H Eurobank, όπως όλα δείχνουν, εγκαταλείπει την προσπάθεια για κάλυψη του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μακρά – πάνω από πέντε ώρες – συνεδρίαση της διοίκησής της την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε να μη συνεχισθεί η προσπάθεια, γιατί το πλαίσιο δεν είναι ξεκαθαρισμένο και επειδή η Εθνική Τράπεζα, που παραμένει βασικός μέτοχός της κατά 85%, διατηρεί ισχυρή την επιθυμία της για συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με πρωϊνό δημοσίευμα του vima.gr, το οποίο “κατέβηκε” στη συνέχεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Eurobank. Ο πρόεδρος κ. Τ. Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Νανόπουλος επέμειναν ότι με δεδομένες τις μεγάλες εκκρεμότητες η όποια προσπάθεια είναι παρακινδυνευμένη. Διαφώνησαν μαζί τους ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Καραμούζης και ο γενικός διευθυντής αγορών κ.Φωκίωνας Καραβίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνει η προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες μετόχους.
Κατόπιν αυτών φαίνεται ότι η Eurobank οδεύει με ταχύτητα προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του θα αναλάβει πλήρως την κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας και θα φροντίσει σε επόμενο στάδιο για την πώλησή της σε διεθνείς επενδυτές.
Την προοπτική αυτή της Eurobank υποστηρίζουν τόσο η τρόικα όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Ο τελευταίος μεταδίδει επίσης ότι η τρόικα δεν ευνοεί τα σενάρια της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, την οποία ως γνωστόν προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η πλευρά της οικογένειας Λάτση. Ωστόσο η τρόικα φέρεται να μη συζητεί αυτό το ενδεχόμενο και επιπλέον σχεδόν προεξοφλεί ότι θα αποτύχει η προσπάθεια της Εθνικής για κάλυψη του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η τρόικα μετά και τα γεγονότα της Κύπρου έχει διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν μετακινείται ούτε πόντο από αυτή. Επιθυμεί και οι δύο τράπεζες να βρεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τις χειρισθεί αναλόγως. Οπως είπε και ο Πόουλ Τόμσεν, στόχος της τρόικας είναι να ελευθερωθούν οι τράπεζες από το κράτος και να μην ελέγχουν οι κυβερνήσεις την κατανομή των πιστώσεων. Για την τρόικα αυτή η απελευθέρωση συνιστά μείζονα μεταρρύθμιση και θα την επιδιώξει με όλες της τις δυνάμεις.
ΠΗΓΗ:tovima