Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια από την Κομισιόν – έφτασαν στο 29%

Ανατροπή της σταδιακής βελτίωσης των συνθηκών που είχε επιτευχθεί στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση, από το Δεκέμβριο του 2012 έως και τα τέλη Μαΐου του 2013, το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά 36%. Όμως, η τάση ανατράπηκε στην πορεία, με το spread να αυξάνεται πάνω από 45%, κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης.

Ανατροπή της ανοδικής τάσης σημειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με πτώση περίπου 8,5%.

Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η τάση της μείωσης των δανείων συνεχίζεται, αν και η ρευστότητα του κλάδου έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, εξαιτίας του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της επιδείνωσης στην κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων των Ελλήνων, που οδήγησε στα πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα, τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με το ρυθμό των νέων δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται. Το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στο 29% του συνόλου των δανείων, από 24,2% στα τέλη του 2012 (το 60% των κόκκινων δανείων είναι επιχειρηματικά). Τα ρυθμισμένα δάνεια ανέρχονται στο 5,6% του συνόλου (το 45% εξ αυτών είναι επιχειρηματικά).

Την ίδια στιγμή, οι πιστώσεις προς την εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκαν κατά 1,3% και οι διαγραφές αυξήθηκαν κατά 168% στα 3,9 δισ. ευρώ.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *