Του Σπύρου Δημητρέλη
Εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία προβλέπουν οι εφοριακοί. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι πλέον οι πολίτες και η οικονομία δεν αντέχουν κανέναν νέο μέτρο λιτότητας.
Τα παραπάνω τόνισαν οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί καταθέτοντας τέσσερις προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την ανακούφιση των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και τη θέσπιση μόνιμης επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.
Στις προτάσεις που κατέθεσαν κυριαρχεί αυτή που αφορά στην ανακούφιση και την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος «με τη λήψη των νέων εκκαθαριστικών και των ειδοποιητηρίων για τους φόρους ακινήτων οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να ζήσουν. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουν φόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 1,5 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 5,5 εκατ. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν».
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος οι εφοριακοί προτείνουν τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης βάσει της οποίας το ποσό του φόρου που θα αποδίδουν οι φορολογούμενοι κάθε μήνα για τα εκκαθαριστικά και τους φόρους ακινήτων να ανέρχεται το πολύ στο 20% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους (ότι εισπράττουν μηνιαίως αφού αφαιρεθεί η δόση του στεγαστικού δανείου ή το ενοίκιο).
Πιο αναλυτικά, προτείνουν για τους φορολογούμενους με καθαρό μηνιαίο εισόδημα έως 600 ευρώ να παγώσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς προσαυξήσεις αλλά και χωρίς διαγραφή τους και να ξεκινήσει η εξυπηρέτησή τους όταν οι φορολογούμενοι βρεθούν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η μηναία δόση θα κυμαίνεται από 10% έως 20% του καθαρού εισοδήματός τους.
Η δεύτερη πρόταση αφορά στην ανακούφιση των επιχειρήσεων στις οποίες χρωστά το Δημόσιο. Οι εφοριακοί προτείνουν οι επιχειρήσεις αυτές να λαμβάνουν από το Δημόσιο ένα ειδικό πιστοποιητικό με τη βεβαιωμένη απαίτησή τους από το Δημόσιο με την οποία θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και να εξοφλούν οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις (κυκλοφορία χρέους).
Η τρίτη πρότασή τους αφορά στην διενέργεια καθολικού ελέγχου πόθεν έσχες των εφοριακών με συγκεκριμένο λογισμικό και χρονοδιάγραμμα, ενίσχυση των οικονομικών επιθεωρητών και αντικατάσταση των δηλώσεων πόθεν έσχες με την ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος, η οποία θα πρέπει να διασκευαστεί κατά ειδικό τρόπο.
Για τα φαινόμενα διαπλοκής προτείνουν να απαγορευτεί σε στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να εργάζονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ΥΠΟΙΚ.
Συγκεκριμένα, προτείνουν να περάσει ειδικός νόμος με βαρύτατες κυρώσεις για όσους τον παραβιάζουν τόσο για τα ίδια τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ όσο και για τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Ο κ. Νικολακόπουλος έστειλε ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση ότι πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή αντοχή της κοινωνίας για νέα μέτρα. «Δεν υπάρχει αντοχή ούτε για ένα πενηνταράκι νέων μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.
[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1543447″ ]