Κατάργηση προσωποκράτησης για πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν χρέη προς το Δημόσιο

Την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο για πολίτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προβλέπει, ουσιαστικά, διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Επίσης, στο νέο κώδικα προβλέπεται για πρώτη φορά η διεξαγωγή πλειστηριασμών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται το χώρο.

Παράλληλα, ο νέος κώδικας προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για το σύνολο των αστικών υποθέσεων που εκδικάζονται στα πολιτικά δικαστήρια, καθώς υπάρχει πρόνοια να οδηγούνται σε δίκη το αργότερο 160 ημέρες μετά την κατάθεσης της αγωγής.

Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις για τις αστικές δίκες:

Τις δίκες, τα ακροατήρια, τις πολύωρες αναμονές, τις μακρόσυρτες εξετάσεις μαρτύρων, τις αλλεπάλληλες αναβολές στις υποθέσεις για πάσης φύσεως αστικές και εμπορικές διαφορές, που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στους χρόνους απόδοσης δικαιοσύνης, και που γνωρίζουν όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν ως διάδικοι στα δικαστήρια, επιχειρεί να καταργήσει ο νέος Κώδικας της Πολιτικής Δικονομίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ύστερα από πολλά χρόνια, το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις άπειρες αναβολές, καταργείται καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία, ή το μεγαλύτερο μέρος της, θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Μόλις θα κατατίθεται η αγωγή για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική διαφορά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνολικά ένα χρονικό διάστημα περίπου 130 ημερών για να καταθέσουν όλα τους τα έγγραφα, να αντικρούσουν αυτά που υποστηρίζει ο αντίδικός τους και να προσκομίσουν ό,τι νομίζουν ότι θα συμβάλει στη διεκδίκησή τους για παροχή έννομης προστασίας.

2. Δίκη στο ακροατήριο δεν θα γίνεται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν ο δικαστής, που θα χρεώνεται την υπόθεση, κρίνει ότι απαιτείται η εξέταση και κάποιου μάρτυρα, θα τον καλεί σε ορισμένη ημέρα και χώρο για να τον εξετάσει.

3. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί από τους διαδίκους, ο δικαστής θα μελετά το υλικό που έχουν προσκομίσει και σε συγκεκριμένο χρόνο –αυτό μακάρι να τηρηθεί…– θα εκδίδει την απόφασή του.

4. Η κατάργηση της συζήτησης στο ακροατήριο κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ανέλαβε το τιτάνιο έργο βελτίωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς η μακρόχρονη εφαρμογή του ισχύοντος έως σήμερα συστήματος κατέδειξε πως μόνο καθυστερήσεις προκαλούσε και στην ουσία δεν διευκόλυνε τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των χιλιάδων αστικών διαφορών που φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια.
Αλλωστε, κρίθηκε πως στις αστικές και τις εμπορικές διαφορές, κυρίως από έγγραφα, προκύπτουν όσα οι ενδιαφερόμενοι προτείνουν ή αντιπροτείνουν και ελάχιστα προσθέτουν οι εξεταζόμενοι μάρτυρες.
Η επιχειρούμενη αλλαγή, ο νέος Κώδικας που αναμένεται να ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα αλλάξει δραστικά το τοπίο εκδίκασης των αστικών διαφορών και την εικόνα λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε έως σήμερα.

5. Μείζονος σημασίας είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κώδικας και στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Οταν πια δηλαδή τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί και τη δικαστική κρίση διαδέχεται το στάδιο των πλειστηριασμών.
Οσα μέχρι σήμερα προβλέπονται, και τα οποία καθυστερούν αν δεν ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς, καταργούνται. Οι ανακοπές επί ανακοπών (έτσι λέγονται στη νομική ορολογία τα ένδικα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μη γίνει ο πλειστηριασμός) θα ισχύουν στο εξής εξαιρετικά περιορισμένα. Μόνο μία φορά πριν γίνει ο πλειστηριασμός και μία μετά θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν όποιες αντιρρήσεις ή επιχειρήματα έχουν.

6. Σημαντική είναι και η διάταξη που καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς δικαστικές αποφάσεις.
Επίσης προβλέπεται ότι εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα ή επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης μπορεί να γίνεται όχι μόνον αν κάποιος έχει στα χέρια του διαταγή πληρωμής, αλλά και αν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει.

7. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και οι αλλαγές που προβλέπονται για τη σύντομη εκδίκαση όλων των διαφορών που προκύπτουν από τον γάμο, για την επιμέλεια, την επικοινωνία των παιδιών, τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων και άλλες που, πια, ενοποιούνται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές πολύ συνηθισμένες διαφορές όπως είναι οι εργατικές, οι μισθωτικές και όσες προέρχονται από τροχαία ατυχήματα.
Εφόσον όλα τα παραπάνω αποτυπωθούν, οριστικά, στον νέο Κώδικα και τεθούν σε εφαρμογή, τότε η εικόνα της απονομής δικαιοσύνης και στη χώρα μας θα αλλάξει ριζικά και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποδειχθεί στην πράξη εάν έφτασε τελικά η ώρα να γυρίσει σελίδα και η ελληνική Δικαιοσύνη.

4 σχόλια σχετικά με το “Κατάργηση προσωποκράτησης για πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν χρέη προς το Δημόσιο”

  1. Αποδεικνύεται σιγά σιγά ότι η υπερφορολόγηση των Ελλήνων ήταν σχέδιο έμμεσου κουρέματος των καταθέσεων.

    Διότι όταν έχεις δυο πρόσωπα, Α και Β, όπου ο Α έχει καταθέσεις και ο Β όχι, τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

    1. – είσαι ειλικρινής και κουρεύεις τις καταθέσεις του Α και τελειώνουμε
    2. – είσαι ψευταράς και θεσπίζεις έναν φόρο για όλους, αλλά απαλλάσσεις τον Β, λόγω αδυναμίας πληρωμής.

    Και στις δύο περιπτώσεις, ο Α πληρώνει, ενώ ο Β όχι.

     

  2. Αγαπητέ begar,

    αν ο Α είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει…και ο Β είναι αυτός που δεν έχει μία…

    που βρίσκεται το λάθος ?

    Είναι εύκολο να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι…Αυτός που έχει φαίνεται…

    Καταθέσεις…εισόδημα…αυτοκίνητα…μηχανές…έξοδα σε πιστωτικές…σπίτι…εξοχικό…ακίνητα…κινητά…εμβάσματα στο εξωτερικό…διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών…κλπ κλπ

    Δε χρειάζεται τίποτε πολύπλοκο…Κυνηγούν τη μαρίδα που δεν κόβει αποδείξεις !!! Κι απλά προσπαθεί να ζήσει…

    Κι αφήνουν τις φάλαινες να σεργιανίζουν επιδεικτικά !

    Σε πληροφορώ πως…στη Γερμανία…οι αποδείξεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ !!!

    Πας στο φωτογράφο…βγάζεις μια τετράδα φωτογραφίες για διαβατήριο…πληρώνεις 16 ευρώ…σου λέει ευχαριστώ κι άντε γειά !

    Το ίδιο στον κουρέα και παντού…Αν ζητήσεις απόδειξη θα σου δώσουν…Αν όχι…όλα έχουν καλώς…

    Το ΣΔΟΕ εκεί κάνει δουλειά όμως…Δεν ψάχνει για τυρόπιτα χωρίς δελτίο αποστολής!!! Ούτε ψάχνει τις τσάντες του κόσμου στην αγορά !!!

    Αν κάποιος φοροδιαφεύγει προκλητικά…θα κινήσει υποψίες και μια ημέρα (μάλλον άγρια χαράματα) θα μπουκάρουν ταυτόχρονα στο σπίτι του, στην επιχείρησή του, στην πεθερά του…κι όπου αλλού μπορεί να βρουν στοιχεία! Σε έχουν προηγουμένως ξεσκονίσει εννοείται και με αποδείξεις ή ισχυρές ενδείξεις στην πέφτουν! Απλό είναι!

