Περίπου 50.000 – 60.000 επιχειρήσεις, ΟΕ και ατομικές, φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2012, ενώ 900 με 1.000 επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν μέσα στην επόμενη χρονιά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στο μεταξύ από το 2009 μέχρι σήμερα έκλεισαν 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Από την έκθεση της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι κάμψη των πωλήσεων σημειώνεται σε όλο το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων. Μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων.
Επίσης, οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2% ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπέστη πτώση κατά 84,8%.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, αυτές παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα το 2010. Περισσότερες από έξι στις δέκα ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δνε πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου τη διετία 2009-2010.
Εν τω μεταξύ, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα.
Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2012
Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή αναμένουν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους το 2012 θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της ΕΣΕΕ, παρατηρείται νέα εξασθένηση της ροπής για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Το 31,5% των ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και το 36,5% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσαν πρόθεση μείωσης των επενδύσεών τους.
Απαισιοδοξία κυριαρχεί και στο επίπεδο της απασχόλησης. Περισσότερη ανθεκτικότητα εξακολουθούν να δείχνουν οι ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς περισσότερες από 5 στις 10 δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Ένα νέο στοιχείο που προκύπτει σύμφωνα με ην παρούσα έρευνα, είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.
Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην οικονομική κρίση
Μία στις τρεις από τις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.
Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις. Η μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της, ενώ μία στις πέντε από τις ΟΕ ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις αισθάνεται σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας (λουκέτου) εξαιτίας της βαθειάς κρίσης. Στις ΑΕ και ΕΠΕ το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο 13,4%.
Στις ΑΕ και ΕΠΕ τα πιθανότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η μείωση προσωπικού και η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους.
www.enet.gr