Σοφία Βούλτεψη
Επικεφαλής ενός νέου κινήματος των Αδεσμεύτων χωρίς… Αδεσμεύτους τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που, αν ποτέ εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε την Ελλάδα όχι μόνο εκτός ευρώ, αλλά και εκτός του… μέχρι σήμερα γνωστού κόσμου!
Παραφράζοντας το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», δημιούργησε ένα δικό του δίλημμα, που συνοψίζεται στο σύνθημα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».
Παρέθεσε έναν ποταμό υποσχεσιολογίας, δηλώνοντας πως πρώτη πράξη μιας «κυβέρνησης της Αριστεράς» θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, παρουσιάζοντας, όπως ακριβώς ο Γ. Παπανδρέου, πάλι στην Αθηναΐδα, τον Φεβρουάριο του 2009, ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».
Αμέσως μετά, υποσχέθηκε, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης – η οποία όμως στο μεταξύ θα έχει καταγγελθεί και επομένως δεν θα υπάρχει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης!
Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε πως για την βιωσιμότητα του χρέους «θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση και στο πλαίσιο αυτό, θα διεκδικηθεί νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας».
Επίσης, όπως επεσήμανε, το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).
Παράλληλα, θα καταργηθεί άμεσα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις.
Υποσχέθηκε επίσης επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 461,5 ευρώ, ενώ το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για δύο χρόνια.
Επιπρόσθετα, δεσμεύθηκε για άρση της κατάργησης της μετενέργειας και επαναφορά της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη ότι θα καταργηθούν όλες οι ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ μίλησε πάλι για φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, μέσω της ριζικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για επανεξέταση, από μηδενική βάση, των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών -όπως τις χαρακτήρισε- 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και «τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».
Στην αναφορά του στις τράπεζες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες θα τεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε για το «πάγωμα» όλων των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας δημόσιων Οργανισμών που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Ταμείο Αξιοποίησης, καθώς και για την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης, είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).
Στο ίδιο (τριτοκοσμικό) μήκος κύματος κινήθηκε και όσον αφορά όλες τις υπόλοιπες εξαγγελίες του, αναφέροντας μάλιστα πως είναι… παρωχημένο το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύση» και μιλώντας για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου «εφ’ όσον είναι εκμεταλλεύσιμος»!
NΔ: Πολιτική απάτη
«Πολιτική απάτη που ξεπερνά, πολλές φορές, το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου και της κ. Κατσέλη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
«Ακούσαμε, σήμερα, από το ΣΥΡΙΖΑ πώς θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ευρώπη και το ευρώ, πώς θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, πώς θα καταρρεύσουν ή θα φύγουν από τη χώρα και οι τελευταίες επιχειρήσεις, πώς θα χαθεί κάθε ελπίδα των ανέργων για δουλειά, πώς θα φορολογηθούν ακόμη πιο βαριά η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πώς θα αποδυναμωθεί ακόμη πιο πολύ η Ελληνική Ναυτιλία, πώς θα πάρει ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση, πώς θα γιγαντωθεί το σπάταλο κράτος» υποστήριξε ο κ. Μιχελάκης.
«Σήμερα, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά, ότι μόνη ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση είναι το σχέδιο των 10+8 μέτρων, που κατέθεσε, χθες, ο Αντώνης Σαμαράς, για την ανάταξη της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας, μέσα στο ευρώ» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Αλαζονικό και τυφλό δίλημμα
Τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον ελληνικό λαό το αλαζονικό, μικρομέγαλο και τυφλό δίλλημα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υποστήριξε ακόμη ότι «με αυτά που είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε διχασμό και την Ελλάδα εκτός Ευρώπης».
Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τάχθηκε ανοιχτά και καθαρά υπέρ της μονομερούς καταγγελίας και ακύρωσης του μνημονίου που δεν είναι τίποτε άλλο από τους όρους της δανειακής σύμβασης».
«Δημιουργεί έτσι ένα τετελεσμένο γεγονός που φέρνει την Ελλάδα σε απομόνωση από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, δηλαδή από τα κοινοβούλια και τους πολίτες των άλλων κρατών. Το κάνει αυτό χωρίς καμία αίσθηση των ευρωπαϊκών συσχετισμών, αλλά και των συσχετισμών στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «όραμα του κ. Τσίπρα είναι η οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας από το μέλλον και η οικειοθελής προσχώρησή της στο πιο κακό παρελθόν».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα δήθεν της προόδου και της Αριστεράς διακήρυξε σήμερα την πιο συντηρητική, κρατικιστική πολιτική. Αυτή που πληρώνει πολύ ακριβά ο πιο φτωχός και αδύναμος πολίτης. Αυτή που εξέθρεψε τον παρασιτισμό και την διαπλοκή», πρόσθεσε.
Αλ. Παπαρήγα: Άνθρακες ο θησαυρός
«Άνθρακες ο θησαυρός» ήταν το σχόλιο της Αλέκας Παπαρήγα η οποία παρατήρησε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πολλά κοινά στοιχεία «με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Κώστα
Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου πριν από την κρίση και μάλιστα της περιόδου που η Ελλάδα προετοιμαζόταν να μπει στο ευρώ».
Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως μεγάλο μέρος των βιομηχάνων πανηγυρίζει, έχοντας ακούσει την ομιλία Τσίπρα, γιατί το πρόγραμμα που παρουσίασε είναι «πολύ κατώτερο» από αυτό της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου με «τα μεγάλα συνθήματα και τις ριζοσπαστικές φράσεις».
«Φραστικά πιστεύαμε ότι θα ήταν πολύ ριζοσπαστικό, μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη», πρόσθεσε και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως -όπως και η ΝΔ- τάζει ψίχουλα στην ακραία φτώχεια. Σημείωσε πάντως ότι «ίσως του ΣΥΡΙΖΑ ζυγίζουν λίγο παραπάνω».
Τέλος, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες περί επανακρατικοποιήσεων «είναι μόνο για γέλια».
ΔΗΜΑΡ: Άνοιγμα της πόρτας για επιστροφή στη δραχμή
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστικά άνοιγμα της πόρτας για επιστροφή στη δραχμή» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως αναφέρει, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ότι πρώτα θα καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο και μετά θα προτείνει διάλογο με την ΕΕ. Δηλαδή προτείνει πρώτα ρήξη και μετά διαπραγμάτευση».
«Και η μεγάλη αντίφαση: Ενώ οδηγεί με την πρότασή του στο κενό, παράλληλα θέλει τα κονδύλια της σύμβασης για να υποσχεθεί παροχές», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.
«Ο λαός μας δεν αντέχει νέες αυταπάτες που οδηγούν σε ήττες. Πρέπει με την ψήφο του να πει ένα δυνατό όχι στο απομονωτισμό και το λαϊκισμό. Ένα δυνατό ναι και εντολή για λύση στην υπεύθυνη Αριστερά», καταλήγει.
[sc:Πηγή id=”http://www.elzoni.gr/html/ent/706/ent.22706.asp” ]
Ρε είναι γλυκιά η καρέκλα. Μόλις η Βούλτεψη επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα, άλλαξε απόψεις.