Κόκκινα δάνεια:120 ΚΕΠ για 1 εκατ. νοικοκυριά και 500.000 επιχειρήσεις

Στη σύσταση 120 ειδικών Γραφείων Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών  (ΓΕΥΔ)  με κόκκινα δάνεια σε όλη τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση. Ειδικοί σύμβουλοι θα παρέχουν οδηγίες και στήριξη σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και 500.000 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα γραφεία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, αποφασίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του “Έθνους”, τα ΓΕΥΔ θα εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη με την παροχή ενημέρωσης για ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, για τις διαδικασίες υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, για θέματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.

 

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ 

Το σχέδιο δράσης της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τη δημιουργία των Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) προβλέπει τις εξής ενέργειες:

Φεβρουάριος

Αμεση δημιουργία του πρώτου πιλοτικού ΓΕΥΔ («φυτώριο»)

Εγκαταστάσεις ΕΓΔΙΧ, Αγιος Ιωάννης Ρέντης

Μάρτιος

2 ΓΕΥΔ στην Αττική

Στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά

Απρίλιος

12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών

Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λαμία, Ιωάννινα, Σύρος, Κοζάνη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη

Μάιος

11 ΓΕΥΔ στις Περιφερειακές Ενότητες όπου προβλέπεται από τον νόμο η ίδρυση ΚΕΥΔ και αν η έδρα της Περιφέρειας της προηγούμενης φάσης συμπίπτει με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται η αμέσως επόμενη πληθυσμιακά πόλη της Περιφερειακής Ενότητας

Σέρρες, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Κόρινθος, Καλαμάτα, Χανιά, Ρόδος

11 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ

Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Περιστερίου, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Αχαρνών και Φυλής (Αθήνα), Εύοσμου και Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη)

4 ΓΕΥΔ στις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειών όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ

Χίος, Ζάκυνθος, Φλώρινα, Αρτα

Ιούνιος

40 ΓΕΥΔ τα οποία θα τοποθετηθούν σε πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ

Εδεσσα, Κατερίνη, Πολύγυρος, Ξάνθη, Δράμα, Θάσος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σκιάθος, Αμφισσα, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Πύργος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Κως, Κάλυμνος, Νάξος, Σαντορίνη, Πάρος, Μύκονος, Μήλος, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Καστοριά, Γρεβενά, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Σάμος, Λήμνος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κιλκίς, Ικαρία, Ανδρος, Κάρπαθος, Κέα – Κύθνος, Τήνος, Ιθάκη, Μεσολόγγι

Ιούλιος

5 ΓΕΥΔ που καλύπτουν τις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες δεν κηρύχθηκαν πρωτεύουσες με ιστορικά και διοικητικά κριτήρια

Θήβα, Αργος, Ν. Μουδανιά, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά

34 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους

Αίγιο, Αλεξάνδρεια, Δήμοι Καλλιθέας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Ιλίου, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Κηφισιάς, Αιγάλεω, Ν. Ιωνίας, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευής, Γαλατσίου, Πετρούπολης, Παλλήνης, Αργυρούπολης, Ν. Ηρακλείου, Βούλας, Χαϊδαρίου, Χολαργού, Αλίμου και Μοσχάτου (Αθήνα), Καλαμαριάς, Νεάπολης, Πανοράματος, Θέρμης, Αμπελοκήπων, Περαίας, Σίνδου, Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)

Πηγή: Έθνος

12 σχόλια σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια:120 ΚΕΠ για 1 εκατ. νοικοκυριά και 500.000 επιχειρήσεις”

    1. Με τη μέθοδο της μαϊμού ρύθμισης.
      Χρωστάς π.χ. 100.000 και σε καλεί η τράπεζα και σου κάνει ρύθμιση με 100 ευρώ το μήνα.
      Μπορεί ο χρόνος αποπληρωμής να φτάνει τα 50 χρόνια, αλλά δεν τους νοιάζει, γιατί πλέον στα χαρτιά το δάνειο φαίνεται πράσινο και όχι κόκκινο.

      1. μακάρι να προχωρήσουν σε τέτοιες ρυθμίσεις ώστε να μην χάσει ο κόσμος το σπίτι του… Μέχρι στιγμής όμως δεν βλέπω καμία τέτοια κίνηση… προχθές διάβαζα σε άλλο φόρουμ την περίπτωση ενός φουκαρά που του τηλεφώνησε δικηγόρος για χρέος 700 ευρώ στην cosmote απειλώντας με κατάσχεση και απορρίπτοντας την πρόταση του οφειλέτη για ρύθμιση 100 ευρώ το μήνα…

        1. Άλλο πράγμα τα χρέη προς εταιρίες κινητής και άλλο πράγμα τα χρέη προς τράπεζες.

          Βασικά, ο δικηγόρος που αναφέρεις,μάλλον είναι εισπρακτική και κοροϊδεύει έναν ανίδεο άνθρωπο.
          Την αρχή αναλογικότητας δεν την γνωρίζει ο «δικηγόρος»;

  1. Για να καταλάβω, τα “γραφεία” αυτά θα είναι “δημόσια” για να εξυπηρετούν τις ιδιωτικές τράπεζες;
    Όχι ότι πέφτω από τα σύννεφα, απλά ήθελα μια διευκρίνηση.

    1. Θεωρητικά αυτά τα γραφεία βοηθούν τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη, μεσολαβούν υπέρ του για μια καλύτερη ρύθμιση, για να μην χάσει το σπίτι του, για να ηρεμήσει από τη μαφία των εισπρακτικών και δικηγορικών γραφείων. Επειδή θεωρητικά πάντα, σκοπός του κράτους είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής του πολίτη.

      Πρακτικά όμως φοβάμαι ότι είναι ακριβώς όπως τα λές. Δημόσια γραφεία για να εξυπηρετούν τις ιδιωτικές τράπεζες. Όπως στο παραμύθι με τον Χάνσελ και την Γκρέτελ. Ένα απίθανο σπιτάκι μέσα στο δάσος φτιαγμένο από γλυκά που κρύβει μέσα την κακιά μάγισσα που αιχμαλωτίζει τα παιδιά και τα καλοταιζει μέχρι να τα φάει….

      1. Δυστυχώς κάτι μου λέει ότι σιγά σιγά θα μετατρέψουν τα ιδιωτικά χρέη σε χρέη πρως το δημόσιο και θα τα φορμάρουν στον κόσμο μέσο εφορίας. Όπως και το ΔΝΤ μετέτρεψε το από ομολογιακό ιδιωτικό χρέος των τοκογλύφους της Ελλάδας προς δημόσιο σε άλλες χώρες.
        Η ιστορία αυτή μου βρωμάει πάρα μα πααααααρα πολύ!

        P.S. Για ποια μαφία των εισπρακτικών μιλάς; Εδώ το ίδιο το κράτος είναι η μεγαλύτερη μαφία όλων, σιγά μην θέλουν το καλό του κόσμου!

        1. Τα τελευταία 9 χρόνια έχω δει να συρρικνώνονται δραματικά όχι μόνο τα οικονομικά μας, αλλά και βασικές ατομικές ελευθερίες, δικαιώματα και το αίσθημα ασφάλειας που υποτίθεται εμπνέει το κράτος προς τους πιο αδύναμους. Οπότε δεν αποκλείω τίποτα, ούτε το παραπάνω σενάριο.

          1. Έτσι είναι. Μα το χρήμα είναι το μέσο υποδούλωσης και ελέγχου του κόσμου. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό καθ’αυτό το εκτυπώνουν όποτε θέλουν. Απλά το χρησιμοποιούν ως μοχλό για να πετύχουν το παραπάνω.

          2. και γω αυτη την διαισθηση εχω,οτι με καποιο τροπο που θα σκεφτουν, τα τραπεζικα θα μας κανουν να τα πληρωσουμε ως δημοσια η θα περασουν νομους…… ετσι ωστε αυτους που δεν εχουν τιποτα στην κατοχη τους να τους κανουν να πληρωσουν, για παραδειγμα μεσω της μισθοδωσιας τους…..Δεν σας φαινεται παραξενο που ολη την ωρα μιλανε για κακοπληρωτες και γραφουνε αρθρα σε εφημεριδες και σαιτ? εχετε δει η ακουσει ποτε να λενε ΚΑΘΑΡΑ αυτο που ειπα παραπανω…οτι δηλαδη οταν δεν εχεις τιποτα στην κατοχη σου και τους γραψεις κανονικα ,ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ……δεν το λενε για να μην μαθευτει…. και αυτοι που δεν το ξερουν ,ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

    2. Θα πω την προσωπικη μου εμπειρία οταν η εταιρεια που δούλευα μας αφησε απλήρωτους. Κατευθειαν πήγαμε στην Επιθεωρηση Εργασίας οπου η αρμοδια δικηγορος μας καθυστερούσε ωστε να μην κάνουμε καταγγελία εις βαρος του εργοδότη.
      Οταν καταλαβε οτι ειχε να κάνει με ατομα με μεταπτυχιακα και με γνωσεις των δικαιωμάτων μας και αφου μας ειχε καθυστερήσει πανω απο ενα μήνα προεβει στην καταγγελία.

      Απευθυνθήκαμε και στο Εργατικό κεντρο εκει βρηκαμε εργατολογους οι οποιοι δουλευαν σε βάρδιες και ειχαν και ιδιωτικά γραφεια ταυτόχρονα οπου μας ενημερωσαν ως οφειλαν αλλά στην ουσια ψαχνανε για πελάτες και εαν θελαμε να διεκδικησουμε τα οφειλουμενα επρεπε να το κανουμε απο τα ιδωτικά τους γραφεια με αγωγες.
      Δηλαδη δυο θεσμοι του κρατους που θα επρεπε να βοηθανε τους εργαζομενους στην ουσια δεν λειτουργουν οπως θα επρεπε.

      Κατι αναλογο πιστευω θα ειναι και ο νεος θεσμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *