Στον αέρα η προσπάθεια να τακτοποιηθούν οι οφειλές από ορισμένες Τράπεζες
Ανταποκρίθηκαν στο ευρύ κάλεσμα που έκαναν οι Τράπεζες και έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Επιχειρηματικά δάνεια που ελήφθησαν πριν επτά – οχτώ χρόνια δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ασφυκτικό καθεστώς της κρίσης, με τη συσσώρευση των οικονομικών προβλημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία. Τα οφειλόμενα ποσά στις Τράπεζες έφτασαν το αρχικό κεφάλαιο δανεισμού. Ομως, η προσπάθεια αποδείχτηκε σε ορισμένες περιπτώσεις μονομερής. Υπήρξαν Τράπεζες που απαίτησαν αύξηση των επιτοκίων!
Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Δώρο άδωρο το ευρύ κάλεσμα για ρύθμιση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων από ορισμένες Τράπεζες. Σε συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Μαγνησίας με το Σύνδεσμο Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου μεταφέρθηκαν πολλά προβλήματα τα οποία για να ξεπεραστούν χρειάζεται η παρέμβαση της αρμόδιας υφυπουργού για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη.
ΟΕΒΕΜ και Σύνδεσμος αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στην υφυπουργό το επόμενο διάστημα, ώστε να εκτεθούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν ουσιώδεις λύσεις. Δεν είναι μόνο τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που στήνουν στον τοίχο τους βιοτέχνες αλλά και τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις εξάντλησαν τα οικονομικά αποθέματά τους, μπήκαν μέσα χιλιάδες ευρώ. Οι επαγγελματίες για να ανταπεξέλθουν πρέπει να μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους όχι μόνο στις Τράπεζες αλλά και στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αλέξανδρος Δημόπουλος, είπε ότι η οικονομική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για σειρά επιχειρήσεων του κλάδου. «Βιοτέχνες βρίσκονται ένα βήμα πριν την εκποίηση των ακινήτων τους από τις Τράπεζες. Κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρεθεί λύση. Μετά το κάλεσμα για διευθέτηση των επιχειρηματικών δανείων από τις Τράπεζες έσπευσαν να ζητήσουν επιμήκυνση των δόσεων, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια.
Δυστυχώς, όμως, στο Σύνδεσμο αναφέρθηκαν φαινόμενα όπου Τράπεζες ζήτησαν αύξηση των επιτοκίων και κεφαλαιοποίηση των δόσεων» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τον προβληματισμό του και για τους εγγυητές δανείων. «Η αξία των μαγαζιών μας με την κρίση στην κτηματαγορά έχει μειωθεί. Τι θα γίνει με το υπόλοιπο μέρος των οφειλόμενων;» αναρωτήθηκε.
Πολλά τα προβλήματα στον κλάδο
Λύσεις θα επιδιωχθούν και για τις ρυθμίσεις σε ΙΚΑ, Εφορία. Θα ζητηθεί να γίνει αύξηση των δόσεων, κούρεμα των προστίμων.
Στην αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας θα εκτεθούν συνολικά τα προβλήματα με τους νόμους και τα σχέδια ανάπτυξης, ενώ θα διεκδικηθεί να επιτραπεί στο λιμάνι του Βόλου να γίνονται επισκευές μηδενικής ρύπανσης όπως συνέβαινε και παλαιότερα ώστε μηχανουργεία, χυτήρια, γερανοί, αυτοκίνητα μεταφορών, εμπορικά καταστήματα υλικών για μεταλλικές κατασκευές να ξεκινήσουν και πάλι να έχουν εργασία.
Ο κ. Πλαστάρας είπε επιπλέον ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση για τις επιχειρήσεις ξένων χωρών που ενδιαφέρονται να κάνουν δουλειές στη χώρα μας, να μην μπλοκάρεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Θα επιδιωχθεί συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου με την υφυπουργό προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα του κλάδου του μετάλλου αλλά και να γίνει ανταλλαγή προτάσεων για το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας» συμπλήρωσε.