Ως άλλος Δον Κιχώτης, ο Μαριάνο Ραχόι, επανέλαβε χθες ότι δεν χρειάζεται τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, θα χρειαστεί 19 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Bankia, την τρίτη σε όγκο τράπεζα της Ισπανίας. Που θα τα βρει;
Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει και η νέα άνοδος που σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, μιας οικονομίας διπλάσιας σε μέγεθος από το άθροισμα των τριών υπό στήριξη οικονομιών της Ευρωζώνης, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Μια προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης εκτιμάται πως θα αποτελούσε μείζονα δοκιμασία για την επάρκεια των διαθέσιμων πόρων.
Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Ευρώπη οι χθεσινές εξελίξεις: η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και απαιτούνται 19 δισ. για να στηριχθεί.
Η ΕΚΤ απάντησε χθες το βράδυ αρνητικά στο σχήμα ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Αυτό το σχέδιο, που προβλέπει να τοποθετηθούν κρατικά ομόλογα ώστε η τράπεζα στη συνέχεια να δανειστεί φρέσκο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίθηκε «απαράδεκτο» αφού θεωρήθηκε ως ένας τρόπος χρηματοδότησης της Ισπανίας, πράγμα που απαγορεύεται από το καταστατικό της.
Η Bankia χρειάζεται συνολικά 23,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 19 δισ. αναζητούνται από τον ισπανό πρωθυπουργό.
Ενας εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε χθες ότι «προτεραιότητα της χώρας είναι να βγει στις αγορές» προκειμένου να αναζητήσει αυτό το ποσό. Η Ισπανία βρίσκεται και εις αναμονή των δηλώσεων που πρόκειται να κάνει σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η Ισπανία βυθίστηκε πάλι χθες στις αγορές που αμφιβάλλουν για την ικανότητά της να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών με τις δικές της δυνάμεις.
Οικονομικοί αναλυτές διερωτώνται σήμερα αν η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει μόνη της απέναντι στην τραπεζική θύελλα που αντιμετωπίζει και φοβούνται ότι αυτή η στάση θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο το σύνολο της Ευρωζώνης.
Οι ίδιοι αναλυτές κρίνουν ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τηρούσαν για καιρό την ίδια στάση ξορκίζοντας τον μηχανισμό στήριξης πριν τελικά υποχωρήσουν. Εκτιμούν ότι η προσχώρησή τους στον μηχανισμό έγινε τελικά πολύ αργά «όταν η κατάσταση του ασθενούς είχε επιδεινωθεί», όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Οι ισπανικές τράπεζες βαρύνονται από τοξικά χρέη σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον στεγαστικών δανείων. Η Μαδρίτη εξακολουθεί να δανείζεται αλλά σε πολύ υψηλά επιτόκια που έφτασαν χθες το 6,5% . Για το συμφέρον του ευρώ ο κ. Ραχόι ίσως αναγκαστεί τελικά να σηκώσει το τηλέφωνό του και να καλέσει τις Βρυξέλλες.
[sc:Πηγή id=”http://www.xrimanews.gr/oikonomia/33403-h-ispania-twra-kanei-thn-eyrwph-na-tremei-perissotero-apo-thn-ellada” ]