Tον Μάρτιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ήδη «πακετάρει» 10.000 ακίνητα μεγάλων οφειλετών, προκειμένου να τεθούν προς πλειστηριασμό έως το τέλος του 2017.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν έτοιμο και «πακέτο» 15.000 ακινήτων τα οποία θα πλειστηριαστούν το 2018. Με το νέο καθεστώς, όπως αναφέρει η RealNews, οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10.00 έως 17.00 και ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται η έδρα του συμβολαιογράφου.
Η διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Κάθε υποψήφιος πλειοδότης ή ο πληρεξούσιος του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και υποβάλλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 και το τυχόν πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.
Κάθε πλειοδότης διορίζει αντίκλητο που να κατοικεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης είτε με δήλωσή του προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, στο γραφείο του, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.
για τις όποιες ηλεκτρονικές συναλλαγές, πολύ σωστά, απαιτείται φυσική έδρα. Άρα ότι γίνεται στα ειρηνοδικεία τις Τετάρτες απλά θα μεταφερθεί αλλού.