Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και άρα να γλιτώσουν το σπίτι τους είτε από τον πλειστηριασμό είτε από τη πώληση στα funds έχουν οι δανειολήπτες.
Με τους στόχους των τραπεζών για εκποίηση ακινήτων να γίνονται πιο απαιτητικοί ήδη από τον επόμενο μήνα και τις εποπτικές Αρχές εγχώριες και διεθνείς να πιέζουν για πιο μαζικές πωλήσεις δανείων, ακόμη και στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, τα όποια περιθώρια για τους οφειλέτες φαίνεται να στενεύουν επικίνδυνα.
Από τις αρχές του 2018 άλλωστε απελευθερώθηκε πλήρως η πώληση των «κόκκινων δανείων» ενώ στο τέλος του χρόνου λήγει και η ισχύς του νόμου Κατσέλη.
Όσο και αν οι τραπεζίτες επιμένουν ότι η πρόθεσή τους είναι να εξαντλούν τα όποια περιθώρια συνεργασίας με τους δανειολήπτες πριν καταφύγουν τελικώς στη λύση των πλειστηριασμών, τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και αποτυπώθηκαν στην Έκθεση Συμμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάλλον δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης.
Εντείνονται οι πλειστηριασμοί
Οι τράπεζες εφόσον θέλουν να μείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους για μείωση κατά 13,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ρευστοποιήσεις, 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων μέσω εκποιήσεων πρέπει να «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες αυξάνοντας τον αριθμό των πλειστηριασμών σε 1.000 κάθε μήνα από τον προσεχή Μάρτιο και σε 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Ο ετήσιος μάλιστα στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να προσεγγίζουν τους 40.000 για τα επόμενα τρία χρόνια. Να υπενθυμιστεί μάλιστα πως από τις αρχές Μαρτίου παύει να ισχύει το αναλογικό σύστημα με όλες τις υποθέσεις των πλειστηριασμών να «ανεβαίνουν» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος