Γενικό ακαταδίωκτο στα στελέχη τραπεζών και δημοσίου που ρυθμίζουν κόκκινα δάνεια, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.
Οι προτάσεις που κατατίθενται έχουν περιλάβει σημαντικές αλλαγές για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος γίνεται δυσκολότερος αλλά για όποιον ενταχθεί μπορεί να πετύχει κούρεμα οφειλών σε εφορία και Ταμεία έως και 70%.
Ένα πάγιο αίτημα των τραπεζιτών, η νομική προστασία όσων προχωρήσουν σε αναδιάρθωση επιχειρηματικών δανείων, προχωρά επιτέλους και δίνεται το πράσινο φως για μαζικές ρυθμίσεις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το ακαταδίωκτο γενικεύεται ακόμη και για διμερείς συμβάσεις ανάμεσα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες . Επίσης, το άρθρο 17 προσφέρει το ακαταδίωκτο ακόμη και για τη μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds.
Ανάλογη προστασία δίνεται επίσης και σε στελέχη του δημοσίου, των δήμων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που χειρίζονται υποθέσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού νόμου.
Τεράστια αλλαγή στο νόμο αποτελεί και η δυνατότητα που δίνεται για άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δηλαδή, οι τράπεζες θα μπορούν να μπαίνουν στους λογαριασμούς μετόχων που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους αλλά ενδεχομένως έχουν μεγάλη περιουσία.
Τέλος, για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό απαιτούνται μια σειρά από δικαιολογητικά που μοιάζουν με… περιουσιολόγιο, κάτι που θα δυσκολέψει την ένταξη πολλών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι περί τις 80 χιλιάδες θα μπορέσουν άμεσα να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.