ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήρε εύσημα από την Ευρώπη σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδος και πήραμε έγκριση για την εκταμίευση της διπλής δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως ένα μικρό θέμα –προβληματάκι αν θέλετε– για την περίοδο 2015-2016 όπως έχουμε όλοι πληροφορηθεί.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δόσεις του κακού μνημονίου σταματούν σε λίγο. Έτσι δεν προβλέπεται να μας δανείσουν οι της τρόικας άλλα λεφτά με τα ληστρικά επιτόκια που πληρώνουμε σήμερα. Έτσι με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς (που εκτιμώ θα πέσουν έξω), την περίοδο 2015 – 2016 υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι, πως θα καλύψουμε αυτό το κενό, αφού η κακή τρόικα (που μας πίνει το αίμα να τονίσω) δεν θα μας δώσει λεφτά; Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τα ποσά αυτά θα προέλθουν από την φοροδιαφυγή!!!
Το πρόβλημα όμως με αυτό το σενάριο είναι ότι δεν υπάρχει η φοροδιαφυγή που άπαντες παπαγαλίζουν, για να μπορεί η κυβέρνηση να τα εκταμιεύσει από εκεί. Η φοροδιαφυγή που όλοι ονειρεύονται να αρμέξουν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Διότι εκτός αν μου έχει διαφύγει κάτι:
* Όλη η Ελλάδα χρωστά εισφορές
* Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία
* Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ΟΑΕΕ
* Τα εμπορικά καταστήματα συνεχίζουν και κλείνουν
* Η ανεργία είναι ακόμα στα ύψη
Πρώτη παρατήρηση είναι ότι θέλω να δω από που θα τα πάρουν. Δεύτερη παρατήρηση, για να μπορείς να αποδόσεις θα πρέπει να έχεις κέρδη. Χωρίς το κέρδος, από που προσδοκάει να πάρει φόρους το Ελληνικό κράτος;
Για παράδειγμα η Microsoft πέρσι έκανε 20 δισ. δολάρια σε πωλήσεις και 6 δισ. σε μετά από φόρους κέρδος, ενώ πλήρωσε 1,55 δισ. δολάρια σε φόρους.
Κατ΄ αρχάς δεν νομίζω να υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν ανάλογα μεγέθη. Που να έχουν δηλαδή τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους. Το παράδειγμα της Microsoft είναι κάπως ακραίο μεν, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχουν χιλιάδες μικρότερες εταιρείες με ανάλογα μεγέθη αν όχι και καλύτερα.
Στην Ελλάδα όμως έχουμε ελάχιστες εταιρείες που παράγουν υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, που να επιτρέπουν στις εταιρείες να έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, με σκοπό το κράτος να μπορεί να έχει ανάλογους φορολογικούς πόρους.
Σημειώστε ότι, δεν είναι ότι η Microsoft είναι τίμια και οι δικές μας εταιρείες δεν είναι, αλλά ότι το μείγμα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα δεν έχει τα περιθώρια κέρδους που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Είμαστε δηλαδή μια χώρα χαμηλής προστιθέμενης αξίας αν θέλετε.
Για να μπορεί να αντιστραφεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, με σκοπό να προσελκύσουμε ή να δημιουργηθούν στην Ελλάδα εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας, που να παράγουν κέρδη, για να μπορεί να έχει μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και το κράτος.
Με το συμπάθιο, αλλά πέραν του ότι δεν βλέπω τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, αρμέγοντας τον μέσο Έλληνα πολίτη και νομικό πρόσωπο, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για να φτιαχτούν ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Με λίγα λόγια, από που θα βρουν τα έσοδα, αν δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής, εκτός από την φαντασία του Ελληνικού γραφειοκρατικού μυαλού;