Δεν τους πιστεύει κανείς: Toυς δανειστές, τους θεσμούς, την κυβέρνηση. Δεν πιστεύει κανείς Ελληνας στην ανάκαμψη που βλέπει ο Σόιμπλε. Αντίθετα ο κόσμος τρέμει για τις καταθέσεις του. Τρέμουν την παγίδα που κρύβουν οι έπαινοι των δανειστών σε μια οικονομία-ρημαδιό της οποίας οι πολίτες έμειναν ρέστοι και σταμάτησαν να πληρώνουν. Ολοι λοιπόν οι εμπλεκόμενοι μιλάνε για τα θετικά σημάδια γιατί δεν θέλουν να αντικρύσουν την οδυνηρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα-κλάσματα δευτερολέπτου-από το να σκάσει σαν την Lehman Brothers. Τα σωληνάκια δεν μπορούν να μας κρατήσουν άλλο στη ζωή. Ούτε τα ψεύδη και η ωραιοποίηση της κατάστασης.
Ξέρετε τι τρέμει πιο πολύ ο πλανήτης Γη αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές;
Θα σας το πούμε ξεκάθαρα: To σύμπαν τρέμει στην ιδέα ότι ο Μήτσος ο Φούντας από την Δραπετσώνα θα σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και φυσικά την ΔΕΗ. Αυτή την στιγμή ο Μήτσος (χρόνια πολλά κι όλας) ο Φούντας είναι το καρφί στο πέταλο του αλόγου που μπορεί να ανατινάξει την Ευρώπη ολόκληρη.
Το σαθρό πελατειακό Κράτος της Ευρώπης των ανεκδιήγητων Γιουνκέρ και Μέρκελ. Το σχήμα των δανειστών σε αγαστή συνεργασία με τους εγχώριους πολιτικάντηδες 7 χρόνια τώρα λεηλάτησε κάθε ανάσα της πραγματικής οικονομίας και υπερασπίσθηκε με κάθε τρόπο το χυδαίο δημόσιο. Ελα όμως που ο γάιδαρος δεν άντεξε. Κλάταρε. Δεν υπάρχει πλέον λίπος. Δεν υπάρχουν καταθέσεις στα μαξιλάρια (βλέπε Μαρία Σπυράκη), δεν υπάρχει σάλιο. Υπάρχει μόνο η Επανάσταση της μη Πληρωμής. Υπάρχουν τα 120 δις κόκκινα δάνεια. Ολα είναι καπνός, αέρας, τίποτε. Η στιγμή της μεγάλης έκρηξης είναι πιο κοντά από ποτέ. Οπου νάναι το μπαμ θα ακουσθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Lehman Brothers Νο 2 θα είναι εκκωφαντική. Οι συνέπειες της ελληνικής έκρηξης θα είναι αντίστοιχες με εκείνες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Koυρδιστό Πορτοκάλι
Δείτε πόσο εύστοχα απαντάει ο Κώστας Στούπας στο άρθρο του στο Capital.gr στις ανοησίες του Σόιμπλε για την δήθεν ανάπτυξη>
Ο Σόιμπλε διαβεβαιώνει πως ο Τσίπρας κάνει ό,τι του λένε και πως η οικονομία εμφανίζει θετικά σημάδια.
Τα ίδια πάνω κάτω υποστηρίζει και ο Τραμπ που συγχαίρει τον πρωθυπουργό για τη δουλειά που έχει κάνει.
Το ΔΝΤ αρχίζει τα ήξεις αφήξεις…
Αν κάποιος είχε μια μαγική σφαίρα μέσα στην οποία πριν από δυο χρόνια έβλεπε αυτά που λένε σήμερα οι Τραμπ, Σόιμπλε, Μέρκελ, Μοσκοβισί για Τσίπρα, Τσακαλώτο και είχε επενδύσει στην ελληνική οικονομία θα είχε καταστραφεί.
Ούτε το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλεί βελτίωση της κατάστασης ενώ τα ομόλογα μετά το καλοκαίρι εμφανίζουν προβληματισμούς…
Τον Φεβρουάριο και το Μάιο του 2015 π.χ. με την πόρτα του Grexit ορθάνοιχτη και το ρίσκο για άτακτη χρεοκοπία πολύ πάνω από 50% ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν αντίστοιχα στις 900 και 850 μονάδες.
Σήμερα με την ανάπτυξη προ των θυρών (για πολλοστή φορά την τελευταία διετία είναι η αλήθεια..) και την πόρτα του Grexit κλειστή, ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου είναι κάτω από τις 750 μονάδες. Τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μετά από μια βουτιά το περασμένο Καλοκαίρι κοντά στο 5% που ήταν και τα επίπεδα της Άνοιξης του 2014 επανήλθαν στο 5,5%.
Ο DAX και ο S&P 500 το 2015 ήταν στις 1.900 και 10.000 μονάδες αντίστοιχα. Σήμερα είναι στις 2.500 και 13.000 μονάδες. Άρα, ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης παραμένει καθηλωμένος δεν αφορά το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν και το κλειδί τόσο του χρηματιστηρίου όσο και της οικονομίας (γιατί χωρίς χρηματοδότηση ανάπτυξη δεν προκύπτει) βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.
Αν προεξοφλούσαν το ενδεχόμενο της ανάκαμψης της οικονομίας και του τέλους της ύφεσης που παράγει “κόκκινα” δάνεια οι μετοχές των τραπεζών θα είχαν τουλάχιστον τριπλασιαστεί.
Αν όλοι αυτοί που διαφημίζουν την επερχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πιστεύουν όσα λένε γιατί δεν επενδύουν σ’ αυτήν την ανάκαμψη;
Το χρηματιστήριο δεν προεξοφλεί ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων και καθαρή έξοδο στις αγορές.
Αν κάποιος σας απέκοπτε από τα πρωτοσέλιδα και τις δηλώσεις των πολιτικών εντός εκτός Ελλάδας σε σχέση με την ελληνική οικονομία και σας έδειχνε τα διαγράμματα του Χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων, ποιο συμπέρασμα θα βγάζατε;
Το 2018 θα αποτελεί μια νέα αρχή ή θα μοιάζει με μια επανάληψη του 2015, με δημοψηφίσματα, ρήξεις με τους δανειστές και αυξημένο κίνδυνο για Grexit;
Η αγορά φοβάται πως η “φάβα έχει κάποιο λάκκο” και το δείχνει…