Μεγαλύτεροι φόροι στον καπνό για τα στριφτά τσιγάρα, στο κρασί, στις καταθέσεις, στα ενοίκια. Μόνο στον αέρα που αναπνέουμε δε ζητά να μπει φόρος η έκθεση-κόλαφος του ΔΝΤ!
Σε 114 σελίδες, η έκθεση σοκ του τεχνικού κλιμάκιου του ΔΝΤ, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, περιλαμβάνει μέτρα σοκ, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του αφορολογήτου, επιπλέον φορολόγηση στα ενοίκια, κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φόρο εισοδήματος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά επίσης να μπει φόρος ακόμη και στο ελληνικό κρασί αλλά και να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον καπνό που χρησιμοποιούν όσοι καπνίζουν στριφτά τσιγάρα!
Πέρα από τους επιπλέον φόρους και τα νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, το ΔΝΤ προτείνει ακόμη μισθούς πείνας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου τονίζει ότι οι περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να επικεντρωθούν σε πολύ χαμηλούς μισθούς.
Και τι προτείνουν; Να μην πληρώνουν οι εργοδότες εισφορές για μισθούς 100-400 ευρώ! Και επίσης, για όσους είναι… υψηλόμισθοι (κατά το ΔΝΤ πάντα) δηλαδή αμείβονται με περισσότερα από 400 ευρώ, οι εισφορές θα είναι υψηλότερες και υποχρεούνται να τις πληρώνουν οι εργοδότες. Οι οποίοι με τη σειρά τους, θα αποφασίσουν ότι τους συμφέρει να έχουν εργαζόμενους για 100-400 ευρώ!
Την έκθεση αυτή είχε… παραγγείλει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Οι προτάσεις του ΔΝΤ
– Μετάταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%. Στην έκθεση των τεχνοκρατών του Δ.Ν.Τ. προτείνεται «κατάργηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% στον οποίο υπάγονται μόνο ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρων. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 360 εκατ. ευρώ.
– Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% – 21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες (πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%). Αυτό συνεπάγεται αύξηση πχ από 13% σε 19% ή 21% στον συντελεστή ΦΠΑ που βαρύνει τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη κλπ.
– Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου πχ από 5% ή 9% σε 13% και από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
– Αύξηση του ελαχίστου ορίου ετήσιων ακαθάριστων εσόδων που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξης των επιχειρήσεων σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ για τις πωλήσεις αγαθών και τις 5.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών στις 25.000 ευρώ και για τις δύο περιπτώσεις. Έτσι ανοίγει «παράθυρο» ένταξης των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι παραγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
– Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
– Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
– Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
– Εκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών και διασαφήνιση της φύσης των συναλλαγών που υπόκεινται σ΄ αυτά.
– Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.
– Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, χωρίς μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.
– Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου!
– Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων. Αργότερα, μείωση του συντελεστή του φόρου αυτού στο 20%.
– Αντικατάσταση φόρου συναλλαγών επί μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο με έναν φόρο κερδών από κεφάλαιο.
– Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.
– Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των Ομόρρυθμων Εταιρειών από το 20% στο 25%.
– Αύξηση φόρου βάσει κόρων για την εσωτερική ναυσιπλοϊα.
– Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες (εφόσον όμως το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας).
– Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
– Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.
– Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Όπως υποστηρίζεται, «η έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων δημιουργεί στρεβλώσεις καθώς προκαλεί υπερεπένδυση στα ακίνητα»!
– Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
– Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
– Αυτόματη αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.