Σε κοινωνική έκρηξη με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τα μέτρα που προτείνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εξοικονόμιση των €11,6 δισ. που απαιτούνται στην περίοδο 2013-16. Σύμφωνα με την έκθεση που θα κατατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το ΚΕΠΕ προτείνει πλαφόν στις συντάξεις στα €2400 και περιορισμό του κοινωνικού κράτους κατά 3,2 δισ.
Οπερ σημαίνει ότι θα κοπούν επιδόματα και προνοιακές παροχές οδηγώντας την κοινωνία σε έκρυθμες καταστάσεις, όπως αυτές που προβλέπει το Reuters για την Ελλάδα. Η αδυναμία προσδιορισμού της μαύρης τρύπας του Δημοσίου που ρουφάει τη ρευστότητα και διογκώνει τις δαπάνες οδηγεί το ΚΕΠΕ σε νέα οριζόντια μέτρα.
Ετσι οι υποσχέσεις για τέλος στα οριζόντια μέτρα και για ενδελεχή εξέταση των δαπανών του Δημοσίου ώστε να περιορισθεί η διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάνε περίπατο. Ειτε γιατί οι οικονομολόγοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις μαύρες τρύπες είτε γιατί δεν θέλησαν να τις αγγίξουν. Οπότε επικαλούμενοι το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης θα περικόψουν ξανά οριζόντια τις μεγάλες συντάξεις.
Το ερώτημα που γεννάται έχει να κάνει με την προοπτική που δημιουργούν αυτές οι αλλαές και την αίσθηση που δίνουν στους πολίτες αλλά και τους εν δυνάμει επενδυτές.
Αν το Δημόσιο το μόνο που κατέφερε είναι να πάρει νέα οριζόντια μέτρα τότε υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα και δεν πρόκειται λυθεί με μελέτες αλλά με πιο δραστικά μέτρα.
Τα στελέχη του ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τριμελή επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ολοκληρώνουν την επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο 2013 -2016 προκειμένου να την καταθέσουν στην επόμενη Κυβέρνηση.
Η μελέτη θα αποτελέσει τον κορμό των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 και περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ.
Από τα 11,6 δισ. ευρώ των απαιτούμενων περικοπών για τη διετία 2013 -2014 τα 3,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κοινωνικά προγράμματα, τα 2,1 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών και τα 6,3 δισ. από κάθε είδους περικοπή δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Οι κοινωνικές και μισθολογικές δαπάνες αποτελούν τα 3/4 των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα περιληφθούν στις περικοπές. Αυτές δε οι δαπάνες είναι στο μικροσκόπιο του ΚΕΠΕ.
Από το πλαφόν στις συντάξεις εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογο ποσό μπορεί να εξοικονομηθεί από λειτουργικές και άλλες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. ευρώ στην κεντρική διοίκηση.
Εάν καταργηθούν οι θέσεις συμβούλων των αιρετών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ ενώ εάν μειωθούν κατά 50% τα επιδόματα γραφείων και κατοικίας των βουλευτών και καταργηθούν οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές , το όφελος υπολογίζεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει 6 εκατ. ευρώ εάν κλείσει το κανάλι της Βουλής.
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/102746.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodmorning%2019.06″ ]