– Συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα spreads στα ομόλογα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία
– Πτώση δίχως φρένα για το ευρώ
– Καταστροφική δημοπρασία στην Ισπανία
– Κατακόκκινες οι διεθνείς αγορές – Νέα μεγάλη πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που πλησιάζει τις 700 μονάδες
– Για επερχόμενη χρηματοοικονομική καταστροφή προειδοποιούν αναλυτές
– «Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει»
Ευρώ-συναγερμός – Spreads ρεκόρ για Ισπανία και Γαλλία
Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.
Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,61%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,17% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 195 μ.β με απόδοση 3,73%.
Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.710 μ.β, στην Ιρλανδία στις 643 μ.β και στην Πορτογαλία στις 952 μ.β.
Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,34660.
Το Λονδίνο είναι στο -1,32%, η Φραγκφούρτη στο -0,91% και το Παρίσι στο -1,55%.
Νέα πτώση -0,74% στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τις 700 μονάδες
Σοκ στην Ισπανία από καταστροφική δημοπρασία
Πίσω στο 1997, 14 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, γύρισε σήμερα η Ισπανία.
Σε μία καταστροφική όπως αποδείχτηκε δημοπρασία το Ισπανικό Δημόσιο άντλησε 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ από 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%. Αυτό το νούμερο είναι και το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.
Θέμα ημερών η χρεοκοπία της Ευρώπης
«Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς μήνες, που θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες ή ακόμα και μέρες, πριν υπάρξουν πραγματικοί κίνδυνοι για την χρεοκοπία χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία που θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής» δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Ο ίδιος περιμένει το εως τώρα αδιανόητο, την »μόλυνση» δηλαδή χωρών όπως η Φινλανδία και η Αυστρία και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για αδράνεια.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας άλλος τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική UBS δημοσιεύει ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο : «Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει».
Ρίζα του κακού κατά την τράπεζα είναι η στρεβλή δομή της ευρωζώνης και ως άμεσες λύσεις προτείνει την αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών και αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν.
ΠΗΓΗ: newsit.gr