Λύσεις στο «βραχνά» των κόκκινων δανείων, που έγινε πιο… έντονος, εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης στη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναζητούν οι τράπεζες. Στην παρούσα φάση, οι τραπεζίτες προκρίνουν την πρόταση για ευνοϊκές, μαζικές ρυθμίσεις προβληματικών δανείων, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στους συνεπείς δανειολήπτες, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «κούρεμα» οφειλής, μείωση επιτοκίου και «σπάσιμο» του δανείου στα δύο. Αντίθετα, οι τράπεζες, σκοπεύουν να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν την «μάστιγα» των ελληνικών τραπεζών και τον σοβαρότερο κίνδυνο για την ευστάθεια και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Στα ήδη υπάρχοντα 108 δισεκατομμύρια ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ήρθαν να προστεθούν από την αρχή του έτους, άλλα 1,7 δισ.ευρώ, από καταναλωτικά, επιχειρηματικά, στεγαστικά, εξέλιξη που «θορύβησε» και παράλληλα σήμανε συναγερμό στις διοικήσεις των τραπεζών.
Η πρώτη αξιολόγηση των τραπεζιτών, που έγινε αναφορικά με τα προβληματικά δάνεια που προστέρθηκαν στο «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο, είναι ότι το «ράβε-ξήλωνε» στον εξωδικαστικό μηχανισμό και η καθυστέρηση στη νομοθέτησή του, αποτελεί «τροχοπέδη» και αντικίνητρο για συνεπείς καλοπληρωτές, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως άλλοθι για τους κακοπληρωτές..
«Κούρεμα οφειλής» και μείωση επιτοκίου
Σε κάθε περίπτωση οι τραπεζίτες φέρονται διατεθειμένοι να λάβουν δράση, προσφέροντας πακέτο μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων στους καλοπληρωτές, ενώ κατά περιπτώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη για οριστική διευθέτηση του «κόκκινου» δανείου.
Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, στις οποίες θα εστιάσουν οι τράπεζες, όπως αναφέρει το «Εθνος», περιλαμβάνονται οι: μείωση επιτοκίου, παράταση διάρκειας, «σπάσιμο» του δανείου στα δύο, μερική διαγραφή οφειλής, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης, συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.
Επιπρόσθετα οι λύσεις οριστικής διευθέτησης προβλέπουν, ολική διαγραφή οφειλής, πώληση οφειλής, πλειστηριασμό, εθελοντική παράδοση του ακινήτου, μετατροπή της δανειακής σύμβασης σε χρηματοδοτική μίσθωση.
Σκληρή στάση απέναντι στους κακοπληρωτές
Αντίθετα, σε ότι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι τράπεζες αναμένεται να «αγριέψουν», προχωρώντας σε πλειστηριασμούς και μάλιστα ηλεκτρονικούς με διαδικασίες εξπρές. Συνολικά 60.000 με 70.000 δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών. Από αυτούς οι μισοί έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και το υπόλοιπο 50% έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια.