Στο κενό καταλήγουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει συμβιβαστικές λύσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθώς ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα stress tests που διενήργησε η BlackRock υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργεί ερωτηματικά για την αξιοπιστία των ελέγχων και την ακρίβεια των στοιχείων. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφεραν παράγοντες της ΕΚΤ σε αξιωματούχους της Κομισιόν, ανοίγοντας πλέον έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο παρασκηνιακό κύκλο επαφών για τη διευθέτηση του προβλήματος που έχει ανακύψει.
Ενώ οι συνομιλίες τρόιας-ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος για τις «τρύπες» των τραπεζών και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης φαίνονται παγωμένες το παρασκήνιο φουντώνει με επαφές και συζητήσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Φρανκφούρτη.
Όπως είχε από τις 13 Φεβρουαρίου επισημάνει το Sofokleousin.gr, Οι έλεγχοι της BlackRock δεν λένε όλη την αλήθεια, αποκαλύπτοντας τότε ότι οι ανάγκες των τραπεζών με βάσει τα πρότυπα της ΕΚΤ/SSM είναι διπλάσιες.
Όπως ανέφερε το Sofokleousin.gr η τρόικα είχε παρασκηνιακά συναινέσει στην κατά κύματα κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αρκεί αυτές να αναγνωρισθούν εξ αρχής στα 11-13 δισ. Η άρνηση όμως τόσο των τραπεζιτών όσο και του ΤΧΣ και του ΥΠΟΙΚ να αναγνωρίσουν το… βάθος της τρύπας, υπό το φόβο του πανικού που θα συνόδευε την εξάντληση του κεφαλαιακού μαξιλαριού του ΤΧΣ ανάγκασε την τρόικα να υπαναχωρήσει από την αρχική πρόταση.
Όταν το ΥΠΟΙΚ πιεζόμενο από τους Ευρωπαίους για να κλείσει το ζήτημα επανάφερε την πρόταση στο τραπέζι η τρόικα δεν μπήκε συναίνεσε καθώς πολύτιμος χρόνος είχε χαθεί και κρίσιμες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει.
Το Sofokleousin.gr έγραφε στις 13 Φεβρουαρίου:
«Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Sofokleousin.gr οι Ευρωπαϊκοί έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο θα αναδείξουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης τάξης των 3-4 δισ. για τις συστημικές τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα εξαντλήσουν με δόσεις το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, ενώ καθυστερεί περαιτέρω και η διαδικασία επανιδιωτικοποίησής τους.
Στις εξελίξεις καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η BIS, η οποία δρα ως κοιτίδα για την επώαση νέων τάσεων και ως προπομπός των αλλαγών.
Από την άλλη πλευρά ο σχεδιασμός των Ελλήνων τραπεζιτών είναι η σταδιακή ανάδειξη των αναγκών ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύπτουν με συμμετοχή ιδιωτών μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου και ναπεριορίζεται σταδιακά η εξάρτηση από το Δημόσιο χρήμα. Πάνω σε αυτό τον άξονα η τρόικα δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση σε κύματα ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεκλειδώσουν την πόρτα των αγορών.
Όι έλεγχοι της BlackRock εστιάζουν στα μη εξυπηρετούμε δάνεια (NPL’s) το ύψος των οποίων είναι ενδεικτικό της τρύπας των τραπεζών, ενώ δεν εξετάζει ενδελεχώς την ποιότητα των κεφαλαίων που συγκροτούν τους δείκτες επάρκειας.
Αντιθέτως ο SSM και τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ αναμορφώνουν πλήρως το πλαίσιο και τις τεχνικές που προσδιορίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Υπό το νέο πρίσμα που θέλει να εξετάσει τις τράπεζες η ΕΚΤ πολλά θα αλλάξουν, ενώ η εναρμόνιση των κανόνων καθώς και του κατώτατου επιτρεπτού ορίου θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προσφύγουν στις αγορές αναζητώντας περί τα 50 δισ. το 2015».
Οι επικίνδυνοι χειρισμοί του ΤΧΣ
Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η προσπάθεια του ΤΧΣ στα τέλη του 2013 να αλλάξει τους εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών τοποθετώντας τα μέλη της διοικούσας επιτροπής αποκαλύπτεται ότι είχαν δόλο και ως εκ τούτου απορρίφθηκαν από τις εποπτικές αρχές με το πρόσχημα της σύγκρουσης συμφερόντων.
Το ΤΧΣ προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να περάσει τις ρυθμίσεις εν κρυπτώ απέφυγε να δώσει έκταση στα δημοσιεύματα και να απαντήσει ευθέως στα επιτακτικά ερωτήματα. Η διοίκηση του ΤΧΣ ακολουθώντας συγκεκριμένη πολιτική, καλά ενορχηστρωμένης προπαγάνδας, πέρασε μέσα από τα media ότι επρόκειτο για διαδικασία ρουτίνας και ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν συμβουλευτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα. Τελικά η διοίκηση του ΤΧΣ ανέκρουσε πρύμναν και δεν ολοκλήρωσε τις αλλαγές.
Οι πρακτικές του ΤΧΣ, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη διαφάνεια. Άνθρωποι με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων και των στοιχείων υποστηρίζουν ότι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λειτουργεί αδιαφανώς, δεν ενημερώνει υπηρεσιακά για τις ενέργειές της και αποκρύπτει δεδομένα από την τρόικα και την Ελληνική Βουλή.