Λογαριασμό – «μαμούθ» στέλνει η κυβέρνηση σε 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να κλείσουν την «τρύπα» που έχει ανοίξει στα κρατικά ταμεία, την οποία η τρόικα έχει υπολογίζει ότι φθάνει στα 4 δις. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014. Σε σχέση με τα 3,2 δις. ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν αρχικά οι φορολογούμενοι για τις ιδιοκτησίες τους, η νέα φοροκεραμίδα είναι πιο «τσουχτερή» και φθάνει τα 727 ευρώ ανά ιδιοκτήτη από 581 ευρώ που ήταν αρχικά.
Το σχέδιο με τη φορολόγηση των ακινήτων στο οποίο πρόκειται να μπουν και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, οριστικοποιήθηκε στην διάρκεια των μαραθώνιων συναντήσεων που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τους αξιωματούχους της τρόικας προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες για την δόση των 2,8 δις. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών που σήμερα θα συμμετάσχει στο άτυπο Εurogroup στο Δουβλίνο θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα την επόμενη εβδομάδα αφού το “νούμερο ένα” αγκάθι αυτό των 25.000 απολύσεων στο δημόσιο δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Το θέμα αυτό εξετάσθηκε χθες σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τους δανειστές στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Δικοιτικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Σήμερα θα υπάρξει νέα επαφή.
Την ίδια στιγμή, σημαντικά είναι τα έσοδα που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθούνται για ληξιπρόθεσμα και ασφαλιστικές εισφορές. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισπράξεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα μαζευτούν εντός των προσεχών 4 ετών. Για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και άλλα 600 εκατ. ευρώ από χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η νέα κοινή ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 48 μηνιαίες δόσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι παρ΄ ότι σήμερα προβλέπεται από την νομοθεσία αυτός ο αριθμός των δόσεων, δύσκολα δίνεται σε φορολογούμενους.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης προβλέπει τις εξής δύο ρυθμίσεις:
1. Της «τελευταίας ευκαιρίας» στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Τα χρέη αυτά θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Οι 48 δόσεις θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση. Εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής αμέσως μόλις η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αν καθυστερήσουν έναν ή περισσότερους μήνες, τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειωθεί κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης. Οι οφειλέτες, για να καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλουν. Όσοι οφείλουν προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυήσεις και δικαιολογητικά για να υπαχθούν στη ρύθμιση.
2. Η «πάγια ρύθμιση» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργούνται από την 1η-1-2013 και μετά. Οι οφειλές αυτές, όποτε κι αν έχουν δημιουργηθεί ή όποτε κι αν δημιουργηθούν στο μέλλον, θα είναι δυνατό να εξοφλούνται σε 12 μόνο μηνιαίες δόσεις. Και για την υπαγωγή σ’ αυτή τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να δώσουν εμπράγματες εγγυήσεις. Και για τις δύο ρυθμίσεις θα προβλέπεται επιτόκιο υπερημερίας 8,75%. Δυνατότητα υπαγωγής στις δύο παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία καθώς και όσες έχουν ενταχθεί, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, αλλά δεν ήταν συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Δε γαμιόμαστε λέω εγώ. Πόσες φορές θα το πληρώσουμε το κωλόσπιτο;