Κραχ στις εφορίες

Ενα απερίγραπτο κραχ συντελείται στις εφορίες αυτό τον καιρό, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους που πέφτουν σαν βροχή. Από τα τελευταία στοιχεία για τις πληρωμές της δόσης του φόρου εισοδήματος (καταληκτική ημερομηνία 31/8) προκύπτει ότι, ενώ περίμεναν να εισπράξουν 4,4 δισ., στα ταμεία του Δημοσίου μπήκαν μέχρι στιγμής μόνο 1,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη είναι άκρως ανησυχητική και προμηνύει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του τρέχοντος Προϋπολογισμού, η οποία, όπως έχει διαμηνύσει η τρόικα, θα καλυφθεί με λήψη νέων μέτρων, ίσου ύψους με τις απώλειες που θα καταγραφούν.

Το κάθισμα στη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων διαπιστώθηκε από την προηγούμενη πρώτη δόση (31/7), όπου με βάση τα στοιχεία πήγαν να πληρώσουν μόνο οι οκτώ στους 10 Ελληνες. Η φορολογική λαίλαπα, πρωτοφανής για δυτική χώρα, έχει «στεγνώσει» τους Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι αφήνουν τις οφειλές να γίνουν ληξιπρόθεσμες και κατόπιν σπεύδουν στις εφορίες για να υπαχθούν σε ρύθμιση με πολλές δόσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει για το 2012  συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος. Με δεδομένο ότι ο μέσος φόρος φέτος ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί το κίνημα «δεν πληρώνω»… φόρους. Οι αρμόδιοι λένε ότι θα χρειαστεί ένα θαύμα για να εισπραχθούν φέτος 4 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί ως φόρος εισοδήματος. Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι από τους φόρους 4,4 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί τον Αύγουστο εισπράχθηκε μόνο το 40%, ενώ από τους 2.200.000 φορολογουμένους που έπρεπε να καταβάλουν είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη δόση στις 31 Αυγούστου μόνον οι 700.000 ενδιαφέρθηκαν να τυπώσουν τα κουπόνια με τις δόσεις τους μέσω του Taxisnet.

Η πορεία των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος πάει από το κακό στο χειρότερο κάθε μήνα που περνάει. Από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (στις 31 Ιουλίου) το υπουργείο περίμενε έσοδα της τάξης των 133.000.000 ευρώ, αλλά εισέπραξε 111.000.000 ευρώ. Ο υπόλοιπος φόρος 22.000.000 ευρώ, που δεν εισπράχθηκε, έγινε ληξιπρόθεσμο χρέος με επιβάρυνση 1% για κάθε μήνα που δεν καταβάλλεται. Βέβαια οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπου μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με περισσότερες δόσεις (έως 48).

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος κατέγραψαν υστέρηση 1,4 δισ. ευρώ έναντι των στόχων στο επτάμηνο. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σημείωσαν υστέρηση 1,043 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τη φορολόγηση νομικών προσώπων υπολείπονται των στόχων κατά 330.000.000 ευρώ. Οι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις φέτος, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί κατά 15%- 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι φόροι έχουν πενταπλασιαστεί!

Οι επτά στους 10 φορολογουμένους θα κληθούν φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων, κάτι που οφείλεται στα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί όπως τα ακόλουθα:

-Μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά 10.000-11.500 ευρώ.

-Αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

-Αυξήσεις-φωτιά, κατά 33%-70%, στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

-Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρέπει να εισπραχθούν 23 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από φόρο εισοδήματος και τα 16 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους. Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει η μέση μηνιαία είσπραξη φορολογικών εσόδων να φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ. Αντί όμως τα έσοδα να αυξάνονται, συνεχίζουν να μειώνονται και καταγράφουν υστέρηση κοντά στα 3 δισ. ευρώ!

 

Ελεγχος σε 10.000 μικρομεσαίους

Δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περίπου 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτοπεραίωσης, θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή. Τα πέντε κριτήρια είναι τα εξής:

-Το ύψος των δαπανών που δηλώθηκε καθώς και του κόστος των πωληθέντων.

-Το πόσο απέχουν από τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ή του επαγγελματία (150.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών και 300.000 ευρώ και κάτω για εμπορικές επιχειρήσεις).

-Το ύψος των απαλλασσόμενων εκροών.

-Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ 2009.

-Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010.

Δημοκρατία

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κραχ στις εφορίες”

  1. Αυτό ως απάντηση στα δημοσιεύματα, που θέλουν να μας πείσουν ότι 8 στους 10 πλήρωσαν τους φόρους τους.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *