Τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, φέρνει με σχετικό νομοθέτημα η Κυβέρνηση, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις πρακτικές με τα αποκλεισμένα ειρηνοδικεία, όπου συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει έτοιμο το νομοθέτημα που προβλέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.
Στις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει, όμως η έδρα του πλειστηριασμού που γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.
Επίσης θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο για ακίνητα θα διενεργούνται και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και όχι μόνο κάθε Τετάρτη.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την ημεδαπή αλλά και την αλλοδαπή.
Επειδή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να μετέχουν πολλοί, στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής.
Τέλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων, ενώ η παρατεινόμενη ακύρωση των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία.
Συμβολαιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν οδηγούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά στην ακύρωση στην πράξη δικαστικών αποφάσεων για πολλούς που θα θέλουν να πωληθούν τα ακίνητά τους και να εισπράξουν.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Στο κυνήγι των υπερχρεωμένων δανειοληπτών βλέπουμε το θέατρο του παραλόγου, δεν υπάρχει ίχνος λογικής. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι μονόφθαλμη και με ημιπάρεση και βλέπει μόνο τη μια πλευρά. Πάει η τράπεζα στο ειρηνοδικείο και ζητάει την έκδοση διαταγής πληρωμής και παρουσιάζει την δανειακή σύμβαση με τους όρους που αθέτησε ο δανειολήπτης. Ο δικαστής, πριν εκδόσει στα τυφλά και “στο όνομα του ελληνικού λαού” την διαταγή πληρωμής θα όφειλε να ζητήσει και τα εισοδήματα που προσκόμισε ο δανειολήπτης και έπεισαν την τράπεζα να του χορηγήσει το δάνειο. Εκεί θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας. Καλά ρε βλάκα τραπεζίτη, ο άλλος σου παρουσίασε μισθοδοσία 514 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και του δάνεισες 20 χιλιάρικα και έντοκα, του χορήγησες diners χωρίς πιστωτικό όριο? Με ποιά λογική είχες την εντύπωση οτι θα μπορέσει να στα επιστρέψει? Όχι φίλε, δεν βγάζω διαταγή πληρωμής για να καλύψω τον κακουργηματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκες τα χρήματα των καταθετών, ας πρόσεχες. Αλλά την έννοια του “δικαίου” την καθορίζουν τα παραδικαστικά….
Αν το ξέραμε ότι θα έρθουν έτσι τα πράγματα και είμασταν πραγματικοί “απατεώνες” όπως μας θεωρούν οι τράπεζες, οι εισπρακτικές και οι δικαστές, τότε που έδιναν θα παίρναμε όσα περισσότερα μπορούσαμε και θα είχαμε φύγει όσο πιο μακριά από αυτό το κράτος δικαίου.