Μπορεί η ΕΚΤ να έπεισε το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει στην απαίτηση διεξαγωγής νέου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο με εισήγησή της πιέζει για άμεση εκκαθάριση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να διενεργούν προβλέψεις για το σύνολό τους, πλήττοντας τα ίδια κεφάλαια και την κεφαλαιακή επάρκεια.
Αν και σε μια πρώτη ανάγνωση η εισήγηση της ΕΚΤ μοιάζει να απειλεί τις τράπεζες και να αυξάνει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, σε μια πιο προσεκτική ματιά διακρίνεται η πρόθεσή της να πιέσει για μαζικές πωλήσεις NPL’s ώστε να επιταχυνθεί η κάθαρση των ισολογισμών και να δημιουργηθεί βιώσιμη και επαρκώς τροφοδοτούμενη δευτερογενής αγορά.
Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας, που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, εφόσον όμως δεν τα πουλήσουν ή δεν βρουν σχήματα συνδιαχείρισής τους. Παράλληλα η ΕΚΤ δεν θα καταστήσει τις ντιρεκτίβες υποχρεωτικές, θέτει όμως υποχρεώσεις αναφοράς στον επόπτη και δίνει διετή περίοδο προσαρμογής από τον Ιανουάριο του 2018.
Διαμορφώνοντας ένα πιο απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο και θέτοντας την απειλή της εκτίναξης των προβλέψεων στο 100% η ΕΚΤ στέλνει σαφές μήνυμα στους τραπεζίτες να αναζητήσουν ακόμα και distrress ευκαιρίες.
Σύμφωνα με το Reuters, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν και θα υιοθετηθεί το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 (IFRS 9), η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα κεφάλαια αυτά και επτά χρόνια, για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα δάνεια» μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων.
Οι νέοι αυτοί κανονισμοί, σύμφωνα με το newmoney.gr, αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας, που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, τα νέα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα υπάρχοντα NPLs, που ανέρχονται περίπου στο ένα τρισ. στην ευρωζώνη, αλλά θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέου χρέους.
«Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα, μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της ΕΚΤ.
Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το α’ τρίμηνο του 2018.
Το νέο πλαίσιο δεν θα είναι δεσμευτικό, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν ικανοποιητικά τις όποιες αποκλίσεις.
και εκεί που έλεγα οτι με είχαν ξεχάσει, μου έστειλε σήμερα επιστολή η alpha με απλό ταχυδρομείο όπου μου γνωστοποιεί οτι θα περάσει το δάνειό μου σε κάποια CEPAL το οποίο είναι ένα από τα περίφημα ξένα funds. Κρίμα που δεν έχω περιουσία, έχω αλλάξει κινητό και σταθερό, οπότε δεν μπαίνω καν στον κόπο να προβάλλω αντίρρηση για τη μεταβίβαση των προσωπικών δεδομένων.