Το iMEdD Lab παρουσίασε τη διαδικτυακή εφαρμογή «Οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα από το 2018 έως σήμερα» που δημιουργήθηκε και συντηρείται με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου της δημοσιογραφικής και ευρύτερα ερευνητικής κοινότητας.
Η εφαρμογή δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, σε συνέχεια προγενέστερης ανάλυσης από το iMEdD Lab τον Ιούνιο 2021, και ενημερώνεται, με τα νεότερα στοιχεία, σε τακτική βάση. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται, περισσότεροι από 46.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 10 Οκτωβρίου 2021.
Υπολογίζεται ότι το 84,3% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, εκτιμάται ότι το 75,6% στρεφόταν κατά φυσικών προσώπων.
Ακόμη, περισσότεροι από 5.200 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022, ενώ οι 1.204 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς που έχουν κινηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε σύνολο 34.296 περιπτώσεων η Τράπεζα Πειραιώς έχει επισπεύσει 10.402, με ποσοστό επί του συνόλου των πλειστηριασμών οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί με την επίσπευση τραπεζών 30,3%, η Εθνική Τράπεζα 9.435, με ποσοστό επί των ολοκληρωμένων 27,5%, η Alpha Bank 7.861, με ποσοστό επί των ολοκληρωμένων 22,9% και η Eurobank 4.218, με ποσοστό επί των ολοκληρωμένων 12,3%.
Όσον αφορά τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν ως ειδικοί διάδοχοι των τραπεζών, η Intrum Hellas βρίσκεται στην πρώτη θέση με 10.609 πλειστηριασμούς (ποσοστό 11%) και ακολουθούν η Cepal Hellas με 5.764 πλειστηριασμούς (6%), η DoValue Hellas με 2.584 πλειστηριασμούς (2,7%), η Special Financial Solutions με 1.422 (1,5%), η Eurobank FPS με 1006 πλειστηριασμούς (1%) και η PQH Ενιαία Ειδική Διαχείριση με 333 πλειστηριασμούς (0,3%).
Όλες οι αναλύσεις οι οποίες παρουσιάζονται στην εφαρμογή βασίζονται στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, eauction.gr.
Το iMEdD Lab έχει μελετήσει σχεδόν το σύνολο των πλειστηριασμών των οποίων η ανάρτηση στην πλατφόρμα χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο 2017 και εφεξής, ενώ συνεχίζει να μελετά τους νέους πλειστηριασμούς που αναρτώνται καθημερινά ενημερώνοντας σχετικά την εφαρμογή.
Έτσι, δημιουργείται μια βάση δεδομένων με αναλύσεις, μεταξύ άλλων, για την κατανομή των πλειστηριασμών ανά είδος περιουσίας, τη γεωγραφική κατανομή των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται, την κατάταξη των δήμων της χώρας ανάλογα με το πλήθος των κατοικιών που πλειστηριάζονται εντός των συνόρων τους, τους κορυφαίους επισπεύδοντες, αλλά και εκτίμηση για το ποσοστό των οφειλών που δύνανται να έχουν εξοφληθεί, με βάση, αφενός, τις συνολικές απαιτήσεις των επισπευδόντων και, αφετέρου, τις τιμές εκκίνησης σε δείγμα ολοκληρωμένων πλειστηριασμών.
Στην ομάδα που επεξεργάζεται τα δεδομένα και την εφαρμογή συμμετέχουν οι Κέλλυ Κική, Θανάσης Τρομπούκης, Δημήτρης Παπαευαγγέλου, Τίνα Κατούφα
Το iMEdD, είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και βασίζεται σε μια ιδέα που συνέλαβαν η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου και ο Στρατής Τριλίκης.
Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η «ακτινογραφία» των πλειστηριασμών στην Ελλάδα”