Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy ξένοι επενδυτές και καταθέτες από την Ρωσία, την Ουκρανία και το Βέλγιο ζητούν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων να τους επιστραφούν οι καταθέσεις τους. Στις τράπεζες σήμανε συναγερμός και κλήθηκαν τραπεζικά στελέχη στα γραφεία τους για να μπορέσουν να απαντήσουν στις απαιτήσεις των ξένων πελατών τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ρώσου καταθέτη ο οποίος ανέφερε στο μήνυμά του τα εξής: “θεωρώ ότι έκανα μια λάθος επένδυση, έχασα κάποια χρήματα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον αξιοπιστία και δεν υπάρχει πλέον λόγος να επενδύσω ξανά στη Κύπρο.”
Προκλητική η Άνγκελα Μέρκελ ως προς τα χρήματα των Κύπριων καταθετών που μόλις χθες αποφάσισαν να τους τα “βουτήξουν”.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, την οποία χαρακτήρισε ως σωστή.
Στο περιθώριο εκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή Γκρίμεν, η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, δήλωσε: «Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι – όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό».
Βέβαια οι δικοί της φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τίποτα απεναντίας θα κερδίσουν από τους τόκους, τα λεφτά που μας “δίνουν” δεν είναι χάρισμα αλλά δανεικά. Αλλά όταν απευθύνεσαι σε δίποδα που δεν σε ρωτάνε τα αυτονόητα, μπορείς να λές ότι θέλεις.
Σοβαρό πλήγμα για τους καταθέτες το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου λένε οι Ρώσοι. Ο έκτακτος φόρος που προβλέπεται να επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις με βάση το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων καταθετών που ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι Ρώσοι έχασαν σε μια μέρα έως και 3,5 δισ. ευρώ». «Η είδηση της φορολόγησης σε ποσοστό έως και 10% στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών έσπειρε τον πανικό στους Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους».
«Η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ανατόλι Αξάνοφ, βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας.
Ο Αξάνοφ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο ενδέχεται να αγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια (περίπου 15,4 δισ. ευρώ).
Η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes ωστόσο ανεβάζει σημαντικά το ποσό αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υπολόγιζε ότι τα κεφάλαια ρωσικών εταιρειών που είναι τοποθετημένα στην Κύπρο φτάνουν τα 14,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 9,2 δισ. ευρώ που έχουν καταθέσει οι ρωσικές τράπεζες στις κυπριακές.
Το Forbes επικαλείται επίσης τις εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου με βάση τις οποίες οι καταθέσεις φυσικών προσώπων από τη Ρωσία στην Κύπρο κυμαίνονται από 8 μέχρι 35 δισ. ευρώ.
Στα 18,3 δισ δολάρια εκτιμώνται οι καταθέσεις Ρώσων πολιτών (φυσικών προσώπων) στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Russia Today, χωρίς να υπολογιστούν οι καταθέσεις των νομικών προσώπων (εταιρειών) που υπολογίζονται σε 40-45 δισ. δολ. επιπλέον Σύμφωνα με το πρακτορείο, η φορολόγηση των καταθέσεων ιδιωτών θα μπορούσε να τους κοστίσει περί τα 2 δισ. δολάρια.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, οι συνολικέςρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο υπολογίζεται ότι ανέρχονται μεταξύ 8-55 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι καταθέτες θα μπορούσαν να ζημιωθούν μέχρι και 5,5 δισ. ευρώ συνολικά.
Προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.
Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης».
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. «Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».
Η Ρωσία θα ζητήσει από τη Λευκωσία, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών τις επόμενες ώρες ή έστω ημέρες με κυβερνητικά στελέχη, αναλυτικά στοιχεία, ήτοι έναν κατάλογο με τα ονόματα και τους λογαριασμούς Ρώσων πολιτών και επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες.
Όπως ανέφερε ο Nικολάι Πετρόφ, καθηγητής Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αυτά τα στοιχεία θα τα ζητήσει ως προαπαιτούμενα, για να εγκρίνει την επέκταση του δανείου προς την Κύπρο και την ενδεχόμενη μείωση επιτοκίου.
Ο Πούτιν χρειάζεται τα στοιχεία αυτά, στην προσπάθειά του να φέρει πίσω στη Ρωσία κεφάλαια που τώρα «βγαίνουν» μέσω offshore εταιρειών εκτός χώρας, ενώ παράλληλα τα περισσότερα από αυτά «ανήκουν» σε πρόσωπα εκτός νόμου, ή -το κυριότερο- σε επιχειρηματίες -είτε αντιπάλους είτε όχι «φίλα διακείμενους» στον Πούτιν…
Πριν από λίγο αντιπροσωπεία του ρωσικού κολοσσού Gazprom επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κύπρου σε μια εξέλιξη που δείχνει ικανή να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη καταστροφή.
Οι Ρώσοι παρέδωσαν έγγραφη πρόταση απεγκλωβισμού της Κύπρου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση του Eurogroup για την κατάσχεση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων.
Η πρόταση των Ρώσων σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, αφορά την ανάληψη των οικονομικών βαρών από την ρωσική εταιρεία με την αγορά μίας ή και δύο κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξει δανειοδότηση από την τρόικα και Μνημόνιο για την Κύπρο.
Αντ’αυτού η Κύπρος θα παραχωρήσει αριθμό βυθοτεμαχίων στην ΑΟΖ και θα αναθέσει στην Gazprom την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου στο Μαρί, ένα ρωσικό αίτημα στο οποίο η Gazprom επιμένει.
Οπωσδήποτε η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και μπορεί να ανατρέψει το όλο σκηνικό. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η πρόταση απευθύνεται σε κάποιους που πραγματικά θέλουν να βγάλουν την Κύπρο από το αδιέξοδο και όχι σε ανθρώπους οι οποίοι απλά εργάζονται για να “δεθεί” η Κύπρος από την τρόικα…
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν λίγο ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ της Κύπρου ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης απέρριψε την ρωσική πρόταση από την πλευρά της Gazprom προκειμένου να αποφευχθεί η δήμευση ποσοστού του καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Όπως διέρρευσε από το πρόεδρικό μέγαρο “Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο διότι θέλει η λύση να επέλθει μέσα από την Ευρώπη”.
Στην απόφασή του αυτή έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι θεωρούν πως αποδίδουν οι προσπάθειες πίεσης στους 4-5 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που αρνούντο να υπερψηφίσουν την απόφαση του Eurogroup
Λίγο μετά την απόρριψη της πρότασης της Gazprom, προχώρησε σε δηλώσεις-ταφόπλακα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα προχώρησε ο Anatoly Aksakov επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας, μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο οποίος μιλώντας στο Interfax μετά την συναίνεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Eurogroup για την κατάσχεση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων, χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της χώρας “Μη αξιόπιστο πλέον” Μάλιστα είπε ότι “Συμβουλεύω τους Ρώσους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους άμεσα από την Κύπρο”.
«Η πίστη στην Κύπρο ως μέρος όπου είναι βολικό για κάποιον να κρατά τα χρήματά του εκεί θα υπονομευθεί αν ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή η απόφαση του Eurogroup» είπε ο Aksanov για να προσθέσει: «Συμβουλεύω τους Ρώσους που έχουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο να φέρουν πίσω τα λεφτά τους στη Ρωσία».
Στο μέτωπο των πιέσεων των τραπεζών απέναντι στην Κύπρο πολλές ξένες τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην Κύπρο έχουν απειλήσει ότι πρόκειται να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις θυγατρικές τους τράπεζες και να τα διοχετεύσουν πίσω στις μητρικές τράπεζες σε μια απόφαση που αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση.
Στην διπλωματια δεν υπαρχει “θελω” η “ετσι μ’ αρεσει” κ. Αναστασιαδη.
Υπαρχει συγκλιση συμφεροντων και μονο … και το συμφερον της Κυπρου γερνει προς την προταση της Γκαζπρομ αυτη τη στιγμη.
Ειναι φανερο για αλλη μια φορα οτι η ΕΕ δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα στημενο καζινο οπου ολοι θα χασουν στο τελος και κερδισμενος θα βγει μονο η κασα … δηλαδη οι Ροθστσιλντς που ελεγχουν την ΕΚΤ αλλα και την αμερικανικη FED.
Οταν ισοπεδωθει οικονομικα ο ευρωπαικος νοτος και κατ’ επεκτασιν και ο βορας γιατι δεν θα εχει που να πουλησει τα προιοντα του … τοτε θα βαρεσουν και μια διαλυση της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Τοτε θα υπαρχει μονο ενα ισχυροτατο Δολλαριο στην πιατσα που θα εχει παρει αξια απο την εξαφανιση του Ευρω.
Τα 14 τρις πληθωριστικα Δολλαρια του Ομπαμα θα εχουν αξια τοτε και η Αμερικη θα ξεχρεωσει ενω η Ευρωπη θα εχει γυρισει πισω στο 1945.
Το εργο θα συνεχιστει καρμπον στην Ασια με το GLOBO ετσι ωστε να διαλυθουν και οι οικονομιες των BRICS.
Ταξιδιωτική οδηγία προς τους τουρίστες και επισκέπτες που θα μεταβούν στην Κύπρο εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ενόψει της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα.
Το Βρετανικό ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους τουρίστες η επισκέπτες να έχουν μαζί τους επαρκείς οικονομικούς πόρους και με διαφορετικά είδη πληρωμής.
Ειδικότερα παροτρύνει για τα εξής:
Επειδή η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα για την προστασία του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την τράπεζα σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές σας.
Συμβουλεύουμε όσους ταξιδεύουν για την Κύπρο να έχουν στη διάθεση τους διαφορετικές μορφές πληρωμής για τις συναλλαγές τους και να έχουν
πρόσβαση σε επαρκείς πόρους (όπως λίρες, ευρώ, πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες).
Οι Βρετανοί υπήκοοι που λαμβάνουν συντάξεις με πληρωμές από την Κύπρο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Διεθνές Κέντρο Συντάξεων.
Η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ή εάν θα συμπεριλάβει και Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απόφαση», δήλωσε η πηγή.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως αναμένουν από τη Ρωσία να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2021.
Εξάλλου, την Τετάρτη ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Επισήμως, το κίνητρο της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί, όμως η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις Ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων.
Η πιο κρίσιμη ημέρα στην ιστορία της Κύπρου μετά τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ ξημερώνει σε λίγες ώρες. Οι 56 βουλευτές του κυπριακού κοινοβουλίου θα αποφασίσουν αν η χώρα θα τεθεί υπό κηδεμονία και θα εκχωρηθεί ο πλούτος της, αλλά πάντω απ’όλα θα διαλυθεί η οικονομία της με την δήμευση ποσοστού καταθέσεων η θα αναζητηθεί μια άλλη λύση.
Ο μοιραίος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το πρωί της Δευτέρας το σύνολο των βουλευτών και από εκεί και πέρα οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου του δεύτερου ελληνικού κράτους θα αποφασίσουν την μοίρα του κράτους.
Aν ψηφίσουν “ΝΑΙ” γυρνάνε την Κύπρο εκεί που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια…
Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.
Οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για επιβολή σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της Τρόικας.
Οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ ίσως να μην τηρήσουν ενιαία στάση, με τρεις εξ αυτών να διαφοροποιούνται και να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Πιθανόν να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Προκοπίου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να επιχειρήσει την υποβολή διαφοροποιήσεων στη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν επιπλέον δήμευση καταθέσεων είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Η ΕΕ. αρνείται να εγγυηθεί οτιδήποτε από τα παραπάνω.
Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.
Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν, επίσης, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Επίσης εναντίον της συμφωνίας θα ψηφίσει και ο βουλευτής των Οικολόγων.
Πιθανότατα υπέρ θα ψηφίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ενώ εναντίον αναμένεται να ταχθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 29 τουλάχιστον βουλευτές.
Οι Κύπριοι χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει, ακολουθούν μέσω των συνεχών αναβολών λήψης απόφασης και του κλεισίματος επί διήμερο των τραπεζών, τη σωστή τακτική κατά των αποφάσεων της τρόϊκας. Κατά την άποψή μου η σωστή τακτική στη παρούσα φάση του παιγνίου είναι: κλείσιμο των τραπεζών (για διάφορους λόγους), αναβλητικότητα στις αποφάσεις της βουλής, παράταση της αγωνίας όσον αφορά στις αποφάσεις για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Να τους χτυπήσουμε εκεί που πονάνε, δηλ. γελοιοποίηση των αποφάσεων που αφορούν ΤΡΑΠΕΖΕΣ, είναι το μόνο θέμα που μπορεί να “ρίξει” το σύστημα από μέσα.
Για την Παρασκευή οδεύει η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή επί του νομοσχεδίου για την έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup, έπειτα από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις, ώστε να επιτευχθεί διαφοροποίηση του πακέτου. Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες. Φυσικά, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Παρασκευή, για να αποφευχθούν αναταράξεις.
Διαβάστε σχετικά από το newmoney.gr εδώ
Καθώς φαίνεται, η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα), με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που, ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων, τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δισ. που απαιτεί το Eurogroup από τη Λευκωσία.
Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Ο υπουργός Οικονομικών, που είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία, πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι «η δική μας επιθυμία είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες».
Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισεκ. ευρώ, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.
«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνο να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους.
Και συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ -ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΕΙΔΩ ΩΣ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ- ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ… ΑΠΟ ΟΣΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΡΙΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΜΑ ΛΟΥΚΕΤΙΑΣΕΙ!
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ:
Ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στη χώρα μας, μετά την πρώτη καταγραφή των καταθέσεων ελληνικών νοικοκυριών, αλλά -κυρίως- επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, άνω του ενός δισ. ευρώ σε ρευστό επιχειρήσεων από την πατρίδα μας βρίσκεται εγκλωβισμένο στις κυπριακές τράπεζες, με αποτέλεσμα ορατός να είναι ο κίνδυνος, σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης του νησιού, να παρασυρθούν εκατοντάδες μεγάλες και μικρές ελληνικές εταιρείες, με ανεξέλεγκτες συνέπειες ως προς την εδώ οικονομική δραστηριότητα και φυσικά τους δείκτες της ανεργίας.
Πρόκειται για χρήματα που κυρίως έφυγαν λίγο πριν τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, όταν πολλοί επιχειρηματίες φοβήθηκαν κατάρρευση στη χώρα μας και έκαναν cash management μέσω Λευκωσίας. Να όμως που, ενώ η Ελλάδα, έστω και οριακά, σταθεροποιήθηκε, το πρόβλημα τώρα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο.
Ήδη, εκπρόσωποι μεγάλων ομίλων που έχουν εγκλωβίσει κεφάλαια τους σε τράπεζες του νησιού, βρίσκονται σε επικοινωνίες με τις εν Ελλάδι τραπεζικές αρχές και υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, ψάχνοντας τρόπους να ξεφύγουν από το αδιέξοδο.
Έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως πολύ γνωστές βιομηχανίες, που μέχρι στιγμής διέφευγαν του κινδύνου για υπαγωγή στο άρθρο 99 ή για εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς τρίτους, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ ορατό είναι ένα πρωτοφανές οικονομικό ντόμινο, που θα παρασύρει και την ελληνική, μετά την κυπριακή αγορά.
Όμως και επιχειρήσεις με έκθεση στην Κύπρο ήδη ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τους κινδύνους τους. Ας μην ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίε ή λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και οι αξιόλογες πολυεθνικές, έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο και καταθέσεις στις εκεί τράπεζες.
Οι καταθέσεις μάλιστα των άμεσα θυγατρικών των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, με παράλληλη έδρα στην Αθήνα, φαίνεται να ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου στο “όχι” στο Σχέδιο Ανάν, Γιώργος Λιλλήκας, έκανε νέα, σκληρή δήλωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος είχε μιλήσει για “προδοσία” των πολιτών της Κύπρου από τον Νίκο Αναστασιάδη, κάλεσε και πάλι τους πολίτες να βγουν στους δρόμους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί προς τον κυπριακό λαό.
“Η Συμφωνία αυτή οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και οικονομική καταστροφή, αφού ακυρώνει την Κύπρο ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι εκβιασμοί τους οποίους δέχθηκε ο κύριος Νίκος Αναστασιάδης εκ μέρους των εταίρων μας, είναι απαράδεκτοι και καταδικαστέοι. Δεν αποτελούν επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης αλλά περισσότερο θυμίζουν αποικιακές συμπεριφορές.
Μετά βεβαιότητας, η επικύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε απόσυρση των ξένων καταθέσεων και σε μαζική φυγή των ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Από αυτή την εξέλιξη, το κράτος θα έχει ετήσιες απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το διάγγελμα του Προέδρου δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από μια ακατάσχετη κινδυνολογία. Η κυβέρνηση οφείλει με υπεύθυνο τρόπο να ενημερώσει τους πολίτες για το κατά πόσον ήταν δέκτης οποιασδήποτε πρότασης από τη ρωσική κυβέρνηση και ρωσικές εταιρείες ή από άλλες πηγές.
Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να ενημερώσει και για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων.
Πρέπει οι Κύπριοι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι από αυτούς και μόνο εξαρτάται η τύχη της χώρας μας. Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν παθητικά από άλλους, να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα και το μέλλον των παιδιών τους.
Είναι προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη, του καθένα από εμάς, η πορεία που θα ακολουθήσουν οι εξελίξεις. Ας στείλουμε όλοι μαζί στους ¨εταίρους¨ μας του Βορρά το μήνυμα ότι οι εκβιασμοί τους δεν θα περάσουν”, σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλώσή του ο Γιώργος Λιλλήκας.
O αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩ.ΚΟ) Νίκος Κουτσού ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
Ο κ. Κουτσού σε ανακοίνωση τους αναφέρει: «Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έδωσε κάτι νέο. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες ο κ. Αναστασιάδης ενεργεί ως ιμάντας μεταφοράς των εκβιασμών των «φίλων» του.
Συνεχίζοντας το ρόλο του υπ’ αριθμόν ένα «Υες Man» του κυπριακού πολιτικού συστήματος.(…). Τάσσομαι εναντίον της επαχθούς πρότασης του κουρέματος. Η Κυπριακή Βουλή οφείλει να πει όχι στην αυτοκτονία του τόπου. Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν με κάθε τρόπο στα μέτρα και να εκφράσουν σήμερα στο κοινοβούλιο, ειρηνικά αλλά δυναμικά, την αντίθεσή τους αυτή.
Υπέρ της άμεσης αποχώρησης της Κύπρου από την Eυρωζώνη, τάσσεται με δήλωσή του ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι «με δραματικό τρόπο οι εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία υποδεικνύουν ότι για μια περιφερειακή χώρα σε κρίση ο μόνος δρόμος διάσωσης, ανασυγκρότησης και κοινωνικής προόδου είναι η άμεση αποχώρηση από την Eυρωζώνη, το Σχέδιο Β’».Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα στην Κύπρο δεν αφορά τους μεγαλοκαταθέτες -από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- με τους φουσκωμένους λογαριασμούς από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Αυτοί» προσθέτει «οφείλουν να πληρώσουν βαριά το τίμημα των ανομιών τους και να γνωρίσουν το σπαθί της Δικαιοσύνης».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, αφορά τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. «Μέχρι τώρα, με τους όρους που επέβαλε η Eυρωζώνη στις χώρες σε κρίση έχει αποδειχθεί ότι καμία ασφάλεια δεν υπάρχει για τον μισθό. Καμία ασφάλεια για τη σύνταξη. Καμία ασφάλεια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καμία ασφάλεια για τη θέση εργασίας. Καμία ασφάλεια για τα ακίνητα των λαϊκών στρωμάτων» λέει και υποστηρίζει ότι η εθνικοποίηση των τραπεζών, η αποχώρηση από την Eυρωζώνη, μαζί με τον οικονομικό σχεδιασμό και το Κοινωνικό Κράτος, αποτελούν τις συντεταγμένες για το Σχέδιο Β’, το οποίο δεν είναι αναγκαίο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου βρίσκει πια ανοικτή στήριξη, καθώς και για τις άλλες χώρες της περιφέρειας.
ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΩΛΛ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ… ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΟΥ, ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ, ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ…………….;
“Όχι” στη μεταβίβαση του δικτύου των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είπαν οι διοικήσεις των Κυπρίων, στη σύσκεψη που είχαν με την κεντρική τράπεζα, σήμερα το πρωί.
Επιλέγουν να κρατήσουν τα δίκτυα αυτά, και να κάνουν χρήση της βοήθειας για να ανακεφαλαιοποιήσουν και το τμήμα των ομίλων τους που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Παραμένει ανοικτό, όμως, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν τα δίκτυά τους, με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς το τι θα γίνει με τις καταθέσεις στο δίκτυο των κυπριακών καταστημάτων στον ελληνικό χώρο, εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Με τα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει η προϋπόθεση ένταξης του δικτύου των κυπριακών υποκαταστημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή πλευρά δείχνει διατεθειμένη να παίξει ένα σκληρό πόκερ προς όλες τις κατευθύνσεις, για να βελτιώσει τους όρους της στο πακέτο βοήθειας, με δεδομένο ότι αύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής της.
Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank για τα υποκαταστήματα αυτά.
Όπως έγραφε το newmoney.gr, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζίτες που είναι κοντά στη διαδικασία,
– Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα υποκαταστήματα και της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.
– Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bankεκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο για την Τράπεζα Κύπρου και όχι για τη Λαϊκή.
Σε σαφή προειδοποίηση να μην προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση στην υιοθέτηση της απόφασης του Eurogroup από τη Βουλή προχώρησε πριν από λίγο ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ λέγοντας επί λέξη ότι «σε περίπτωση κατάσχεσης των καταθέσεων η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις της με την Κύπρο».
Παράλληλα ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο αλλά εάν αυτές δεν καταλήξουν τότε η μόνη επιλογή που απομένει θα είναι η επανεξέταση του πλαισίου σχέσεων με την Κύπρο.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ταυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση του Eurogroup λέγοντας πως αυτή αποτελεί ξεκάθαρη περίπτωση «κατάσχεσης ξένων χρημάτων» απόφαση η οποία προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες όπως είπε.
Καλά μην κάνετε έτσι .
Υπάρχει και η Ελβετία για τις μαύρες καταθέσεις .
Ρωτήστε τους δικούς μας .
Εγώ πάντως τους Κυπρίους που γνωρίζω , ούτε στην Ελβετία έχουν , ούτε στην Κύπρο , ούτε στην Ελλάδα έχουν καταθέσεις . Χρέη έχουν και στις τρείς .
xaxaxa, σωστός ο Άρης. Κι εγώ, πολύ παλιά βέβαια, με όποιον είχα συνεργαστεί στο τέλος πάντα μου άφηνε ένα μικρο φέσι… Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σαν οικονομία οι απλοί ιδιώτες – έμποροι δεν τα βγάζουν εύκολα εκεί κάτω. Τέλοσπάντων, έχουμε φτάσει στο σημείο που ελάχιστοι τυχεροί δεν χρωστάνε έστω και κάπου, αν πάλι, αυτοί υπό τις παρούσες συνθήκες γενικής κατάρρευσης μπορούν να λέγονται πια τυχεροί.