Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετούν την χρονική στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οι αναλυτές της Citigroup, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ρόλου του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτά αναφέρουν στην τελευταία έκθεση τους για την πορεία της ευρωζώνης, την οποία και αναμένουν να υποχωρήσει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η έξοδος από την ευρωζώνη για την Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανη, αφού οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, ακόμη και να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η Citi τονίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά εξαιτίας της απειλής μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία. Η αμερικανική επενδυτική αναμένει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους σύντομα, κυρίως λόγω της «πολιτικής επιδημία». Μια ελληνική χρεοκοπία θα ενισχύσει περισσότερο την εκτίμηση της αγοράς ότι η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων από τις άλλες δύο χώρες, καθώς οι φορολογούμενοι αυτών των χωρών θα ζητήσουν άμεσα ελάφρυνση του χρέους και περαιτέρω χρηματοδότηση ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειές λιτότητας, όπως άλλωστε και η Ελλάδα.
Μέχρι να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζών αυτών των τριών χωρών, καθώς και των τραπεζών της Ευρώπη που είναι εκτεθειμένες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Πρόωρη αναδιάρθρωση είναι πιθανό να είναι πολύ αποδιοργανωτικές για τις οικονομίες και τις αγορές, γι’ αυτό και η Citi αναμένει ότι η ζώνη του ευρώ να πέσει σε μια νέα ύφεση κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Moody’s: επιταχύνεται η αναδιάρθρωση
Τουλάχιστον 44 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody’s. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF ενδέχεται να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμά ο οίκος.
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές του, ο κλάδος θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από την εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να συρρικνώνονται σε δύναμη και μέγεθος.
Άποψη της Moody’s είναι ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να επιβάλει haircut τουλάχιστον 60%, αν και οι αναλυτές της τονίζουν ότι ένα τέτοιο haircut θα εξανέμιζε τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.
“Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει”
Η Ελλάδα έχει «χρεοκοπήσει» και θα χρειαστεί ένα «κούρεμα» του χρέους της κατά 50%, υποστήριξε ένα ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, σε δηλώσεις του.
Ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η Ελλάδα έχει «χρεοκοπήσει» παρ’ όλη την οικονομική βοήθεια που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Πιθανώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς πέραν του να αποδεχθούμε μια παραγραφή του 50% των χρεών της», υποστήριξε ο Φουκς.