Η εξάπλωση των επισφαλών δανείων λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης της Ελλάδας απειλεί τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και υπονομεύει τις ήδη μικρές πιθανότητες επιτυχίας του δεύτερου «πακέτου διάσωσης» της χώρας, προειδοποιούν ανώτατα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σήμερα χαρακτηρίζουν ως επισφαλή το 20% των δανείων τους στην εγχώρια οικονομία, καθώς η ύφεση και τα συνεχή κύματα περικοπών του προϋπολογισμού στερούν από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα μέσα αποπληρωμής των δανείων τους.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων ήταν στο 18,5%, μέγεθος υπερδιπλάσιο από το 9% που ανέφεραν οι ισπανικές τράπεζες στα τέλη Μαΐου.«Ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τρομακτικός», ανέφερε τραπεζίτης, «Αναγκαστήκαμε επίσης να επιμηκύνουμε την περίοδο αποπληρωμής για περισσότερο από μισό εκατομμύριο δάνεια. Οι άνθρωποι απλά δεν έχουν τα χρήματα για να τα αποπληρώσουν».
Αυτό το μέγεθος δεν συμπεριλαμβάνει ακόμη την σημαντική έκθεση στο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά τα 200 δις. ευρώ αναδιάρθρωση χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 16 δις. ευρώ σε δάνεια προς την κυβέρνηση και περίπου 24 δις. ευρώ σε συμμετοχές σε κρατικά ομόλογα και λογαριασμούς που θα οδηγούνταν σε αθέτηση πληρωμών αν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνταν να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια.
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία του δεύτερου «πακέτου διάσωσης», που περιελάμβανε 50 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους, το κυβερνητικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα φέτος, είναι πιθανόν να οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε «de facto» κρατικοποίηση.«Μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό αν το υφεσιακό σπιράλ δεν τερματιστεί σύντομα», ανέφερε άλλη τραπεζική πηγή. «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού με περίπου 48 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός σε ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε σε 240,2 δις. ευρώ τον Ιούνιο.«Είναι κοντά στο να βγει εκτός ελέγχου», αναφέρει η πρώτη τραπεζική πηγή. «Η εν εξελίξει ύφεση μας χτύπησε σκληρά και δυστυχώς δεν υπάρχει τέλος εν όψει».