Στα περίπου 100 δις. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια, από το σύνολο των 214 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εποπτικών αρχών αναφέρουν πληροφορίες. Στο τέλος Οκτωβρίου η εικόνα για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι πιο σαφής καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι που διενεργούνται στις 4 συστημικές τράπεζες, δηλαδή στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, αλλά και των ασκήσεων αντοχής σε Προσοµοιώσεις Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test).
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Καλούνται να αποτυπώσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να θέσει κριτήρια αποδοτικότητας στην διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και να αποτυπώσει ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με την διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα ή/και ελληνικά Funds, στρατηγική την οποία ακολούθησαν τα περισσότερα τραπεζικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος τους ήταν η βελτίωση της ρευστότητας τους και η εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων με την προσδοκία προσέλκυσης διεθνών επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Ιδιαίτερα για τα επιχειρηματικά δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΧΣ και η ΤτΕ εξετάζει την πρόσληψη εταιρείας –συμβούλου για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, η οποία θα έχει διεθνή εμπειρία. Ο λόγος που εξετάζεται η λύση αυτή είναι διότι όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η τρόικα επιθυμεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους, τραπεζών και επιχειρηματιών. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο η αξιολόγηση θα γίνεται σε κάθε επιχείρηση με χρηματοοικονομικά κριτήρια και θα συνεκτιμώνται παράμετροι όπως ο κλάδος που δραστηριοποιείται η εταιρεία, οι αγορές που πουλάει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, κλπ, προκειμένου να εκτιμηθεί αν είναι βιώσιμη και αν έχει προοπτικές ανάκαμψης.
Εξετάζεται ακόμη η συμμετοχή ξένων ή/και ελληνικών ιδιωτικών κεφαλαίων στη διάσωση των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις τράπεζες.
Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών
Τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου η κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν. Το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τους θεσμούς και τα τραπεζικά ιδρύματα επεξεργάζεται μια σειρά επιλογών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων εντός ενός πλαισίου ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ’ επέκταση την επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΧΣ σημειώνει ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «Υπερ-Ταμείου» που θα πάρει υπό την σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων.
Στο νέο αυτό ταμείο το ΤΧΣ με την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.
Διακυβέρνηση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Συστημικών Τραπεζών
Εντός του α’ εξαμήνου του 2016 το Ταμείο καλείται να έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών, ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.
Πηγή: news247.gr