Καταλύτης για τη διαμόρφωση κλίματος στην αγορά και για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ενόψει της διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής, αποδεικνύεται η “προληπτική” προσφυγή των Alpa Bank-Eurobank στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Η κινδυνολογία που ακολούθησε, επιτάχυνε την εκροή καταθέσεων, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδος να κινηθεί για να προλάβει επιδείνωση των συνθηκών. Μετά από διαβουλεύσεις, η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα στην ΕΚΤ, ζητώντας να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός για παροχή έκτακτης ρευστότητας και στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική).
Πρόκειται για προληπτική κίνηση, που διασφαλίζει ότι σε καμία περίπτωση οι μεγάλες τράπεζες δεν θα “ξεμείνουν από μετρητά, ακόμη κι αν υπάρξει κύμα αναλήψεων πριν ή μετά από τις εκλογές. Το αίτημα θα συζητηθεί στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.
Προς το παρόν η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Στη διάρκεια της εβδομάδας οι εκροές/αναλήψεις ήταν λίγο μεγαλύτερες από τις συνήθεις, χωρίς όμως να συνιστούν λόγο ανησυχίας. Την Παρασκευή αυξήθηκαν αισθητά, μετά την είδηση ότι Alpha Bank και Eurobank προσέφυγαν στον ELA.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές αναλήψεις την Παρασκευή ήταν περίπου 700 εκατ. ευρώ, περίπου διπλάσιες από τις προηγούμενες μέρες. Ομως αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει στις πληρωμές αμοιβών 15ημέρου από επιχειρήσεις
Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η ΤτΕ κινήθηκε με σωστό timing, χωρίς να περιμένει να δει αν θα επιταχυνθούν οι εκροές -οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα και να ανακοπεί η τάση.
Κρίσιμο διάστημα θεωρούν την επόμενη εβδομάδα και το πρώτο 15ήμερο μετά τις εκλογές. Εκτιμούν λοιπόν ότι η “προληπτική” προσφυγή στον ELA, αποτελεί κίνηση “σωφροσύνης”
Αν, όμως, παρακολουθήσουμε τα συστημικά πορνοκάναλα, παρουσιάζουν την είδηση ώς πανικό των καταθετών, για την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.