Πλοκάμια που ξεδιπλώνονται ακόμα και έξω από τον τραπεζικό χώρο φαίνεται ότι έχει η υπόθεση της Proton Bank, όπως αποκαλύπτεται από παράλληλες έρευνες αρχών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και από στοιχεία που έρχονται στο φως μετά τις συλλήψεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Τρύφωνα Κολλίντζα και άλλων στενών συνεργατών τους. Ο μίτος της Αριάδνης που έχει αρχίσει να ξετυλίγεται αγγίζει ακόμα και τα supermarkets και ίσως να δίνονται και απαντήσεις για το πώς και ποιοι συντηρούν υψηλά τις τιμές παρά τη μείωση της ζήτησης και του κόστους.
Όπως είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr και η Free Money στις 6 Δεκεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της επέρριπτε βαρύτατες ευθύνες στα καρτέλ που έχουν σχηματιστεί σε όλους –σχεδόν- τους κλάδους της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διατήρηση των τιμών στα ύψη.
Υπό αυτό το πρίσμα οι πρόσφατες συλλήψεις όμως για το σκάνδαλο της Proton Bank αποκάλυψαν ενδεχόμενεςδιασυνδέσεις στελεχών που τελούν υπό κράτηση με την ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς όπως προκύπτει ο Τρύφων Κολλίντζας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγάλης – υπό βελγικό έλεγχο – αλυσίδας supermarkets, ενώ διοικούσε την Proton Bank.
Αν και ακόμα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απτά στοιχεία στα χέρια τους, η αλυσίδα ερευνάται από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ένα περίεργο γαϊτανάκι ενδοομιλικών συναλλαγών.
Στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι τέτοιυ είδους συναλλαγές είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για τη διατήρηση αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης κι ενώ –τουλάχιστον το εργασιακό – κόστος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Επισημαίνει αθέμιτες συμπράξεις (δημιουργία καρτέλ διαμόρφωσης των τιμών), κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών, καταλογίζοντας ευθύνες κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε κλάδο.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν τόσο από έρευνες και ανάλυση στοιχείων της εγχώριας αγοράς,όσο και από συνεργασία με την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού σε συνεργασία με την Interpol και τις οικονομικές και τραπεζικές αρχές ετοιμάζουν εφόδους στα κεντρικά λιανεμπορικών αλυσίδων στο εξωτερικό, από τις οποίες μία τουλάχιστον δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα με το σκάνδαλο της Proton Bank και η στενή πολιορκία των ευρωπαϊκών τραπεζών που φτάνει ακόμα και στο μεγαθήριο της Deutsche Bank δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την αποσάθρωση κάποιων επιχειρηματικών κυκλωμάτων που δρούσαν ανεξέλεγκτα.
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται επιτάχυνση των ερευνών, των συσχετισμών και των αποκαλύψεων. Αυτό εξυπηρετεί και τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να δικαιώσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα τρέφοντας τη λαϊκή οργή με «μεγάλα ψάρια».