Ο νόμος δεν απαγορεύει την πώληση «κόκκινου» δανείου στον οφειλέτη, και οι τράπεζες επεξεργάζονται σχέδιο –με αυστηρές προϋποθέσεις και όρους- που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να «αγοράζουν» τα δάνεια τους πριν αυτά πωληθούν στα funds. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να αποκλειστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές, από αυτού του είδους τις εξαγορές δανείων.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημ Καμμένου, κατά την εξέταση του από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. «Δεν το απαγορεύει ο νόμος » απάντησε ο διοικητής της ΤτΕ και συμπλήρωσε πως το «μενού» του Κώδικα Δεοντολογίας περιλαμβάνει πολλές λύσεις για τα πάντα.
Όμως για τους τραπεζίτες ο φόβος είναι ότι μπορεί να κάνουν χρήση του προνομίου οι κατά σύστημα κακοπληρωτές –καθώς το 1 στα 6 κόκκινα δάνεια ανήκει σε μπαταχτζήδες. Διότι όπως χαρακτηριστικά είπε και ο κ. Στουρνάρας: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ηθικό κίνδυνο. Να μην δώσουμε βήμα στους μπαταχτζήδες να πάρουν το δάνειο μπιρ-παρά γιατί τελικά το κόστος θα πάει στους φορολογούμενους».
Η πώληση «κόκκινων» δανείων στους οφειλέτες σε ότι αφορά τουλάχιστον τα καταναλωτικά έχει ξεκινήσει από τις τράπεζες, με τη διαφορά ότι δεν ονομάζονται πωλήσεις αλλά ρυθμίσεις με «κούρεμα» οφειλής.
Μάλιστα για περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία και έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει και στο 80% της οφειλής.
Για τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες δεν έχουν καθορίσει ακόμα την πολιτική τους. Αρχικά ήταν κάθετα αντίθετες στις πωλήσεις στους ιδιώτες ακριβώς λόγω του ηθικού κινδύνου, που θα έφερνε στο «κόκκινο» και το ενήμερο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο τους.
Πλέον το ξανασκέφτονται και μάλιστα αναζητούν τεχνογνωσία από χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα.
Και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Από τις διερευνητικές επαφές που έχουν κάνει οι τράπεζες με τα funds, η τιμή για την πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών διαμορφώνεται στα 30 με 50 ευρώ / ανά 100 ευρώ δανείου και η τιμή έχει να κάνει με την τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο, με τον χρόνο που βρίσκεται σε καθυστέρηση το δάνειο και κυρίως με την προοπτική να πωληθεί στη συνέχεια το ακίνητο.
Καθώς όμως οι στόχοι μείωσης θα πρέπει να επιτευχθούν εντός τριετίας και οι πωλήσεις στεγαστικών στα funds θα επιτραπούν μετά το 2018, οι τραπεζίτες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπορούν –εκτός από τα funds- και οι ιδιώτες να μπορούν να αγοράσουν το δάνειο τους, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι περίπλοκο και θα εξετάζεται «αλά καρτ».