Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκλειδώσει τμηματικά τα 7,5 δισ. της ευρωπαϊκής βοήθειας και να αποφύγει περαιτέρω εμπλοκές με κονδύλια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών ταμείων. Στην παρούσα φάση, το μεγάλο αγκάθι παραμένει ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο διογκώνεται μέρα με τη μέρα καθώς και οι ρυθμίσεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Οι εταίροι απαιτούν την λήψη πρόσθετων μέτρων τουλάχιστον 2,5 δισ. με δεδομένο ότι αποδέχονται τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την απόδοση από το τρέχον έτος των ενεργειών για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η ελληνική πλευρά εν μέσω ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων καλείται να βρει τη χρυσή τομή για την κάλυψη τρύπας 3 δισ. ευρώ, και 1 δισ. ευρώ από το πρωτογεννές έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί από την υστέρηση των εσόδων. Σκοπός είναι έως το Πάσχα να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), δηλ. να έχει συνταχθεί ένα πολυνομοσχέδιο με τις βασικές μεταρρυθμίσεις και το οποίο, αν ψηφιστεί από τη Βουλή, να ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση υποδόσεων.
Στόχος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι να ανακοινώνεται κάθε φορά ένα τμήμα της συμφωνίας –και σε συνθήκες πίεσης- ώστε γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο το πολιτικό κόστος. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει να συνεργάζεται πλήρως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δίνοντας την εικόνα που ζητούν οι εταίροι και αφετέρου μπορεί να συμφωνήσει σε επιμέρους πλάνα υλοποίησης μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τα οποία όμως δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων παρά μόνο ταυτόχρονα με την εκταμίευση της δόσης.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ στη συνέχεια θα οργανώσουν με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των δράσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στην χθεσινή πρώτη διερευνητική συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε το πρόγραμμα εργασιών και το πώς θα συνεργασθούν εφεξής οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Σύμφωνα με πηγές από τα τεχνικά κλιμάκια, στην Αθήνα οι συζητήσεις θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες και σε τρεις χρονικές περιόδους της περίπου μιας εβδομάδας η καθεμία. Σήμερα και για τις επόμενες ημέρες το πρώτο κλιμάκιο αναμένεται να ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά, αν υπάρχει ακόμα το πρωτογενές πλεόνασμα, πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό και αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει το τεχνικό κλιμάκιο που θα ασχοληθεί με την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις. Το τελευταίο κλιμάκιο που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα θα ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα και με τα θέματα των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι ανησυχίες έως το Eurogroup ήταν μεγάλες, καθώς από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη την Καθαρά Δευτέρα δεν είχε υπάρξει καμία περαιτέρω πρόοδος ούτε καν συμφωνία για το πώς θα συζητηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις. Τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς μπήκε ένα πλαίσιο για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες.