Η προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας με αριθμούς – Γιατί δεν συμφέρει το Δημόσιο ο πλειστηριασμός

Η Κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε πλειστηριασμός για πρώτη και μοναδική κατοικία οφειλέτη και εξήγησε ότι όταν υπάρχουν οφειλές και προς άλλους, δεν είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου να προκαλέσει πλειστηριασμό.

Την τελευταία διετία για οφειλές στο Δημόσιο έγιναν 19 πλειστηριασμοί για οφειλές από 700.000 ευρώ ως 8.500.000 ευρώ, δεν υπήρξε πλειστηριασμός για πρώτη και μοναδική κατοικία οφειλέτη, επανέλαβε η υφυπουργός Δημόσιας Περιουσίας Κατερίνα Παπανάτσιου Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Εξήγησε επίσης ότι όταν υπάρχουν οφειλές και προς άλλους, δεν είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου να προκαλέσει πλειστηριασμό.

Διευκρινίζοντας «κάποια πράγματα που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή», η κ. Παπανάτσιου είπε ότι «η καινούργια διάταξη που ψηφίσαμε, δεν έγινε καμία αλλαγή που να αφορά τη διαδικασία του ΥΠΟΙΚ για τους πλειστηριασμούς. Κατασχέσεις το Δημόσιο και το ΥΠΟΙΚ κάνουν πάντα, σε οποιαδήποτε οφειλή άνω των 500 ευρώ».

Αυτή η κατάσχεση «γίνεται απλά και μόνο για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του του Δημόσιο. Τους πλειστηριασμούς, το Δημόσιο δεν τους κάνει πάρα πολύ εύκολα, έχει άλλες διαδικασίες που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του», σημείωσε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το άρθρο 9.75 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με τον οποίο εναρμονίζεται πλέον και ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων που ίσχυε από το 1974 μέχρι τώρα για τους πλειστηριασμούς, «σε αυτή την περίπτωση, το Δημόσιο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση (σ.τ.σ. και πιθανώς δεν θα ικανοποιηθεί η οφειλή προς το Δημόσιο από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού) … δεν έχει λόγο, όταν υπάρχουν και άλλα χρέη και δεν είναι μόνο προς το Δημόσιο, δεν θα εκκινήσει πλειστηριασμό σε αυτές τις περιπτώσεις».

Σαφής διοικητική απόφαση προστασίας της πρώτης και μοναδικής κατοικίας

Επίσης, «υπάρχει διοικητική απόφαση που προστατεύει την «πρώτη και μοναδική κατοικία» από πλειστηριασμό προς το Δημόσιο, υπάρχει οδηγία προς τους εφόρους και τις Αρχές, δεν τους επιτρέπεται να πλειστηριάσουν την «πρώτη και μοναδική κατοικία»», είπε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλάμε για μία μεγάλη κατοικία, αλλά για μία λαϊκή κατοικία που είναι στο ποσό του ορίου του αφορολόγητου. Η αξία της δεν απέχει από την αξία που λαμβάνεται υπόψιν για την απαλλαγή πρώτη κατοικίας σε αγοραπωλησίες. Προστατεύεται η λαϊκή κατοικία».

Ανέφερε επίσης τα σχετικά στοιχεία της περασμένης διετίας: «Το 2016 είχαμε 11 πλειστηριασμούς ακινήτων από το ΥΠΟΙΚ, οκτώ στην Αττική και τρεις στην Πέλλα. Η αξία των οφειλών ήταν από 700.000 ευρώ μέχρι 8.500.000 ευρώ. Το 2017, έχουμε οκτώ πλειστηριασμούς, τέσσερις στην Θεσσαλονίκη και τέσσερις στον Πειραιά, και σε αυτές τις περιπτώσεις για μεγάλα ποσά, καθώς και μία από την Επιχειρησιακή Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, για 4.000.000 ευρώ», είπε η κ. Παπανάτσιου, «δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί για «πρώτη και μοναδική κατοικία» … μπορεί να υπήρξε για πρώτη, αλλά δεν αποτελούσε την μοναδική κατοικία», ξεκαθάρισε.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε επίσης ότι «σε κάποιες περιπτώσεις, για κάποιες οφειλές ο οφειλέτης θέλει να γίνει ο πλειστηριασμός».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «το Δημόσιο δεν είναι εκείνο που θα κάνει πλειστηριασμούς προς όφελων άλλων οφειλετών. Όταν είναι οφειλές μόνο προς το Δημόσιο θα γίνονται μόνο όταν οι οφειλές είναι πολύ μεγάλες».

www.avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *