Με «λυπητερή» που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.000 ευρώ φεύγουν από την εφορία όσοι «κλείνουν» το μπλοκάκι προκειμένου να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Μάλιστα, για το «κλείσιμο» βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς επισκέπτονται τουλάχιστον τρία τμήματα τα εφορίας, και μάλιστα ορισμένα από αυτά δυο φορές.
Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να δημιουργείται το αδιαχώρητο στις εφορίες. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και τυπικά εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά δεν έχουν τα τελευταία χρόνια εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, έλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επιστολή με την οποία ενημερώνονται ότι μπορούν ως τις 14 Ιουνίου να υποβάλλουν δήλωση διακοπής εργασιών και να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο φέτος ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Ωστόσο, η διακοπή εργασιών αποδεικνύεται για πολλούς φορολογούμενους πολύ δαπανηρή. Υπάρχουν όμως και ορισμένα τρυκ που μπορούν να τους γλιτώσουν φόρο.
Ειδικότερα:
– οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν την ημερομηνία διακοπής της δραστηριότητάς τους. Αν επιλέξουν τρέχουσα ημερομηνία, δηλαδή τον Ιούνιο του 2012, τότε είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος για το 2011 το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ. Αν επιλέξουν να υποβάλουν δήλωση με διακοπή εργασιών την 1η Ιανουαρίου του 2010 ή του 2011 για να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος, τότε τους επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη διακοπή το οποίο κυμαίνεται από 40 έως 1.200 ευρώ, στην κρίση του εφόρου και ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησής του.
– η διακοπή εργασιών είναι παγίδα για όσους έχουν χάσει το δελτίο παροχής υπηρεσιών ή το βιβλίο εσόδων-εξόδων. Για να διακόψουν τη δραστηριότητά τους θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 200 έως 600 ευρώ για κάθε μπλοκ ή βιβλίο.
– υπάρχουν φορολογούμενοι που κατά την προσπάθεια διακοπής της δραστηριότητας, διαπιστώνουν ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία έχουν από το 2010 υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ. Αν έχουν «κόψει» στο μεταξύ δελτία βρίσκονται αντιμέτωποι με καταλογισμό ΦΠΑ, πρόστιμα κλπ.
– άλλοι φορολογούμενοι εντοπίζονται να μην έχουν υποβάλει τη δήλωση οριστικοποίησης του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητάς τους. Και σε αυτήν την περίπτωση αντιμετωπίζουν πρόστιμο.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι σε πολλές περιπτώσεις η τελική επιβάρυνση από τη διακοπή εργασιών να είναι πολύ μεγαλύτερη από το τέλος επιτηδεύματος που θέλει να γλιτώσει ο φορολογούμενος. Ωστόσο, το κόστος διακοπής εργασιών είναι εφάπαξ, ενώ το τέλος επιτηδεύματος πληρώνεται κάθε χρόνο.
[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr” ]