Από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι φιλοτροϊκανές δυνάμεις έχουν νικήσει, αλλά με διαφορά στήθους. Από τα μέσα ενημέρωσης προέρχεται η πληροφορία ότι το φιλοτροϊκανό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα έχει περίπου 130 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των 300 εδρών, ενώ το ΠΑΣΟΚ (το άλλο φιλοτροϊκανό κόμμα) θα έχει περίπου 33 έδρες. Τα δύο αυτά κόμματα εναλλάσσονται κατ’ αποκλειστικότητα στην εξουσία στην Ελλάδα επί δεκαετίες, και όλα δείχνουν ότι πρόκειται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, με το πρόσχημα ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να δούμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο να οργανώνουν ξέφρενο γλέντι. Αλλά η αλήθεια παραμένει: τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα.
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25 % τα τελευταία 4 χρόνια, και από σήμερα εξασφαλίζεται η πορεία της χώρας προς την άβυσσο, εκεί όπου ήδη βάδιζε. Η λιτότητα θα συνεχίσει να διαβρώνει ανελέητα ό,τι απέμεινε από την ελληνική οικονομία και το κεφάλαιο θα εξακολουθήσει να δραπετεύει από τη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα εξακολουθεί να πνίγεται στα χρέη, πλήρως εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια που της χορηγείται υποτίθεται για να αποφύγει την πτώχευση. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία επιδεινώνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Μας δίνει, επομένως, αυτή η εξίσωση λόγους να αισιοδοξούμε;
Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το μείγμα για την “απόλυτη θύελλα” να αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Πέφτει μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει σφίξει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, ενώ νέοι κανονισμοί και επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες υποχρεώνουν αρκετές μεγάλες τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό. Η μυρωδιά του πανικού είναι ήδη παντού στον αέρα που αναπνέουμε.
Αν δεν αλλάξει κάτι, και μάλιστα άμεσα, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται.
Ας δεχθούμε προς το παρόν (με επιφυλάξεις) ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα εξασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ – τουλάχιστον για τώρα.
Αλλά είναι αυτό λόγος να πανηγυρίζουν οι Έλληνες;
Αυτή τη στιγμή, το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι περίπου 22 % . Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν με καταιγιστικό ρυθμό και ο δείκτης των αυτοκτονιών έχει αγγίξει σημείο αιχμής.
Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα έχουν κάνει φτερά από τις ελληνικές τράπεζες. Το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνώντες την Ελλάδα εξακολουθούν συστηματικά να προκαλούν την συσσώρευση όλο και περισσότερου χρέους εις βάρος της χώρας. Το έλλειμμα προϋπολογισμού για το 2012 θα αγγίξει το 7 % του ΑΕΠ.
Οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν μια από τα ίδια.
Μήπως έχουν χάσει τα λογικά τους;
Ένα γνωστό απόφθεγμα λέει ότι “ο ορισμός της τρέλας είναι το να επαναλαμβάνει κανείς ξανά και ξανά το ίδιο λάθος, αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα”.
Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο στην Ελλάδα, παρ’ όλo που η διαδικασία έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό.
Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη οδεύει προς ένα ζοφερότατο οικονομικό μέλλον.
Αυτή τη στιγμή, η ανεργία στην ευρωζώνη αγγίζει επίπεδα ρεκόρ.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Όταν οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν απλώς το ότι η Ισπανία έχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, αυτό δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα και τις επιπτώσεις του προβλήματος. Ο δείκτης ανεργίας στην Ισπανία είναι υψηλότερος ακόμη και από αυτόν της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η ανεργία στην Ισπανία είναι η υψηλότερη που έχει ποτέ βιώσει η ευρωζώνη από την ίδρυσή της.
Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής. Τι κάνει γι΄αυτό η ισπανική κυβέρνηση; Ενώ έχει χρέος 1 τρισ. ευρώ, έχει ζητήσει 100 δισ. ευρώ για την διάσωση των τραπεζών της.
Σας φαίνεται αρκετό για να σωθεί η κατάσταση;
Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008 και 2009. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία έχουν πάρει έναν ανεξέλεγκτο κατήφορο.
“Τα πρόσφατα στοιχεία, που βγήκαν στη δημοσιότητα χθες, δείχνουν το απελπιστικό σημείο στο οποίο έχει φθάσει η κρίση στην Ισπανία. Το κραχ της αγοράς ακινήτων επιταχύνεται. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 12,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το 11,2% του προηγούμενου τριμήνου και το 7.4% του αμέσως προηγούμενου. Οι τιμές έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, 26% συνολικά.
Απόσπασμα από ανακοίνωση της Standard & Poor’s την περασμένη Πέμπτη: “Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μείωση της τάξης του 25%”.
Εν τω μεταξύ, οι αναλήψεις από τις τράπεζες στην Ισπανία αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Καθώς εξαπλώνεται ο πανικός, βλέπουμε το φαινόμενο αυτό να εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν μεταφερθεί τεράστια χρηματικά ποσά από τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση σε υποτίθεται “ασφαλή καταφύγια”, όπως η Ελβετία και η Γερμανία.
Οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονα σημάδια ανησυχίας και οι αποδόσεις του ιταλικού και ισπανικού χρέους καλπάζουν και πάλι.
Την τελευταία εβδομάδα οι αποδόσεις του ισπανικού χρέους έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την θέσπιση του ευρώ. Χωρίς μια δραστική παρέμβαση της ΕΚΤ, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβεί το “όριο συναγερμού” του 7%.
Οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός. Ο οίκος Moody’s έχει υποβαθμίσει πρόσφατα το ισπανικό χρέος σε μια μόλις βαθμίδα πάνω από την ένδειξη “junk” (“σκουπίδια”). H Ισπανία οδεύει προς το ίδιο μονοπάτι καταστροφής που βαδίζει και η Ελλάδα.
Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ζοφερή.
Έτσι όπως διαχειρίστηκαν την κατάσταση στην Ελλάδα, η χώρα θα χρειαστεί άπειρα νέα πακέτα “διάσωσης”.
Η Ισπανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί νέο μηχανισμό στήριξης αμέσως μετά από αυτόν που ήδη συμφωνήθηκε.
Η Ιταλία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί επίσης ένα τεράστιο πακέτο “διάσωσης”.
Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επίσης θα χρειαστούν νέα δάνεια.
Η Γαλλία μοιάζει ολοένα και πιο ευάλωτη, και ο François Hollande δεν φαίνεται να έχει κανέναν άσο στο μανίκι του.
Όπως έχουμε επαναλάβει ήδη αρκετές φορές στο παρελθόν, τα μάτια όλων μας θα πρέπει να είναι στραμμένα στην Ευρώπη.
Κάθε 2-3 εβδομάδες κυκλοφορούν τίτλοι που μας λένε ότι “η Ευρώπη έχει σωθεί”, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες:
“Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας διαλύεται, χωρίς να διαφαίνεται κάποια προφανής λύση”.
Και αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει προφανής λύση για τα προβλήματα της Ευρώπης. Οι πολιτικοί ίσως να μπορούσαν να κρατήσουν την κατάσταση όπως έχει για ακόμα λίγο, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχει φάρμακο για τον αφόρητο πόνο που θα ξεσπάσει.
Η εξίσωσή μας, όπως την διατυπώσαμε εδώ στο Economic Collapse Blog, για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, εξακολουθεί να ισχύει:
Βίαιη λιτότητα + τοξικά επίπεδα δημοσίου χρέους + άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων + έλλειψη εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα + τράπεζες μαζικά υπερμοχλευμένες + τεράστια πιστωτική κρίση = οικονομική κατάρρευση ιστορικών διαστάσεων.
Παρακολουθούμε σε αργή κίνηση ένα οικονομικό ναυάγιο δίχως προηγούμενο να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και οι πολιτικοί είναι ανίκανοι να το σταματήσουν.
Να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα ήταν ήδη μια εξαιρετικά ζοφερή ημέρα. Ενώ πανηγύριζαν κάποιοι δημοσιογραφικοί κύκλοι, οι περισσότεροι Έλληνες δείχνουν να έχουν καταδικαστεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μέλλον. Όπως επισημαίνεται σε ένα άρθρο της Telegraph , ολόκληρο το ελληνικό έθνος μοιάζει εγκλωβισμένο σε ένα τέλμα….
“Αυτές ήταν οι εκλογές που υποτίθεται – έτσι είπαν στον ελληνικό λαό – θα καθόριζαν το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα θα παρέμενε στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, καθώς και η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια καταστροφή τύπου Katrina, η αίσθηση που κυριαρχεί δεν είναι αυτή του πανικού, του φόβου ή ακόμα και της ελπίδας, αλλά η αίσθηση ότι η χώρα αυτή έχει πάψει να αναπνέει, η καρδιά της έχει σταματήσει, και μένει ακίνητη μέσα στο τέλμα που την έχουν ρίξει.Η εμπορική αγορά του κέντρου της Αθήνας μοιάζει φανταχτερή, τα ονόματα από γνωστές μάρκες φιγουράρουν παντού, αλλά είναι σχεδόν εντελώς άδεια από πελάτες. “Είχαμε πέντε πωλήσεις μέσο όρο την ημέρα”, μας είπε η Στεργιανή Βλαχάκου, πωλήτρια στο κατάστημα αθλητικών ειδών Champion. “Από τότε τα πράγματα έχουν γίνει κατά πολύ χειρότερα”.
Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που είναι καταδικασμένη.
Η αλήθεια είναι ότι όλη η Ευρώπη είναι καταδικασμένη. Και όταν η Ευρώπη σωριαστεί, όλος ο κόσμος θα νιώσει τους κραδασμούς – και όχι μόνο.
Ετοιμαστείτε για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.
Τα δεινά που έρχονται θα είναι μεγάλα, και πολλοί από εμάς δεν θα προλάβουμε καν να τα ζήσουμε.
[sc:Πηγή id=”http://kostasxan.blogspot.gr/2012/06/blog-post_232.html” ]