Μία ακόμα σημαντική απόφαση με την οποία έγινε «κούρεμα» ύψους 67% εξέδωσε το Ειρηνοδικείο της Ρόδου!
Η υπόθεση αφορά ζευγάρι συμπολιτών μας, οι οποίοι όφειλαν συνολικά σε τράπεζες του νησιού μας το ποσό των 120.000 ευρώ και με την απόφαση του δικαστηρίου θα καταβάλλουν μόλις τις 40.000 ευρώ, μέρος των οποίων σε χρονική περίοδο δεκαπενταετίας!
Πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση συμπολιτών μας οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να μειώσουν τις οφειλές τους και να «σώσουν» την πρώτη κατοικία τους.
Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν ο 62χρονος μαζί με την 56χρονη σύζυγό του, δια του δικηγόρου τους κ. Μιχάλη Τεχνίτη, κατέθεσαν αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Όπως αναφέρουν στην αίτηση, ο 62χρονος δημοτικός υπάλληλος και η 56χρονη πρώην ασφαλιστική σύμβουλος ήταν οφειλέτες αλλά και εγγυητές ο ένας στον άλλο σε τραπεζικά δάνεια. Η συνολική οφειλή του ζευγαριού από καταναλωτικά δάνεια σε τρεις Τράπεζες, κατά την υποβολή της αίτησης τους το Φεβρουάριο του 2012, ανερχόταν στο ποσό των περίπου 86.000 ευρώ, το οποίο με τους τόκους, τους ανατοκισμούς και λοιπά έξοδα σήμερα προσέγγιζε τις 120.000 ευρώ περίπου.
Το Ειρηνοδικείο Ρόδου με την απόφαση που έλαβε, «κούρεψε» το παραπάνω ποσό στις 40.920 ευρώ (33.000 για το σύζυγο και 7.920 ευρώ για τη σύζυγο) με περίοδο χάριτος τέσσερα (4) χρόνια για το ποσό των 33.000, και μηνιαία καταβολή 188,33 ευρώ! Δηλαδή, με έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης ύστερα από τρία (3) χρόνια (Μάιος του 2022) με διάρκεια εξόφλησης δεκαπέντε (15) ετών, για το δε ποσό των 7.920 ευρώ όρισε καταβολή 36 δόσεων με ποσό κάθε δόσης 220 ευρώ.
Έτσι προστατεύεται από την εκποίηση κάθε περιουσιακό στοιχείο του ζευγαριού, κινητό ή ακίνητο, μεταξύ των οποίων και το διαμέρισμα των οφειλετών, που αποτελεί και την πρώτη κύρια κατοικία τους.
Η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι οι αιτούντες βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους και υπάγονται στη ρύθμιση του γνωστού Νόμου 3869/2010, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις των Ν.4336/2015 και 4346/2015. Ειδικότερα, ως προς τη σύζυγο κρίθηκε ότι συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, καθώς έχει πραγματική αδυναμία καταβολών κυρίως λόγω μηδενικών εισοδημάτων. Η δε οικονομική δυσπραγία της είναι μη αναστρέψιμη και ότι δεν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να μεταβληθεί προς το βέλτιον η οικονομική της κατάσταση, καθώς λόγω της ηλικίας της τυγχάνει αμφίβολη η εύρεση κατάλληλης εργασίας.
Και αφού είναι σε μόνιμη αδυναμία η σύζυγος πως θα πληρώσει τα 7.920 ευρώ??? Αφού για να ζήσουν χρειάζονται τουλάχιστον 1000 ευρώ για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του ζευγαριού. Άρα πόση σύνταξη παίρνει ο σύζυγος? Λογικά κσλύπτονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Το λέω γιατί υπάρχουν άλλοι που δε βγάζουν ούτε 800 ευρώ το μήνα και δε μπορούν να καλύψουν τα απαραίτητα.
Τι διαγραφή πρέπει να γίνει σε αυτούς ?????? Μήπως ολική???? Λέω μήπως?????