Νέα δήλωση βόμβα έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς με την οποία αναφέρει οτι για να γλιτώσει κανείς το σπίτι του από τον πλειστηριασμό θα πρέπει να ζει λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.
Πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης», που αφορά στις ρυθμίσεις των δανείων, ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή στο ΒΗΜΑ.
Όπως είπε ο κ. Σκορδάς, από τις ημέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που ψηφίστηκε ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών, είχε γίνει πρόβλεψη ότι εντός του 2014 θα φτιαχτεί ένα κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα είδη δανείων: Επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, θα υπάρχει προσδιορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο οποίος δεν αρνείται μια καλόπιστη επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων με την τράπεζα από την οποία έχει δανειστεί και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης στο πρότυπο του ιρλανδικού μοντέλου, βασισμένο στη δική μας προοπτική.
Και τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να εκδώσει έναν κώδικα δεοντολογίας, με βάση τον οποίο κάθε τράπεζα θα αντιμετωπίζει τον κάθε δανειολήπτη.
Όπως είπε ο υφυπουργός αυτό το διάστημα γίνεται η ποσοτικοποίηση των κριτηρίων για το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης «και μπορώ να σας πω ότι θα είναι σίγουρα πάνω από το όριο της φτώχειας», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Δεν έχω ακόμη αριθμούς ακριβείς, αλλά με βάση τα κριτήρια που επιλέγονται, θα δείτε στο τέλος ότι θα είναι το όριο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λέμε φτώχεια».
«Ακούμε τις παρατηρήσεις αλλά πηγαίνουμε αρκετά γρήγορα. Δεν έχει ολοκληρωθεί καν δίμηνο από την ψήφιση του νόμου και θέλω να πιστεύω ότι πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» είπε ο κ. Σκορδάς.
Επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι η έγκριση της τρόικας, αλλά να διαμορφωθεί μία λειτουργικότητα στην απόφαση και από την πλευρά της ΕΚΤ να υπάρξει αποδοχή κριτηρίων.
Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι, «εάν το θέλουν όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, θα ενταχθούν στον νόμο αυτό. Αλλά συνήθως όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, επικαλούνται μόνιμη οικονομική αδυναμία και πτώχευση ουσιαστικά. Είναι για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις από τον νόμο αξιοπρεπούς διαβίωσης ή για τους ενήμερους και συνεργάσιμους δανειολήπτες».
Ο κ. Σκορδάς έχει μία σύγχυση και θεωρεί οτι όσοι προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη είναι όλοι τους μπαταχτζήδες κι ότι τους αξίζει να ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο για τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης» και να ζουν σχεδόν στο όριο της φτώχειας. Αφού, λοιπόν, καταδίκασαν τους Έλληνες στην υπερχρέωση και μετά στην ανεργία, τώρα τους οδηγούν στη φτώχεια με την υπογραφή της κυβέρνησης και τη βούλα της ΕΚΤ.
Εντάξει άμα χρωστάς 10-20-30 χιλιάρικα, κουτσά στραβά με μια ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο και μακροπρόθεσμη εξόφληση κάποια συνεννόηση μπορεί να γίνει. Αν όμως είσαι με χαμηλό εισόδημα και χρωστάς τα κέρατά σου τί συμφωνία να κάνεις, αν δέν σου φτάνει να εξοφλήσεις ούτε σε τρείς ζωές? Είναι προφανές οτι η μόνη διέξοδος είναι ο νόμος Κατσέλη ή…..να μήν πληρώσεις τίποτα….
Επειδή δεν καταλαβαίνω,ο θεσμός θα ισχύσει μόνο για ενήμερα δάνεια ή και για όσους έχουν κόκκινα δάνεια; Αλλιώς τι σόι συνεργάσιμο θα με θεωρήσουν αφού έχω να τους πληρώσω εδω και 4 χρόνια;
Για όλα τα είδη των δανείων θα είναι. Και σιγά μην και δέν σε πουν συνεργάσιμο αν τους πείς “γειά σας, ήρθα για ρύθμιση”…..εδώ κάνουν ΚΡΑ για λίγα Ευρώ τα κοράκια. Απλά κοιτάνε να περισώσουν ότι μπορούν και να αποφύγουν το δικαστήριο. Αν χρωστάς πολλά όμως καμμία εξωδικη ρύθμιση δέν λύνει το πρόβλημα χωρίς να γίνει κούρεμα. Πάντως σε εξατομικευμένες περιπτώσεις οι τράπεζες κάνουν καί κούρεμα αν χρειαστεί, αλλες είναι πιό πρόθυμες και άλλες λιγότερο. Κι εγώ έχω πέντε χρόνια να πληρώσω. Χρωστάω πολλά όμως οπότε θα καταφύγω στο ειρηνοδίκειο μάλλον.
Μη μασάτε με τέτοιες ειδήσεις. Είναι το γνωστό τροπάρι πετάμε τις μαλακίες μας αρχικά για να κόψουμε αντιδράσεις και μετά να μαζέψουμε.
Το θέμα είναι θα προλάβουν; Πολλά μπορεί να μαγειρεύουν, θα προλάβουν όμως;
Θα είναι εδώ και του χρόνου;
Θα υπάρχουν ακόμη οι ίδιες τράπεζες που υπάρχουν και σήμερα;
Θα έχουμε ευρώ; κι αν δεν έχουμε…;
Ακόμα και στην Ιρλανδία λέγεται οτι “το μάζεψαν” το θέμα αυτό λόγω αντιδράσεων. Εψαξα άρθρα για το τί γίνεται στην Ιρλανδία και έχουν και ενα συστημα με συμβούλους / μεσολαβητές που σου ρυθμίζουν εξωδικαστικά το χρεός για 3-6 χρόνια και μετά την περίοδο αυτή απαλάσσεσαι απο τα υπόλοιπα χρέη. Υπάρχουν κάποιεσ παραλλαγες ανάλογα αν ειναι ενυπόθηκα ή όχι τα δάνεια αλλα γενικά ξεμπερδευεις σε λίγα χρονια σαν το νόμο Κατσελη και αποφευγεις το δικαστηριο οπου και καταφευγουν μόνο για να….”βαρέσουν φαλιμέντο” και με πολύ αυστηρά κριτηρια μαλιστα γιατι αν κάνεις δικαστική πτωχευση σε εχουν στο μικροσκόπιο μέχρι και 12 χρόνια και μπορει να σου απαγορευσουν ακόμα και έξοδο απο τη χώρα για όσο θα σε επιτηρούν!!! Οι δικοί μας οι καραγκιόζηδες πήραν το αποτυχημένο μέρος του ιρλανδικού μοντέλου και μας το σερβίρουν να το φάμε και χωρίς συνοδεία μπύρας κι όλας!!! Μούφα ιρλανδικό!
Πάντως τα κριτηρια ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης, ίσως φανούν χρήσιμα στο ειρηνοδικείο, για να μήν ξαναδουμε αποφασεις οπου αφήνουν μητέρα με δυο παιδιά να ζήσει με….550 ευρω!!!
Εγώ θα επαναλάβω την πάγια θέση μου:
Πιστεύω ότι θα έρθει εξαναγκασμένη πολιτική λύση γενικής σεισάχθειας. Όχι επειδή κάποιος θα λυπηθεί τον κόσμο, αλλά επειδή η κατάσταση θα φτάσει σε τέτοιο σημείο, που θα φοβηθούν την οργή του κόσμου. Διότι άλλο πράγμα ο δανειολήπτης που φόρτωσε μια πιστωτική κάρτα πηγαίνοντας σε πουτάνες και μπουζούκια και άλλο αυτός που ήταν νοικοκύρης, αγόρασε ένα σπιτάκι και με τις μαλακίες των πολιτικών βρέθηκε, εκτός από άνεργος, υπερφορολογημένος. Αυτό τον δεύτερο να φοβάσαι ότι θα αρπάξει το τουφέκι και όποιον πάρει ο χάρος.
Τώρα, όσοι τσιμπήσουν το δόλωμα και πάνε σε ρυθμίσεις και νόμους, θα αισθανθούν πολύ μαλάκες, διότι με βάση την ελληνική νοοτροπία, όποια ρύθμιση και να έλθει, τους ενήμερους θα τους αφήσει απ’ έξω και θα ευεργετηθούν μόνο όσοι είναι κοκκινισμένοι.
Το ίδιο γίνεται παντού και σε όλα: Βγαίνει μια ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και π.χ. με 1.000 ευρώ καθαρίζεις. Και ο γείτονας, που τα έκανε όλα νόμιμα και πλήρωσε 5.000 ευρώ, αισθάνεται καραμαλάκας.
Κι εγώ έτσι νομίζω και για ένα ακόμη λόγο εκτός της κοινωνικής έκρηξης. Για να “μηδενίσουν τα κοντέρ” μπάς και περισσέψουν λεφτά στην τσέπη του κοσμάκη και ξαναρχίσει σιγά σιγά να καταναλώνει και πάλι ωστε να κινηθεί η αγορά. Ακόμα και στελέχη του ΔΝΤ κατα καιρούς έχουν κάνει δηλώσεις για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους ακριβώς για αυτό το λόγο.
Και για ξέρουμε για τι μιλάμε…το όριο της φτώχειας είναι το 60% του εθνικού μέσου όρου εισοδήματος…
Κάπου 1.000 ευρώ το μήνα δηλαδή…
Μάλλον δε μιλάμε για όριο της φτώχειας…για όριο της ανέχειας μας προορίζουν!
Αυτό μας λένε όταν μιλούν για 1.200 ευρώ για τετραμελή οικογένεια…
Το χιλιάρικο που ανέφερα αναφέρεται σε ατομικό εισόδημα…Φτωχός είναι όποιος βγάζει κάτω από 940 ευρώ μηνιαίως…για τον εαυτό του και μόνο…
940 Ευρώ το μήνα? Πολύ θα ήθελα να ήμουν τόσο φτωχός!
Όχι ρε παιδιά,δε νομίζω.Σε ποιό νόμο αναγράφεται ο ορισμός του ορίου φτώχειας οτι είναι 940 ευρώ και μάλιστα σε ατομικό επίπεδο; Δηλαδή πόσο θα είναι σε μια τετραμελή οικογένεια; Αν είναι έτσι γιατί υπάρχουν δικαστές που αφήνουν οικογένειες να ζούν με 600 ευρώ και τα υπόλοιπα τους ζητούν να τα δίνουν στους τραπεζοκόρακες;
Αυτό συμβαίνει, διότι ο Ν Κατσέλη δεν προσδιορίζει το τι θα σου αφήσει ο δικαστής για να ζήσει, αλλά το αφήνει στην κρίση του δικαστή.
Ας ελπίζουμε πως θα υπάρξει και για το ειρηνοδικείο κάποιο εύλογο ποσό ώς κριτήριο και όριο.
Σχετικά με το όριο φτώχειας, διαβάστε αυτό:
http://iostisate.wordpress.com/2013/02/18/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82/
Μπορεί λοιπόν να τα επικαλεστεί κάποιος ενώπιον του δικαστηρίου και να ζητήσει την κρίση του σύμφωνα με αυτά; Ή μπορεί κάποιος να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με τις τράπεζες ζητώντας την αποδοχή αυτών των κριτηρίων απο την πλευρά τους;(λέμε τώρα……)
Σαφώς και μπορεί να το επικαλεστεί, αλλά δεν δεσμεύει το δικαστή.
Άσχετο αλλά ίσως σχετικό με αυτό που έγραψε ο Begar, ενώ έχω κάνει αίτηση για νόμο Κατσέλη και έχω πάρει ημ/νιες α) συζήτηση 2-4-14 και β) τελική συζήτηση 14-3-22, με πήραν από εισπρακτική για ένα από τα δάνεια που έχω και το έχω συμπεριλάβει και αυτό στο νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα είναι δάνειο καταναλωτικό αγορών από Κωτσόβολο, ενώ το υπόλοιπο μου είναι 1.500 Ευρώ,μου πρότειναν να τους δώσω 800 μετρητά και να καθαρίσω, πράγμα φυσικά που το αρνήθηκα. Καταλήγω στο συμπέρασμα τελικά ότι προσπαθούν να μαζέψουν ότι προλάβουν , και όποιος τσιμπήσει τσίμπησε.
….και καταλήγουμε λοιπόν στην απορία πως είναι δυνατόν να αφήνεις το μέλλον της οικογένειας σου στην κρίση κάποιου που η επιείκεια του εξαρτάται με το εάν του γεμίζεις το μάτι,εάν τον συγκινεί η ιστορία σου ή κατά πόσο είχε ένα ”χαρούμενο” βράδυ…..
Αυτό αγαπητέ μου συμβαίνει σε όλα τα πράγματα.
Πας σε μια ταβέρνα να φας, με την οικογένειά σου. Πως ξέρεις ότι ο μάγειρας δεν θα βάλει δηλητήριο στο φαγητό σου, επειδή τον παράτησε η γκόμενα 10 λεπτά πριν;
Ντού και ο Θεός βοηθός δηλαδή….
Γνωρϊζει κανεϊς που ανήκει το τηλ. 210 6995682 που εχει πρήξει τα τα αμελετητά μου!……….
Αφού το έχουμε στη λίστα ρε τεμπέλη. Βαριέσαι να κοιτάξεις;
Δικηγορ. Ανδρικόπουλου
begar, θα γερασεις κι εσυ. Ευχαριστω.
χαχαχαχαχα
Σ’ ευχαριστώ που θεωρείς νιάτο, με ανεβάζεις.