριο και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί λίγο ψηλότερα τον πήχυ, ζητώντας να ανασταλεί και η εφαρμογή ειλημμένων μέτρων που επιτείνουν την ύφεση και τη συμπίεση των αμοιβών εργασίας,. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη συνεννόηση επί του βασικού που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση, αμέσως μμετά τις εκλογές.
Οι ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποδέχονται εμμέσως την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να γίνει «πολιτική» καταγγελία του Μνημονίου, η οποία δεν θα επιφέρει νομικά αποτελέσματα (πάγωμα δανειακής σύμβασης, διακοπή χρηματοσότησης κλπ), αλλά θα αποτελέσει έμπρακτη πρόκληση-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, για έναρξη διαπραγματεύσεων.
Κατά γενική εκτίμηση, το κλίμα είναι τώρα τώρα προσφορότερο, καθώς οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη όχι μόνον τα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις.
Αλλωστε, υπάρχει ήδη σημαντική απόκλιση από τους στόχους του Μνημονίου, καθώς το έλλειμμα είναι 24% μεγαλύτερο από πέρυσι και θα απαιτηθεί πιθανότατα η κατάρτιση διορθωτικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο.
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/100689.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodevening%2028.05″ ]