Κατσέλη: Εξαντλούν τους αδύναμους για να σωθούν οι τράπεζες

Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο νόμου που θα τροποποιήσει τα άρθρα 11, 12 και 13 του νόμου 3869/10 – γνωστού και ως νόμου Κατσέλη – για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Υπαγωγή στον νόμο θα μπορούν να δικαιούνται πλέον μόνοι οι ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010», θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup.

«Τροποποιούνται προς τα χείρω όσα είναι δείκτης προστασίας και ασφάλειας για χιλιάδες συμπολίτες μας», ανέφερε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να καλέσει τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις τροποποιήσεις.

Του Νίκου Μίχου

«Με ποιό σκεπτικό η κυβέρνηση ψηφίζει νομούς που ορίζουν ελάχιστη καταβολή δόσεων στις τράπεζες όσων έχουν προσφύγει στον νομό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Με ποια λογική θεωρείται αυτό απαραίτητο όταν ο νόμος του 2010 έχει λάβει σαφείς ρυθμίσεις για αυτό το ζήτημα;», διερωτήθηκε η Λούκα Κατσέλη εξηγώντας ότι «ούτε οι τράπεζες δεν θα επωφεληθούν από αυτό».

Το σχόλιό της έγκειται στο ότι η καταβολή ελάχιστης δόσης σε επισφαλή δάνεια θα εμφανίσει τα τελευταία ως υγιή μόνο στα λογιστικά βιβλία. «Παρόλα αυτά, πολύ σύντομα θα φανεί ότι είναι “κόκκινα” δάνεια και ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Θα είναι μπούμερανγκ για τις τράπεζες και οι συμπολίτες μας θα οδηγηθούν στην εξάντληση», προσέθεσε.

Κατά την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας και εμπνευστή του νόμου του 2010 για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η οικονομική εξάντληση των χιλιάδων υπερχρεωμένων οικογενειών «αργά ή γρήγορα θα φέρει τράπεζες και κυβέρνηση ενώπιον του προβλήματος που δημιούργησαν με τις πρώτες να αναζητούν νέα κεφάλαια». «Οι δανειστές έχουν πει όμως πια θα είναι η λύση: κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, τιτλοποιήσεις», προσθέτει η ίδια.

«Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί θα έχει ως εξής: θα σου κατάσχουν το σπίτι. Θα σου επιτρέπουν να μείνεις στο σπίτι σου με νοίκι και μετά από τέσσερα χρόνια θα σε ρωτούν αν είσαι σε θέση να το αγοράσεις πίσω», αναφέρει ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών,  Καταναλωτών και Δανειοληπτών. «Από μια χώρα ιδιοκτητών, η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει μια χώρα ενοικιαστών», σχολιάζει.

Οι τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τον νόμο Κατσέλη καταργούν στην ουσία τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ δανειστή και δανειολήπτη.

«Δεν κατανοούν οι δικηγορικοί κύκλοι που κατά τ’ άλλα κόπτονται για την διαμεσολάβηση ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μιας μορφής κοινωνικής διαμεσολάβησης; Γιατί δεν αντιδρούν με το ίδιο πάθος στην κατάργησή του;», ρωτά οΦώτης Σπυρόπουλος, νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Κατά την τροποποίηση των άρθρων 11, 12 και 13 του νόμου 3869/10 οι δανειολήπτες θα πρέπει υποχρεωτικά – ακόμη και αν έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο – να πληρώνουν μηνιαία ελάχιστη δόση των δανείων τους. Μέχρι στιγμής, για άνεργους δανειολήπτες υπήρχε μια περίοδος χάριτος, άνευ τόκων, για τέσσερα χρόνια.

«Τώρα αυτό το διάστημα μειώνεται στους 6 μήνες και μετά ακόμη και αν δεν έχει κάποιος να πληρώσει το χρέος θα τοκίζεται κατά 1,5%. Έτσι όταν θα παρέλθει η τετραετία ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει το τοκισμένο χρέος», εξηγεί ηΠαναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση».

«Αντί να αδράξουν την ευκαιρία της παραδοχής του μνημονιακού λάθους από τους δανειστές και αντί να προχωρήσει σε μέτρα όπως το κούρεμα του εσωτερικού ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην κοντόφθαλμη πρακτική της εξάντλησης των αδυνάμων για να σώσει τις τράπεζες», δηλώνει η Λούκα Κατσέλη καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα που «θα υπονομεύσουν ένα νόμο που έχει σώσει χιλιάδες οικογένειες».

«Πραγματικά μέτρα ανακούφισης»

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων καταναλωτών σχολίασαν ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν ένα πολύ θετικό βήμα, αλλά «όπως και κάθε τι άλλο, επιδέχεται βελτιώσεων».

Οι ίδιοι δεν εκτιμούν όμως ότι οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης είναι προς το καλύτερο. «Τα μέτρα αυτά είναι εμπαιγμός προς τους καταναλωτές», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου. Έτσι, οι εκπρόσωποι ανέφεραν επιγραμματικά τις δικές τους προτάσεις – κάποιες από τις οποίες κατατέθηκαν επισήμως και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο πριν αυτό φτάσει στην Ολομέλεια.

Το ΕΚΠΟΙΖΩ και «Η Παρέμβαση» ανέφεραν ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, γιατί οι υποθέσεις θα οδηγούνται όλες στα δικαστήρια τα οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι καταναλωτές. Επίσης, θεωρούν ότι θα πρέπει να προβλεφθεί το ακατάσχετο για τις καταθέσεις τουλάχιστον μέχρι 3.000€ και να μην περιορίζεται το μέτρο στον μισθό και στην σύνταξη. Τέλος, δεν θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος για την διαδικασία απαλλαγής από τις υποχρεώσεις του δανείου, κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών, Καταναλωτών και Δανειοληπτών ζητά να υπάρξει νομοθετική προστασία απέναντι στις κατασχέσεις, βιωσιμότητα του ιδιωτικού χρέους μέσω διαγραφής, πλήρης απαγόρευση των εισπρακτικών εταιριών, όπως και απαγόρευση εταιριών ειδικού σκοπού.

Η Ομοσπονδία, μάλιστα, δήλωσε ότι θα φτιάξει «μαύρες λίστες βουλευτών σε τοπικό επίπεδο όπου θα καταγράφονται όσοι από τους 300 ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που αφαιρεί την δικαιοσύνη. Μετά θα κάνουμε έργο για να χάσουν τις ψήφους τους». Ταυτόχρονα κάλεσε διεθνείς οίκους αξιολόγησης να ελέγξουν τα βιβλία των τραπεζών.

Το ΙΝΚΑ ζήτησε να διευρυνθεί ο νόμος 3869/10 για τους εμπόρους, να υπάρξει αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, να προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να παρίσταται στο δικαστήριο μόνος χωρίς δικηγόρο, να υπάρξει πρόβλεψη για την κληρονομικότητα της ρύθμισης ενός δανείου, η υποχρέωση καταβολής δόσης προς την τράπεζα να ορίζεται από το δικαστήριο κατά περίπτωση και όχι βάσει νόμου και τέλος να υπάρξει πλαφόν στις κατασχέσεις.

«Είναι ένα κοινωνικό θέμα. Δεν είναι μόνο πολιτικό. Εάν τώρα έχει ανάγκη ο δίπλα σε λίγο θα έχουμε εμείς», σχολίασε ο Φώτης Σπυρόπουλος.

tvxs.gr

8 σχόλια σχετικά με το “Κατσέλη: Εξαντλούν τους αδύναμους για να σωθούν οι τράπεζες”

  1. Όταν σου κλέβουν το σπίτι, τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις, να δω πόσο μαλάκας λαός είσαι, αν δεν εξεγερθείς!

  2. Δεν ξέρω, αλλά έχω την αίσθηση ότι η ησυχία και η υπομονή του κόσμου τελείωσε.

    Όπου να ‘ναι θα ανακοινωθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό σε συνδυασμό με την τροποποίηση του ν. Κατσέλη, καθώς και την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα οδηγήσει σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

    Όταν σου τα πάρουν όλα και δεν έχεις να χάσεις τίποτα, γίνεσαι επικίνδυνος.

    «Όταν περικυκλώσεις τον αντίπαλο, άφησέ του μια δίοδο διαφυγής, διαφορετικά, ξέροντας ότι θα πεθάνει, θα πολεμήσει με απερίγραπτη γενναιότητα και θα προκαλέσει φοβερές απώλειες στα δικά σου στρατεύματα.»

    Σουν Τζου – Η τέχνη του πολέμου – 6ος αιώνας π.Χ. 

  3. Υπαγωγή στον νόμο θα μπορούν να δικαιούνται πλέον μόνοι οι ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια…
    ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ!

  4. Μέχρι τέλους σκοπεύουν να εφαρμόσουν το ομολογημένο και επισήμως “λάθος” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (αλλά και της Ε.Ε. και της ΕΚΤ) οι δανειστές της χώρας. Η κυνική αναφορά στην έκθεση του Ταμείου ότι οι Ευρωπαίοι είχαν κάθε λόγο να κωλυσιεργούν στην αντιμετώπιση του διογκούμενου ελληνικού χρέους προκειμένου αφενός να βρουν χρόνο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να “θωρακιστούν” και αφετέρου να πιέσουν για τα μέτρα που ωφέλησαν τους εργοδότες και τις αγορές (μείωση μισθών, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών για είσοδο πολυεθνικών με αποτελεσματικό lobbying μεταξύ των δανειστών της χώρας) δεν είναι μόνο “απολογιστική”. Στην ουσία “προειδοποιεί” και για τη μεταχείριση που υπονοείται ότι επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι όταν το Ταμείο αποσυρθεί από τα προγράμματα δανειοδότησης της χώρας. Ήδη τα ελληνικά νοικοκυριά απειλούνται με μέτρα 11,5 με 12,5 δισ. ευρώ έως το 2016 για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά. Μέτρα θα αποφασιστούν τόσο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και για τη συνεισφορά της ελληνικής πλευράς στην προβλεπόμενη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία για πολλούς αναλυτές θα συνίσταται αναπόφευκτα σε κούρεμα του επίσημου τομέα, διαφορετικά το χρέος δεν θα είναι “βιώσιμο”. Το ότι οι δανειστές δεν σκοπεύουν να πάρουν πίσω το λάθος τεκμαίρεται ποικιλοτρόπως.
    Για παράδειγμα ούτε λίγο ούτε πολύ πέρασαν οκτώ μήνες αφότου οι Financial Times έγραφαν για “σύρραξη” ανάμεσα στους οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πρώτη παραδοχή λάθους εις βάρος της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους της τρόικας. Τότε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε αμφισβητήσει τις ψυχώσεις Σόιμπλε και Ευρωπαίων για τη λιτότητα και ειδικά για την Ελλάδα παραδέχθηκε ότι συστηματικά οι δανειστές υποεκτιμούσαν με τους λάθος “πολλαπλασιαστές” τις παρενέργειες της λιτότητας (για κάθε 1 ευρώ λιτότητας το ΑΕΠ μειωνόταν 1,8 ευρώ αντί 0,5 που υπολόγιζαν οι τεχνοκράτες των δανειστών). Πέραν τούτου, από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των Μνημονίων, τα λάθη ήταν επαναλαμβανόμενα.
    Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι με βάση τις αρχικές προβλέψεις τρόικας και μνημονιακών κυβερνήσεων η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να έχει βγει στις αγορές για δανεισμό. Αντί αυτών, η ΕΛΣΤΑΤ μόλις προ 48 ωρών ανακοίνωσε ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικώς ανακοινωθεί στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή 5,6% και όχι 5,3%, ενώ, εάν η Ελλάδα προσέφευγε αύριο το πρωί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα δανειζόταν με επιτόκιο γύρω στο 10%. Το ίδιο σενάριο “σφάλματος” βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και τώρα: παρότι η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ ύφεσης οι δανειστές επιμένουν στις ίδιες αυτεές συνταγές που θεωρούν εσφαλμένες. Φοροεπιδρομή Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φορολογία: παρότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ως συνέπεια και των απανωτών φοροεπιδρομών που έφεραν τα Μνημόνια, οδήγησε σε μείωση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν ίση με 8,3% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, το ΔΝΤ στην έκθεσή του προτείνει αύξηση της φορολόγησης.
    Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ενιαιοποίηση των έμμεσων φέρων. Πίσω από τον φαινομενικά “αθώο” αυτόν όρο υποκρύπεται η μελέτη που έχουν από καιρό συντάξει οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ για εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ “προς τα πάνω” και συγκεκρίμενα για αύξηση από 6,5% σε 19% ή και 21% του συντελεστή ΦΠΑ για πωλήσεις φαρμάκων, υπηρεσίες ξενοδοχείων (και μάλιστα σε περίοδο που αναζητείται στήριξη της οικονομίας από τον τουρισμό), πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων κ.ο.κ.. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές λιανικής πώλησης αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 11,7% με 12,6%! Το ΔΝΤ απαιτεί ακόμη να αυξηθεί από το 13% στο 19% ή 21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών. Αυτό σημαίνει ανατιμήσεις 5,3% έως 7% σε όλα τα προαναφερθέντα είδη πρώτης ανάγκης. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα και προετοιμάζουν τον νέο έλεγχο της οικονομίας, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα από τους επικεφαλής ελεγκτές. Οι τροϊκανοί ζητούν ακόμη να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
    Το ΔΝΤ ζητά τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αφήνει δε ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014.

  5. Φίλοι μου τι ψυχοπλάκωμα έπαθα.Νομίζω πως θα φουντάρω μια ώρα αρχύτερα με όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες!!!! Εκεί που θεωρούσα ότι έχω ένα όπλο υπέρ τώρα ξαφνικά ανατρέπονται τα πάντα!! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *