Κατάργηση στρατιωτικής θητείας;

γράφει ο Begar

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ συζήτηση περί κατάργησης της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με απαίτηση των τροϊκανών και ακούγονται διάφορες απόψεις, αλλά μάλλον περισσότερες κραυγές.

Παραθέτω λοιπόν τη δική μου , προσωπική, άποψη, μαζί με κάποια γενικόλογα στοιχεία.

 

1. Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Αν ερευνήσετε σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, μάλλον θα εκπλαγείτε, διαπιστώνοντας ότι εκτός από την Ελλάδα, είναι ζήτημα να βρείτε δυό χώρες ακόμα. Και εκεί, η θητεία είναι 4-5 μήνες, όσο δηλ. χρειάζεται για μια βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων.

Αν κάνετε την ίδια έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, πάλι θα ανακαλύψετε ότι η υποχρεωτική θητεία έχει διατηρηθεί σε τριτοκοσμικές χώρες, κυρίως.

Τυχαίο; Δε νομίζω.

 

2. Σκοπιμότητα υποχρεωτικής στράτευσης στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο θεσμός της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, διατηρείται με τη δικαιολογία της εκπαίδευσης εφεδρείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια έξυπνη εφεύρεση του κράτους, με την οποία πετυχαίνει τα παρακάτω:

α. Μειώνει το επίσημο καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας, αφού ως γνωστόν, ο φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν λογίζεται ως άνεργος.

β. Αποκτά δωρεάν εργατικό προσωπικό, το οποίο δεν έχει κανένα εργασιακό δικαίωμα, απασχολείται 24 ώρες το 24ωρο, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, δεν ασφαλίζεται (ο πρώην φαντάρος πρέπει να πληρώσει μόνος του για να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος θητείας).

γ. Έχει ένα καλό εργαλείο στα χέρια του, για να ασκεί πολιτική (κυρίως απεργοσπαστική) υπό το πρόσχημα της κοινωνικής παροχής. Προσωπικά, όταν ήμουν νέος, υπηρετώντας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια ανάλογων απεργιών, κλήθηκα και εκτέλεσα καθήκοντα σκουπιδιάρη και σταθμάρχη αστικών λεωφορείων. Και το ανέκδοτο, που τότε κυκλοφορούσε μεταξύ μας ήταν: «Μην παραπονιέστε καθόλου! Αν απεργήσουν και οι πουτάνες, τότε τη βάψαμε!»

δ. Έχει ένα παρθένο πεδίο για ρουσφετολογική δράση των πολιτικών μας, όπου πουλούν εκδούλευση έναντι ψήφων για μεταθεσούλες, άδειες κλπ των στρατιωτών.

ε. Ασκεί κοινωνική (ρουσφετολογική) πολιτική, γεμίζοντας και διατηρώντας άχρηστα στρατόπεδα στην επαρχία, ως πηγή εσόδων των τοπικών κοινωνιών (σπίτια νοικιάζουμε, σουβλάκια πουλάμε).

 

3. Αποτελέσματα και παρενέργειες υποχρεωτικής στράτευσης

α. Ο έφεδρος δεν εκπαιδεύεται. Χαριτωμένες ανεπίσημες συζητήσεις, μεταξύ αξιωματικών, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι σε διάστημα θητείας 12 μηνών, ο έφεδρος κάνει πραγματικά χρήσιμη εκπαίδευση που αντιστοιχεί σε ένα μήνα. Οι άλλοι 11 μήνες χάνονται στην καθημερινότητα.

β. Ο έφεδρος δημιουργεί μεγάλο αφανές κόστος στο κράτος, μέσω των φθορών που προκαλούνται στα οπλικά συστήματα, προκειμένου να εκπαιδευθεί. Και φυσικά υπάρχει και το φανερό κόστος για σίτιση, ένδυση και στρατωνισμό, το οποίο όμως ισοβαθμίζεται από την αποφυγή καταβολής μισθού και ασφάλισης.

