Χιλιάδες σπίτια θα χαθούν! Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρευστοποίηση υποθηκών αξίας 11,5 δισ. Σε funds-γύπες πακέτο 7,4 δισ. €
Σχέδιο-σοκ των ελληνικών τραπεζών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων την επόμενη τριετία.
Το σχέδιο προβλέπει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες, όπως σπίτια, εξοχικά, καταστήματα, για δάνεια συνολικής ονομαστικής αξίας 11,5 δισ. ευρώ, την πώληση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ σε funds-γύπες, αλλά και τη διαγραφή ξεχασμένων και ανείσπρακτων δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους, εμφανίζοντας στα αποτελέσματά τους μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με στόχο να τα περιορίσουν κατά 40,2 δισ. ευρώ ή κατά 38% μέχρι το τέλος του 2019.
Ετσι, όμως, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγηθούν στην απόγνωση χιλιάδες πολίτες με επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Τα ξένα funds είναι έτοιμα να ορμήσουν στα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με κίνδυνο για μαζικές εκποιήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οταν ολοκληρωθούν τέτοιες πωλήσεις, οι δανειολήπτες θα βρεθούν να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρίες, οι οποίες θα αρχίσουν διαδικασίες είσπραξης με χρηματοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι πιέσεις για τους δανειολήπτες θα είναι ασφυκτικές.
Τα καταναλωτικά
Οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν πρώτα τα δάνεια που θεωρούνται χαμένη υπόθεση και δεν υπάρχει ελπίδα να αποκομίσουν κέρδος από την πώλησή τους.
Οπως, για παράδειγμα, αρκετά καταναλωτικά δάνεια, τα πρώτα που έχουν βγάλει οι τράπεζες στο σφυρί και επιχειρούν να τα… σκοτώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Παράλληλα, το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανοίξει κι επίσημα την πόρτα για την… έφοδο ξένων funds στα «κόκκινα» δάνεια, χορηγώντας άδεια λειτουργίας σε εταιρίες που θα διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις ξένες εταιρίες θα αποκτήσουν σύντομα άδεια λειτουργίας στη χώρα μας, αριθμός που δεν αποκλείεται να ανέλθει τελικά στις πέντε.
και τι εννοει ο ποιητης οταν λεει οτι…οι διαδικασιες εισπραξεις θα γινονται με χρηματοοικονομικα κριτηρια?
υποτίθεται ότι τόσα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες, οι εισπρακτικές και τα δικηγορικά γραφεία έχουν “κοινωνικό πρόσωπο” και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν προχωρήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς αλλά μόνο σε περιπτώσεις μπαταχτζήδων που βγάζουν μάτι (βλ, πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας 60τμ σε ανάπηρο οικογενειάρχη με ανάπηρο παιδί ή ηλικιωμένη χαμηλοσυνταξιούχο, πλειστηριασμός διαμερίσματος σε εργατική πολυκατοικία κλπ). Ακόμα και να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, ο κόσμος θα συνεχίζει να μένει στα σπίτια του για πάρα πολύ καιρό, επειδή δεν βλέπω ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Κάποιος κάποτε έγραψε ότι «η τράπεζα δεν χαρίζει ούτε τον πυρετό της».
Μέχρι τώρα δεν γίνονται μαζικοί πλειστηριασμοί γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και το μόνο που θα πετύχουν οι τράπεζες θα είναι:
α. Να ρίξουν πιο κάτω τις τιμές των ακινήτων, άρα περισσότερα κόκκινα δάνεια και μεγαλύτερες ζημιές γι αυτές.
β. Να επιβαρυνθούν με έξοδα πλειστηριασμών, που θα καταλήγουν άγονοι.
Τα περί κοινωνικής ευαισθησίας, τα ακούω βερεσέ.
Και όσον αφορά τα «κοράκια», δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο που να μπορεί να σου κάνει ένα κοράκι, που δεν μπορεί να στο κάνει η τράπεζα, αν θέλει.
Απεναντίας, από το κοράκι, μπορεί να πάρεις και μια καλή προσφορά, με κούρεμα, κάτι που οι τράπεζες ΔΕΝ κάνουν.