Το ύψος των οφειλών που διεκδικούν οι τράπεζες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αφορούν σε δάνεια του 2005, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Στο «σφυρί» βγαίνουν τα πρώτα ακίνητα στις 29 Νοεμβρίου (2017). Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν και μάλιστα αφορούν σε οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 500.000 ευρώ, αλλά φτάνουν ακόμα και πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Θα εκπλειστηριαστούν μεζονέτες, κτίρια πολλών ορόφων, η ψηλή κυριότητα διατηρητέου κτιρίου, εμπορικές εγκατάστασεις αλλά και χώροι στάθμευσης. Η δέσμευση των τραπεζικών συστημάτων ότι δεν θα πλειστηριαστούν κατοικίες ευπαθών ομάδων ή οικογενειών χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι ειλικρινής, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικοί στην Καθημερινή, «αστοχίες δεν μπορούν να αποκλειστούν». Όλα τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έχουν αποτιμηθεί με βάση τις εμπορικές αξίες.
Αποδεδειγμένα κακοπληρωτές θα δουν τα ακίνητά τους να «φιγουράρουν» στις πρώτες λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πολυτελή κατοικίες και ακριβά ακίνητα θα βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» από όλες τις τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρχουν από την «πρεμιέρα» της διαδικασίας εντάσεις. Μάλιστα, ήδη για τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριος 2017) έχουν προγραμματισθεί να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 80 ακίνητα, από όλες τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του χρόνου θα διπλασιαστούν τα ακίνητα που θα διατίθενται.
Αυτό είναι το «μοντέλο» που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες
Ένα τύπου… ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης στεγαστικών δανείων φαίνεται πως ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι περισσότερες ελληνικές Τράπεζες, με το πρώτο «κούρεμα» με τη συγκεκριμένη μέθοδο να έχει ήδη εφαρμοστεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», στεγαστικό δάνειο ύψους 104.403 ευρώ, «έσπασε» σε δύο κομμάτια, με το μοντέλο να προβλέπει ότι, εάν αποπληρώνεται το πρώτο, τότε το δεύτερο θα «κουρεύεται» κατά 4% ετησίως. Πρόκειται για το μοντέλο που είναι αλλιώς γνωστό και ως «split and freeze». Η συγκεκριμένη λύση απευθύνεται κυρίως σε συνεργάσιμους «κόκκινους» δανειολήπτες και σε όσους έχουν μπει στο Νόμο Κατσέλη ακόμα και για καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.