Για τραπεζική καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων, που θα εξανεμίσει στο σύνολό τους τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιεί τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο τις ελληνικές αρχές, στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθούν σοβαρές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Του Νώντα Χαλδούπη
Αξιωματούχος του Ταμείου που μίλησε στο Reuters χθες, με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απάντησε με εκ πρώτης όψεως καθησυχαστικό τρόπο στο ερώτημα αν θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση. Όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ώστε να διασφαλίσουν τη διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Όμως, πέρα από αυτές τις γενικές αναφορές καθησυχαστικού χαρακτήρα, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όσοι εντρυφήσουν στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα διαπιστώνουν ότι το Ταμείο βρίσκεται σε «συναγερμό» για τα «κόκκινα» δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών και κάνει άκρως απαισιόδοξες εκτιμήσεις ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις συμπυκνώνονται σε έναγράφημα της σελίδας 17 της έκθεσης, όπου το προσωπικό του Ταμείου κάνει τις εκτιμήσεις του για τις απώλειες που θα έχουν από τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες 11 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Οι ειδικοί του Ταμείου εξετάζουν δύο σενάρια: το κακό σενάριο λαμβάνει ως βασική υπόθεση ότι το πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων στις 11 χώρες θα παραμείνει ως έχει. Το καλό σενάριο έχει ως βάση την υπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν δραστικά τη ρευστοποίηση των προβληματικών δανείων.
Έτσι, για την περίπτωση της Ελλάδας οι ειδικοί του Ταμείου καταλήγουν σε δύο εκδοχές των μελλοντικών εξελίξεων:
– Αν διατηρηθεί ως έχει το καθεστώς διαχείρισης των προβληματικών δανείων, οι τράπεζες θα χάσουν περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, επί συνόλου μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ιταλία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι υπερτριπλάσια (360 δισ. ευρώ), οι απώλειες υπολογίζονται περίπου σε 50 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά στις 11 χώρες στα 85 δισ. ευρώ.
– Ακόμη και αν εφαρμοσθούν οι προτεινόμενες από το Ταμείο μεταρρυθμίσεις, οι τράπεζες θα υποστούν απώλειες της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, που θεωρούνται από το Ταμείο ως ελεγχόμενες, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη στην άκρη διαθέσιμα κεφάλαια για τις τράπεζες από το δάνειο του τρίτου μνημονίου.
Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει το Ταμείο στο ελληνικό πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων είναι οι υπερβολικά μεγάλοι χρόνοι που απαιτούνται για τη διαχείριση των δανείων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 2 χρόνια (τόσο μεγάλοι χρόνοι διαπιστώνονται μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, που είναι και οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων» δανείων).
Με αυτά τα δεδομένα, το Ταμείο αναμένεται ότι θα «ξεψαχνίσει» το σχέδιο Σταθάκη για την αντιμετώπιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Θεωρείται βέβαιο ότι θα διατυπώσει αρκετές ενστάσεις, καθώς το υπουργείο Οικονομίας, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των εταιρειών, ώστε να ξεχωρίζουν αυτές που θα διασώζονται από εκείνες που θα εκκαθαρίζονται, δέχεται επικρίσεις από τους τραπεζίτες ότι εισήγαγε στο σχέδιό του πολλά γραφειοκρατικά στοιχεία, που πιθανόν να προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις στις διαδικασίες.