    Είπαμε…αν έχεις…Καταθέσεις…εισόδημα…αυτοκίνητα…μηχανές…έξοδα σε πιστωτικές…σπίτι…εξοχικό…ακίνητα…κινητά…εμβάσματα στο εξωτερικό…διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών…κλπ κλπ

    Κι επίσης πέρα από τη φοροφιαφυγή… αν παίρνεις παράνομα συντάξεις…επιδόματα…κλπ κλπ

    Εμείς έπρεπε να φτάσουμε πρώτα στην “κρίση”…και μετά το ΣΔΟΕ να τη στήσει στην παραλιακή και να πιάνει στη φάκα μπατίρηδες με Φερράρι ! Ή γιατρούς με 31 εκατομμύρια καταθέσεις! Ή δημόσιους υπαλλήλους (ή νεκρούς ή ανύπαρκτους) να βγάζουν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό!

    Αλλά και πάλι δεν κάνει τη δουλειά του σωστά…μόνο “ηχηρά” πασαλείμματα για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και το καθιερωμένο κυνήγι του κάθε φουκαρά…

     

    1. Εγώ δεν αναφέρομαι στον Α που είναι πολυεκατομμυριούχος. Αναφέρομαι στον Α που τυχαίνει να έχει ακόμα δουλειά και εισόδημα.

      Π.χ. ένας συνταξιούχος των 1000 ευρώ πρέπει να πληρώσει τους φόρους του και αν τον πας στο δικαστήριο, δεν θα του αναγνωρίσει καμία αδυναμία. Αντίθετα, ο Β που δεν έχει εισόδημα και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, θα του αναγνωρίσει αδυναμία.

      Άρα, για μαρίδα πάντα μιλώντας, το μόνο που θα γίνει, όποια μαρίδα είναι λίγο πιο παχιά, θα πληρώσει το λογαριασμό.

      Όσο για αυτούς που πραγματικά έχουν πολλά λεφτά, ρίξε μια ματιά εδώ, να δεις πως ποτέ δεν πληρώνουν φόρους και ούτε πρόκειται να τους πιάσουν ποτέ.

      arxarios.gr

  3. Οι μεγαλοκαταθετες ανω των 100 χιλιαδων Ευρω δεν ξεπερνουσαν το 10% των καταθετων προ κρισης. Επισης, σχεδον ολα τα λεφτα των εγγυησεων δημοσιου πηγαν σε αναληψεις εκατομμυριων ακομα απο το 2008 με αγνωστες διαδρομες του χρηματος που αναληφθηκε. Αντιθετως, οι μικροκαταθετες τα λεφτα τα αφησανε μεσα στις τραπεζες και ενα μερος αυτων των χρηματων ειναι το κεφαλαιο που λενε οι τραπεζες οτι υπαρχει ακομα στα ταμεια τους (150 δις αν θυμαμαι καλα …. προ κρισης αυτο το ποσο ηταν 240 δις). Τελος, η υπερφορολογηση στραγγαλισε εν πρωτοις την πραγματικη οικονομια για να διευκολυνει την ελευση των ΕΟΖ (ελευθερες οικονομικες ζωνες) στη χωρα και κατα δευτερον δημιουργησε την τεχνητη αναγκη καταργησης της. Οπως τεχνηεντως δημιουργηθηκε ετσι και η καταργηση της θα δημιουργησει εναν τεχνητο σωτηρα που θα βασιλεψει για πολλα χρονια επειδη θα μας γυρισει στην συνταγματικη νομιμοτητα του 2009. Οτι και να κανει αυτος ο σωτηρας θα εχει τη στηριξη του λαου διοτι θα εχει καταργησει αυτη την φτιαχτη πραγματικοτητα που ζουμε σημερα. Οπωσδηποτε ολοι οι χαρακτηρες του εργου δεν ειναι αυθορμητοι αλλα δεσμιοι του σεναριου των σκηνοθετων που γραψανε το εργο …. και ο Σωτηρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *