Τουλάχιστον 1.000.000 ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες (90 μέρες) να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους έχουν στείλει οι τράπεζες. Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα στέλνουν ειδοποιητήρια σε πελάτες που έχουν να καταβάλουν την δόση τους πάνω από 90 ημέρες, ενώ αργότερα υπολογίζεται ότι τα “ραβασάκια” θα σταλούν και σε αυτούς με καθυστέρηση λιγότερων ημερών. Τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει εξάλλου ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Οπως έχουν τονίσει κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου και επικεφαλείς των ομίλων δεν είναι στα σχέδια τους η μαζική πώληση των κόκκινων δανείων ή οι ανεξέλεγκτοι πλειστηριασμοί, κάτι που δεν είναι και προς το όφελος των ιδρυμάτων, αλλά η συνεργασία με τους πελάτες και η διευθέτηση των εν λόγω δανείων.
Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.
Με τη νέα, ωστόσο, χρονιά έρχονται κι άλλες ανατροπές στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τα οποία συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ. Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να “ανοίξει” η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας.
Τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί η διαδικασία πλειστηριασμού είναι:
1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.
2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.
3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.
4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και τον δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμη και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία.
hello kales giortes me to kalo o kainourgios xronos sas parakalw mia symbouli na agnweisw i oxi tin trapeza kai ta eidopitiria pou stelnei mou zeitaei 155.000 gia ena spiti pou otan to agoraza me tin prosopiki ergasia kai ta leuta pou ependisa stin kaliteri eperna 100.000 na kanw diakanonismo gia oxi na to agnweisw
καλημέρα, αν θες να στο πάρει η τράπεζα, αγνοησέ το.