γ. Ο έφεδρος εμποδίζει τους μόνιμους να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Ο μόνιμος αισθάνεται σα μια νοικοκυρά, που ενώ προσπαθεί να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, έχει και μια 7χρονη κόρη, στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να αναθέσει μέρος των εργασιών, να την επιβλέψει, να την προστατεύσει από τα λάθη της και να διορθώσει τις ζημιές που θα κάνει.

δ. Με την ύπαρξη εφέδρων, δίνεται η ευκαιρία σε  αριθμό μονίμων, που πληρώνονται, να μην εργάζονται οι ίδιοι στο 100% των δυνατοτήτων τους, αλλά να πλασάρουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς τα κάτω, με αμφίβολα αποτελέσματα.

ε. Η υποχρεωτική θητεία του εφέδρου δημιουργεί οικονομική αιμορραγία στην οικογένειά του, δεδομένου ότι αντί να εργάζεται και να παράγει χρήμα, απαιτείται να τον συνδράμουν και να του στέλνουν χρήματα κάθε μήνα.

στ. Η υποχρεωτική θητεία, έτσι όπως είναι θεσμοθετημένη σήμερα, είναι μια μεταφορά φορολογικού βάρους υπέρ εθνικής άμυνας, από τις πλάτες όσων έχουν κορίτσια, στις πλάτες όσων έχουν αγόρια.

 

4. Τι θα μπορούσε να γίνει;

α. Η θητεία να μειωθεί στους 3 μήνες. Να αρχίζει και τελειώνει εντός κέντρου εκπαίδευσης, όπου θα γίνεται αποκλειστικά σκληρή εκπαίδευση. Καμία αγγαρεία και άλλη εργασία να μην ανατίθεται στους νεοσύλλεκτους.

β. Να κλείσουν ορισμένα άχρηστα στρατόπεδα, που η ύπαρξή τους χρησιμεύει μόνο ως οικονομικός πόρος για τις τοπικές κοινωνίες και το προσωπικό που θα εξοικονομηθεί να αυξήσει τη στελέχωση των υπόλοιπων μονάδων.

γ. Να γίνει ορθολογική κατανομή των μονίμων (δηλ. μισθωτών) στις διάφορες θέσεις, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοσή τους. Εδώ φυσικά θα πρέπει να σχεδιαστεί το ανάλογο μισθολογικό κίνητρο.  Αν ο Α και ο Β πληρώνονται τα ίδια, είναι λογικό ο Α να μην επιθυμεί να πάει στο Καστελόριζο, ενώ ο Β θα βρίσκεται στην Αθήνα, ομοίως ο Α δεν θα επιθυμεί να υπηρετεί σε μάχιμη μονάδα, όταν ο Β παριστάνει τον κουβαλητή χαρτιών σε επιτελείο.

========

Όλα τα παραπάνω είναι αντικείμενα στις καθημερινές συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, δεν φτάνουν ποτέ στην Ιεραρχία, φυσική και πολιτική, με την μορφή προτάσεων.

https://daneiakartes.info/?p=29003

8 σχόλια σχετικά με το “Κατάργηση στρατιωτικής θητείας;”

  1. Σχόλιο από email



    Χώρες με υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία 

    3.1 Αρμενία 
    3.2 Αυστρία 
    3.3 Βερμούδες 
    3.4 Βραζιλία 
    3.5 Δανία 
    3.6 Ελβετία 
    3.7 Ελλάδα 

    2 Χώρες χωρίς υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία 
    2.1 Αλβανία 
    2.2 Αργεντινή 
    2.3 Αυστραλία 
    2.4 Βέλγιο 
    2.5 Βοσνία και Ερζεγοβίνη 
    2.6 Βουλγαρία 
    2.7 Γαλλία 
    2.8 Γερμανία 
    2.9 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 
    2.10 Ηνωμένο Βασίλειο 
    2.11 Ιαπωνία 
    2.12 Ινδία 
    2.13 Ιράκ 
    2.14 Ιρλανδία 
    2.15 Ισπανία 
    2.16 Ιταλία 
    2.17 Καναδάς 
    2.18 Κόστα Ρίκα 
    2.19 Κροατία 
    2.20 Λετονία 
    2.21 Λίβανος 
    2.22 Λουξεμβούργο 
    2.23 Μαρόκο 
    2.24 Μαυροβούνιο 
    2.25 Μπελίζε 
    2.26 Νέα Ζηλανδία 
    2.27 Νότια Αφρική 
    2.28 Ολλανδία 
    2.29 Ουγγαρία 
    2.30 Πακιστάν 
    2.31 Περού 
    2.32 Πορτογαλία 
    2.33 Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 
    2.34 Ρουμανία 
    2.35 Σλοβακία 
    2.36 Σλοβενία 
    2.37 Σουηδία 
    2.38 Τανζανία 
    2.39 Τζαμάικα 
    2.40 Τσεχία 

    Από προσωπική εμπειρία ,είδα στρατευσιμους στα τραίνα της Ζυρίχης να κυκλοφορουν με στρατιωτική περιβολή και με τα οπλα και τα σακίδιά τους. 
    Αν η μικρή αυτή χώρα που οργάνωσε σε ομοσπονδία ο Ιωάννης Καποδίστριας που θεωρείται και Εθνικός ευεργέτης τους, έχει λόγους να διατηρεί την θητεία και να πιστεύει στο «Στην Ελβετία κάθε πολίτης είναι και στρατιώτης», εμείς τι πρέπει να κανουμε;

    Δείτε και τα παρακάτω

    Σουβενίρ στο σπίτι θα εξακολουθήσουν να κρατούν τα όπλα τους µετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας οι Ελβετοί, καθώς η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε σε δηµοψήφισµα πρόταση µε την οποία επιχειρήθηκε να µπει τέρµα σε µια παράδοση που ισχύει από το 1874. Το ερώτηµα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ελβετοί µε την ψήφο τους στις κάλπες ήταν εάν επιθυµούν να παραµείνει σε ισχύ το σηµερινό καθεστώς οπλοκατοχής.

    Την πρόταση είχαν διατυπώσει η Αριστερά, ειρηνιστικές και φεµινιστικές οργανώσεις. Ενα από τα βασικά επιχειρήµατα των υπερασπιστών της κατάργησης ήταν ότι η οπλοκατοχή συνδέεται µε το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών που παρατηρείται στη χώρα. Το επιχείρηµα δεν έπεισε πολλούς και η πρωτοβουλία «για την προστασία από τη βία των όπλων» απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια. Σύµφωνα µε το ελβετικό υπουργείο Αµυνας, περίπου 2 εκατ. πυροβόλα όπλα κυκλοφορούν στην Ελβετία των περίπου 7,5 εκατ., ενώ εκτιµάται ότι άλλα 240.000 δεν είναι καταγεγραµµένα. Οι Ελβετοί που απολύονται από τον στρατό παίρνουν έναντι κάποιου αντιτίµου το SG-550 που κρατούσαν στη θητεία τους και εάν είναι αξιωµατικοί κερδίζουν κι ένα αυτόµατο περίστροφο. 
    Στο δήμοψήφισμα, το λόµπι υπέρ της οπλοκατοχής αναζήτησε το σύµβολό του στο πρόσωπο του Γουλιέλµου Τέλλου, του θρυλικού ήρωα που αρνήθηκε να προσκυνή σει ένα καπέλο διεκδικώντας το δικαίωµά του µε το τόξο και το βέλος του. «Στην Ελβετία κάθε πολίτης είναι και στρατιώτης», εξηγούσε την προηγουµένη του δηµοψηφίσµατος στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Ντάνιελ Μόκλι, αναλυτής ινστιτούτου ερευνών για την ασφάλεια στη Ζυρίχη.

  2. Για τους κύριους λόγους ύπαρξης της θητείας στην Ελλάδα συμφωνώ απόλυτα , κομαντάντε .
    Τωρα κάτσε να δούμε  και τα άλλα ,
    που μας άπλωσες ένα σεντόνι κείμενα  και είναι και Σαββατο-Κύριακο και καιω μαζούτ……

  3. Το να συγκρίνουμε την Ελβετία με την Ελλάδα, είναι σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

    Η Ελβετία έχει συμμετοχική δημοκρατία και η εξουσία πηγάζει πραγματικά από το λαό για το λαό. Ο δε λαός, μπορεί να παρέμβει και να ανακόψει κάθε ενέργεια των κυβερνήσεων, αν κρίνει ότι είναι προς κακή κατεύθυνση.

    Στην Ελλάδα έχουμε κάτι απροσδιόριστο, όπου 10 εκατομμύρια βόδια, απλά κάθε 4 χρόνια καλούνται στις κάλπες, όπου ψηφίζουν ποιόν δικτάτορα θέλουν πάνω από τα κεφάλια τους. Και μάλιστα δεν μπορούν να επιλέξουν όποιον θέλουν, αλλά υποχρεωτικά κάποιον μεταξύ των υποψηφίων που επιβάλλει το κλειστό σύστημα.

  4. Σε γενικες γραμμες συμφωνω με το αρθρο.
    Απλα θα ηθελα να προσθεσω οτι η Ελλαδα δεν ηταν μια τυχαια χωρα τοσα χρονια λογω γεωγραφικης θεσης και ειχε την υποχρεωση να διατηρει καποια στρατευματα συμφωνα με το καταστατικο του ΝΑΤΟ.
    Το παλιο καταστατικο του ΝΑΤΟ αλλαξε επι Σημιτη και απο τοτε και μετα δεν ηταν απαραιτητο να υπαρχει τοσο μεγαλος αριθμος φανταρων.
    Αλλα οσο και να μην θελουμε να το παραδεχτουμε ο ελληνικος στρατος θα ειναι αυτος που θα διαφυλαξει το μελλον της Ελλαδος διοτι το μελλον της Ελλαδος βρισκεται στην ελληνικη ΑΟΖ.
    Και για να επιβληθει το ελληνικο κρατος στην δικη του ΑΟΖ δυστηχως πρεπει να εχει ισχυρο στρατο.
    Το ζητουμενο ειναι οτι ο ελληνικος στρατος στηριζεται αποκλειστικα στα κονδυλια του προυπολογισμου ενω ο τουρκικος στρατος ειναι αυτοχρηματοδοτουμενος … εχει δικα του εσοδα απο επιχειρησεις που του ανηκουν δηλαδη.
    Ετσι λοιπον νομιζω οτι πρεπει να σκυψουμε με πολλη σοβαροτητα στα θεματα του στρατευματος και φυσικα σε καμια περιπτωση να μην τον αφησουμε να διαλυθει η να τον μεταλλαξουμε σε ενα υβριδιο τυπου εταιρειας “security”.

  5. Σε γενικες γραμμες συμφωνω με το αρθρο.
    Απλα θα ηθελα να προσθεσω οτι η Ελλαδα δεν ηταν μια τυχαια χωρα τοσα χρονια λογω γεωγραφικης θεσης και ειχε την υποχρεωση να διατηρει καποια στρατευματα συμφωνα με το καταστατικο του ΝΑΤΟ.
    Το παλιο καταστατικο του ΝΑΤΟ αλλαξε επι Σημιτη και απο τοτε και μετα δεν ηταν απαραιτητο να υπαρχει τοσο μεγαλος αριθμος φανταρων.
    Αλλα οσο και να μην θελουμε να το παραδεχτουμε ο ελληνικος στρατος θα ειναι αυτος που θα διαφυλαξει το μελλον της Ελλαδος διοτι το μελλον της Ελλαδος βρισκεται στην ελληνικη ΑΟΖ.
    Και για να επιβληθει το ελληνικο κρατος στην δικη του ΑΟΖ δυστηχως πρεπει να εχει ισχυρο στρατο.
    Το ζητουμενο ειναι οτι ο ελληνικος στρατος στηριζεται αποκλειστικα στα κονδυλια του προυπολογισμου ενω ο τουρκικος στρατος ειναι αυτοχρηματοδοτουμενος … εχει δικα του εσοδα απο επιχειρησεις που του ανηκουν δηλαδη.
    Ετσι λοιπον νομιζω οτι πρεπει να σκυψουμε με πολλη σοβαροτητα στα θεματα του στρατευματος και φυσικα σε καμια περιπτωση να μην τον αφησουμε να διαλυθει η να τον μεταλλαξουμε σε ενα υβριδιο τυπου ΝΠΔΔ.

  6. Εγραψα και εχθες ενα σχολιο επι του συγκεκριμενου αρθρου αλλα το συστημα δεν το σηκωσε.
    Ενιγουει, σημερα ειναι αλλη μερα και καθε μερα δεν ειναι η ιδια.
    Σε γενικες γραμμες συμφωνω με το αρθρο.
    Αυτο που δεν ειπωθηκε ειναι οτι αν ενας εφεδρος μαθαινει κατι στο στρατο ειναι οτι ο στρατος ειναι κατα το 90% των δραστηριοτητων του γλυψιμο και ρουφιανιλικι.
    Αυτο βλεπει ο φανταρος εκει μεσα απο αρβυλοφυλακα μεχρι στρατηγο.
    Ετσι για να τα λεμε ολα.
    Γλυψιμο προς τους ανωτερους και ρουφιανιλικι προς τους ομοιοβαθμους και κατωτερους.
    Η απολυτη παρακμη δηλαδη οπως συμβαινει παντου οπου συγκεντρωνονται πολλοι ανθρωποι … βλεπε μεγαλες επιχειρησεις του ιδιωτικου τομεα για παραδειγμα αλλα και δημοσιο.
     
    Ο ελληνικος στρατος ηταν σχετικα υπεραριθμος λογω του οτι η Ελλαδα επρεπε να διατηρει συγκεκριμενο αριθμο στρατευματων βαση καταστατικου του ΝΑΤΟ.
    Το παλιο καταστατικο αλλαξε επι Σημιτη και απο τοτε δεν ειναι απαραιτητο να συντηρουμε τοσο μεγαλες δυναμεις.
    Βεβαια ο ελληνικος στρατος ειχε επιπλεον εναν λογο υπαρξης ως αποτρεπτικος παραγοντας για την Τουρκια.
    Σημερα, ειναι απαραιτητο ο στρατος να υπαρχει ετσι ωστε να διασφαλιστει η ελληνικη ΑΟΖ η οποια ειναι το πιο βαρυ χαρτι για την επιβιωση μας ως εθνος και ως κρατος.
    Αλλαξανε τα χρονια και πρεπει να αλλαξει και ο στρατος αλλα οχι προς την κατευθυνση μιας ιδιωτικης εταιρειας τυπου “security” με ολα τα σχετικα παρελκομενα φαινομενα.
     
    Αν δεν αντικατασταθει το πολιτικο εκτρωμα που τον τοποθετησε ως εντολοδοχο των αξιωματων “ανηκουμε στη Δυση” και τον προορισε να υπαρχει για να υπηρετει ξενα κεντρα αποφασεων … τοτε ας μη μιλαμε πλεον για ΑΟΖ καθως και για καποια πιθανοτητα να βγουμε απο την κριση.
    Για να υπαρχει Πατριδα πρεπει να υπαρχει ανεξαρτησια … και οχι Ροθτσιλντς ως βασικοι μετοχοι της ΤτΕ.
     
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *