Μήνυμα προς την Ελλάδα: Μη συμφωνήσετε με την τρόικα

Ενώ στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών εργάζονται πυρετωδώς με την κυβέρνηση επιχειρώντας να βρουν modus vivendi και να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, στα διεθνή φόρα οι σχεδιασμοί μεταταβάλλονται άρδην. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα, επιδιώκοντας να λάβει τη δόση και νέο πακέτο διάσωσης αλλά χωρίς ουσιαστική λύση του προβλήματος. Ζητά δηλαδή για ακόμη μια φορά να ζήσει διασωληνωμένη. Όπως και τότε έτσι και σήμερα διεθνείς οργανισμοί και think tanks θεωρούν λάθος μια συμφωνία χωρίς λύση-πακέτο.

Η δογματική εμμονή των Γερμανών στην άρνηση της ελάφρυνσης του χρέους με κούρεμα και η χλιαρή στάση των Βρυξελλών οδηγούν σε αναδιάταξη ισορροπιών, όπως αναφέρουν στο sofokleousin.gr πηγές που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες.

Οι όροι που επιτυγχάνει η ελληνική κυβέρνηση στην υπό διαμόρφωση συμφωνία αλλά και οι συνεπάκολουθες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν φαίνεται να είναι επωφελείς για την Ελλάδα. Η επιμονή της κυβέρνησης σε βήμα-βήμα προσέγγιση και η στρατηγική επιλογή διαχωρισμού των διαπραγματεύσεων σε προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. και δημοσιονομικά του 2014-15 στερούν από την Ελλάδα βασικά διαπραγματευτικά όπλα, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις συζητήσεις,

Όπως και πριν από ένα χρόνο διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ, προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση, ανεπίσημα, να μην καταλήξει τώρα σε σε συμφωνία με την τρόικα καθώς κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει μια συνολική λύση. Είναι άλλωστε σαφές ότι η Γερμανία ανεξαρτήτως συμφωνία δεν πρόκειται να συναινέσει στην προώθηση της έκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου πριν από τον Φρβρουάριο.

Υπ αυτά τα δεδομένα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ καθώς και σύμβουλοι της κυβέρνησης συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να οδηγήσει σε… ξέρα τις διαπραγματεύσεις και να πιέσει για συνολική λύση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Όπως έχουν επισημάνει διεθνείς παράγοντες στον Αντώνη Σαμαρά το σενάριο της πολιτικής λύσης από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί στα ευρωπαϊκά φόραμ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικονομική-τεχνική λύση θα έρθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα μπορούσαν να στηρίξουν ελληνικό αίτημα για λύση-πακέτο κρατούν τώρα διακριτική στάση περιμένοντας από την Αθήνα να επιδείξει σαφή πολιτική βούληση για την προώθηση των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν καθυστερήσει. Πηγές που αφουγκράζονται τις θέσεις των Ευρωπαίων στους διαδρόμους των Βρυξελλών μεταφράζουν ως “κουτοπονηριά” την προσπάθεια του πρωθυπουργού να περάσει ως δημοσιονομικά επωφελείς τις διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο.

Η εκκωφαντική πλέον σιωπή του ΔΝΤ και η απουσία τοποθέτησής του από τον δημόσιο διάλογο για το ελληνικό χρέος και τους διαξηφισμούς κυβέρνηης-Κομισιόν για τις αμυντικές βιομηχανίες δίνει σαφές στίγμα.

Αντιθέτως το ΔΝΤ επικεντρώνει στην αναπτυξιακή διάσταση εστιάζοντας στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων το οποίο το οικονομικό επιτελείο “πετσοκόβει” διαρκώς για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και για τη μείωση των δαπανώ.

Στη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα ο Πολ Τόμσεν ήταν σαφής, επισημαίνοντας ότι η περικοπή του ΠΔΕ λειτουργεί υφεσιακά και ανατρέπει τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014 καθώς οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές του ΠΔΕ είναι οι υψηλότεροι. Το ίδιο επισημάνθηκε και για την περικοπή των δαπανών για την παιδεία, η οποία έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 10.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *