Η BlackRock βρίσκει νέες τρύπες στις τράπεζες

Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό: Η BlackRock θα εγγράψει και νέες επιπλέον επισφάλειες στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Και αυτό αναμένεται να το πιστοποιήσει ο αναπληρωτής του Χοακίμ Αλμούνια, που από χτες βρίσκεται στην Ελλάδα. Εφόσον αυτή η εξέλιξη δρομολογηθεί στην πράξη, τότε δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι το ίδιο δύσκολοι με τους αμέσως προηγούμενους για τους Έλληνες τραπεζίτες.

Κι αυτό γιατί εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, αυτή τη φορά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν να υπολογίζουν στα εκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Άρα, αν χρειασθεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου, για να καλύψουν τις επισφάλειες τους, θα πρέπει να βρουν το 100% των χρημάτων και όχι το 10%, όπως τον Ιούνιο (όταν το ΤΧΣ είχε καλύψει το υπόλοιπο 90%).

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονται εξαιρετικά δύσκολες, καθώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω επ” ουδενί.

Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουν οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή, είναι να αρχίσουν να πωλούν τα εναπομείναντα ασημικά τους. Όμως, για αυτό, δεν θέλουν ούτε να συζητούν…

arouraios.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *