Την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες επιθυμεί η τρόικα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπίσει ένα ελάχιστο πλαφόν στο υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών κάτω από το οποίο δεν θα είναι εφικτή η κατάσχεση τους για χρέη προς το δημόσιο.
Οικονομικό επιτελείο και τρόικα παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τη συνεχιζόμενη διόγκωση των χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μια σειρά από λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τους πορεία. Στο ΥΠΟΙΚ διαπιστώνουν ότι αφήνουν πλέον απλήρωτη την εφορία ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι διαθέτουν επαρκή τραπεζικά υπόλοιπα για να την εξοφλήσουν αλλά προτιμούν να αφήσουν τη φορολογική τους οφειλή (π.χ. από το φόρο εισοδήματος) να καταστεί ληξιπρόθεσμη, να αναμένουν μια ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα μειώσει σημαντικά τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και να εξοφλήσουν έτσι το χρέος τους σε πολλές δόσεις και με σχετικά μικρό επιπλέον κόστος. Κάτι σαν να δανείζονται χαμηλότοκα από το δημόσιο.
Για να αντιμετωπισθεί αυτή η τάση η τρόικα επιθυμεί δυο πράγματα. Πρώτον να μην θεσπιστεί ξανά χαριστική ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη κάτι το οποίο ενσωμάτωσε και ως όρο στο μνημόνιο. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να ενσωματωθεί και να μονιμοποιηθεί στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) μια βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο η οποία θα ανεβάζει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων σε έως και 48, ενώ η ελάχιστη δόση να μπορεί να είναι ακόμη και χαμηλότερη από 100 ευρώ. Η τρόικα από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται μόνο οι δόσεις να μην ξεπερνούν τις 36 και να μειωθεί η μηνιαία δόση ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ για όσους έχουν πολύ μικρές οφειλές, όπως για παράδειγμα έως 5.000 ευρώ.
Παράλληλα, η τρόικα επιθυμεί να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων. Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι φορολογικές αρχές μπορούν να κατασχέσουν τις τραπεζικές καταθέσεις όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Η διαδικασία λέγεται κατάσχεση εις χείρας τρίτων (στην προκειμένη περίπτωση στα χέρια των τραπεζών) και απαιτεί μια γραφειοκρατική διαδικασία για να γίνει η οποία απαιτεί χρόνο. Μάλιστα, δεν υπάρχει όριο ποσού το οποίο είναι ακατάσχετο ούτε όριο οφειλής κάτω από το οποίο το δημόσιο δεν μπορεί να κατάσχει τραπεζικές καταθέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να θεσπιστεί ένα όριο τραπεζικού υπολοίπου το οποίο θα είναι ακατάσχετο τόσο από το δημόσιο όσο και από ιδιώτες. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για όριο 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό ή 2.000 ευρώ όσον αφορά τους κοινούς λογαριασμούς. Τα όρια αυτά όμως θεωρούνται από την τρόικα πολύ υψηλά και προτείνει το συγκεκριμένο όριο τραπεζικού υπολοίπου να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εφόσον το χρέος του φορολογούμενου ξεπερνά τα 300 ευρώ ενώ μισθοί και συντάξεις είναι ακατάσχετοι μέχρι του μηνιαίου ποσού των 1.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό μπορεί κάθε μήνα να κατασχεθεί το 25% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού. Για παράδειγμα, από ένα συνταξιούχο που λαμβάνει μηνιαία σύνταξη 2.000 ευρώ μπορούν κάθε μήνα να κατασχεθούν 250 ευρώ.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος όσων χρωστούν στο δημόσιο καθώς θα δημοσιοποιηθεί η νέα μόνιμη ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία ενώ θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το ακατάσχετο των τραπεζικών υπολοίπων. Τα συνολικά χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 56 δισ. ευρώ ενώ μόνο φέτος έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ (σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και πρόστιμο ύψους 4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις στο πλαίσιο των ελέγχων για το σκάνδαλο των ομολόγων).
Εδώ δηλαδή θέλουν να εντάξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ακατάσχετο ένός τραπεζικού λογαριασμού. Θα πρέπει να το υλοποιήσουν γιατι μόνο ετσι θα μπορέσουν να οδηγήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις τράπεζες για τις συναλλαγές τους.
στην Ελλαδα θα μας τα παιρνουν ολα και στην Ινδια κανουν το χρυσο>/a> πουκαμισο